Categorieën

In dit artikel duiken we in de wereld van de zelfstandigenaftrek. Wat is het precies? Hoeveel kun je besparen? En wat betekent de verdere afbouw van de zelfstandigenaftrek in 2023 en 2024 voor jou als ondernemer? Lees verder en ontdek of je optimaal profiteert van deze fiscale aftrekpost!

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Wat is de zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is een van de aftrekposten waaruit de ondernemersaftrek bestaat. Je verlaagt er het belastbaar inkomen van je zaak mee. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen.

Hoeveel is de zelfstandigenaftrek?

Voor 2023 is de aftrekpost vastgesteld op € 5030. In de komende jaren wordt dit bedrag geleidelijk afgebouwd.

Hoogte van de zelfstandigenaftrek 2021 t/m 2027

JaarHoogte van de zelfstandigenaftrek
2022€ 6.310
2023€ 5.030
2024€ 3.750
2025€ 2.470
2026€ 1.200
2027€ 900

De afbouw van de zelfstandigenaftrek heeft impact op veel zelfstandig ondernemers. In dit artikel gaan we in op de vraag of je er als ondernemer per definitie op achteruitgaat.

Heb ik recht op de zelfstandigenaftrek?

De Belastingdienst hanteert een aantal voorwaarden om te bepalen of je recht hebt op (volledige) zelfstandigenaftrek. Zo moet je:

  • ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting
  • voldoen aan het urencriterium
  • de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt


Ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Niet elke zzp’er of mkb’er is automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting. Om na te gaan of de fiscus jou als ondernemer ziet, kun je een check doen op de site van de Belastingdienst. Als dat zo is, kom je in aanmerking voor bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling.

Voldoe ik aan het urencriterium?

Zelfstandig ondernemers die per jaar 1225 uren aan hun onderneming besteden, voldoen aan het urencriterium. Hierbij tellen alle declarabele uren mee plus overige gewerkte uren zoals uren die je maakt voor bijvoorbeeld acquisitie, opleiding of het doen van de administratie.

Lees hier meer over het urencriterium.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

AOW-leeftijd

Heb je aan het begin van het kalenderjaar (op 1 januari) de AOW-leeftijd bereikt? Dan heb je recht op de helft van de zelfstandigenaftrek. Voor 2023 is dat een bedrag € 2515. Voor 2024 komt het neer op € 1875.

Hoe pas je de zelfstandigen aftrek toe?

Laat je je belastingaangifte doen door een boekhouder of accountant? Dan zal die de ondernemersaftrek toepassen. Als je zelf de aangifte inkomstenbelasting doet, vul je het totale bedrag in bij de post ondernemersaftrek.

Te weinig winst gemaakt?

Het kan voorkomen dat de winst lager is dan de zelfstandigenaftrek. Dan mag je dit het volgende jaar verrekenen. In totaal heb je 9 jaar om het hele bedrag te verrekenen.

Rekenvoorbeeld

Stel: je onderneming heeft in 2023 € 5.000 winst gemaakt en je wil de zelfstandigenaftrek van € 5030 toepassen. Dan is er sprake van niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek. De openstaande aftrek mag je meenemen naar de volgende jaren.

Hoe zit het met startersaftrek?

Naast de zelfstandigenaftrek kunnen startende ondernemers in aanmerking komen voor de een extra fiscale aftrekpost, de startersaftrek. Deze startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek.

Professionele hulp voor je boekhouding?

Wil je tijd overhouden om te ondernemen en zeker weten dat voordelen als de zelfstandigenaftrek niet aan je neus voorbij gaan? Dan is het slim om je boekhouding en belastingaangiften uit handen te geven aan een professionele partij.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Veel zzp’ers werken vanuit huis. Maar hoe zit het met de kosten die hiermee samenhangen? Van een internetaansluiting tot verwarming en de inrichting…
De vermogensbelasting ligt al jaren onder vuur. Veel mensen betalen meer belasting dan ze aan rendement ontvangen over hun spaargeld en beleggingen….
Erfbelasting is een complex en gevoelig onderwerp in Nederland. Het betreft de belasting die wordt geheven over vermogen dat wordt verkregen na…
Als ondernemer krijg je in Nederland te maken met arbeidskorting. Dit is een mooie meevaller: een verlaging op de inkomstenbelasting en premie…
Internationaal zakendoen opent deuren naar onbegrensde mogelijkheden, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. In dit artikel duiken we in de…
Ben jij een directeur-grootaandeelhouder of heb je minstens 5 procent aandelen in een bv of nv? Dan krijg je te maken met nieuwe belastingregels in box…