De kleineondernemingsregeling is een tegemoetkoming voor kleine ondernemers met een beperkte omzet. Heb je minder dan € 20.000 aan omzet per kalenderjaar? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor btw-vrijstelling en hoef je geen btw-aangifte te doen. In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van de kleineondernemersregeling (KOR) en leggen we uit hoe je hem aanvraagt.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is de kleine ondernemersregeling?

Met de kleineondernemersregeling (KOR) is een normale btw-administratie bijhouden niet nodig. Je hoeft geen btw-aangifte te doen of btw te rekenen op facturen. Om in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo dien je als bedrijf gevestigd zijn in Nederland en geldt een maximum van € 20.000 omzet per jaar.

Sinds 2020 is de kleineondernemersregeling (KOR) veranderd en geldt er een btw-vrijstelling in plaats van een belastingvermindering. Er wordt weleens gesproken over ‘de oude KOR’ en ‘de nieuwe KOR’.

Zeker voor kleine ondernemers kan btw-vrijstelling belangrijk zijn. Het btw-bedrag is een significant deel van de prijs van je product of dienst. Wanneer je de mogelijkheid hebt om voor vrijstelling te gaan, is het zeker de moeite waard dit te overwegen.

Welke ondernemers komen in aanmerking voor de KOR?

De kleineondernemersregeling kan interessant zijn voor elk type btw-ondernemer met een omzet onder de € 20.000 per kalenderjaar. Je bent btw-ondernemer als je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent

De KOR is er voor natuurlijke personen (eenmanszaken), combinaties van natuurlijke personen (bijvoorbeeld een vof) en voor rechtspersonen (bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv’s).

Tot welke jaaromzet mag je van de kleineondernemersregeling gebruikmaken?

Zoals aangegeven mag de omzet in één kalenderjaar maximaal € 20.000 bedragen. Bij het bepalen van je omzet voor de KOR telt alleen omzet uit Nederland mee.

Voor het bepalen van de omzetgrens tellen alle leveringen en diensten mee die zonder toepassing van de KOR met btw belast zouden zijn. Daarnaast gaat het om btw-vrijgestelde omzet die is verkregen uit:

  • levering en verhuur van onroerende zaken
  • financiële diensten
  • verzekeringsdiensten


De omzet uit andere btw-vrijgestelde diensten telt niet mee voor de omzetgrens. Hieronder vallen bijvoorbeeld medische en sportdiensten en diensten door schrijvers en journalisten.

Voor welke belastingen geeft de KOR vrijstelling?

De KOR geeft vrijstelling voor de omzetbelasting. Anders gezegd: je bent niet lang btw-plichtig en hoeft geen aangifte omzetbelasting meer in te dienen. Voor andere belastingen, zoals inkomstenbelasting, moet je aangifte blijven doen en op tijd betalen.

Wat zijn de voordelen van de KOR?

De KOR biedt 2 belangrijke voordelen:

  • Minder btw-administratie: Indien je in aanmerking komt voor de KOR, verminderen je administratieve verplichtingen. Zo zijn btw berekenen, btw-aangifte doen en btw terugvragen niet meer nodig. Zeker in de nieuwe KOR is dit erg gunstig geregeld.
  • Scherpere prijs klanten: De KOR stelt je als ondernemer vrij van btw. Zodoende ben je in staat scherpere prijzen te stellen. Je product of dienst is immers voortaan exclusief btw. De Belastingdienst maakt het je op deze manier mogelijk je bedrijfsvoering aantrekkelijker te maken.


Wat zijn de nadelen van de KOR?

De KOR heeft ook nadelen voor ondernemers:

  • Geen btw terugvragen. Maak je in een kalenderjaar veel kosten, terwijl je weinig omzet hebt? Dan pakt de KOR mogelijk negatief uit. Je kunt namelijk ook geen btw meer terugvragen over de gemaakte kosten.
  • Harde grens: De Belastingdienst hanteert een harde omzetgrens. Zit je dicht tegen de grens van €20.000 en kom je er wellicht overheen? Dan vervalt je recht op de KOR meteen. Je moet dan direct weer btw rekenen aan particuliere klanten en zakelijke klanten en btw-aangifte doen.


Hoe kun je de kleineondernemersregeling aanvragen?

Voor het aanvragen van de kleineondernemersregeling (KOR) stelt de Belastingdienst een formulier beschikbaar: Melding Omzetbelasting Ondernemersregeling. Houd rekening met een verwerkingstijd van zo’n 4 weken.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Hoe kun je afmelden voor de KOR?

Wil je je afmelden voor de KOR? Bijvoorbeeld omdat je omzet boven de grens van € 20.000,- uitkomt? Dan heeft de Belastingdienst een formulier waarmee dit mogelijk is. Heb je je afgemeld? Dan mag je je minimaal 3 jaar niet opnieuw aanmelden voor de kleineondernemersregeling (KOR).

Wil je meer weten over de nieuwe KOR en alles wat daarbij komt kijken? Kijk dan eens op de site van de Belastingdienst.

Gerelateerd lezen:

• De ondernemersaftrek
• Alle aftrekposten voor ondernemers op een rij
• Zolder wordt bedrijfsruimte: wel of geen investeringsaftrek?
• Zijn giften aan goede doelen zakelijk aftrekbaar voor bv’s?

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Van kleine eenmanszaken tot grote bv’s: elke ondernemer heeft zijn eigen fiscale uitdagingen en kansen. In dit artikel duiken we in de wereld van…
Als ondernemer krijg je in Nederland te maken met arbeidskorting. Dit is een mooie meevaller: een verlaging op de inkomstenbelasting en premie…
In box 2 gaat het over belasting over aanmerkelijk belang. In 2023 is het tarief 26,90%. Vanaf 2024 zijn er twee tariefschijven: tot € 67.000 betaal…
Wanneer je als ondernemer een investering doet, kan je investeringsaftrek krijgen. Door deze fiscale regelingen toe te passen, kun je een hoop geld…
Ontvang je rente, royalty’s of dividend uit een ander land? Dan wordt daarover vaak bronbelasting ingehouden. Maar soms moet je ook bronbelasting…
Bij een fiscaal partnerschap doe je samen met je fiscale partner gemeenschappelijk belastingaangifte. Voor een zzp’er of DGA kan dat flink wat…