Categorieën

Tijdens Prinsjesdag 2022 werd duidelijk dat de zelfstandigenaftrek - een gunstige aftrekpost voor zelfstandig ondernemers – nóg sneller wordt afgebouwd. Wat voor invloed heeft dit op de inkomstenbelasting die je afdraagt? Ga je er financieel op achteruit? En komt er compensatie in de vorm van andere aftrekposten of kortingen? We praten je bij. Op dit moment maken er zo’n 1,3 miljoen zelfstandigen gebruik van de zelfstandigenaftrek. Het overgrote deel (ongeveer 1 miljoen) werkt als zzp’er, de rest heeft werknemers in dienst. De snelle afbouw van de zelfstandigenaftrek heeft dus impact op veel zelfstandig ondernemers.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Waarom is de zelfstandigenaftrek zo belangrijk?

De zelfstandigenaftrek is mogelijk als je aan het urencriterium voldoet. Zzp’ers en ondernemers met werknemers in dienst die minimaal 1225 uur per jaar aan de eigen zaak besteden, mogen gebruik maken van deze gunstige aftrekpost.

Per jaar wordt een vast bedrag vastgesteld dat je van de boekwinst mag aftrekken tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Dat is gunstig, want zo verlaag je het deel van het inkomen waar je uiteindelijk belasting over betaalt: het belastbaar inkomen.

Lager belastbaar inkomen gunstig voor inkomensafhankelijke premies

Zelfstandigen houden op deze manier niet alleen meer over, een lager belastbaar inkomen werkt ook door in inkomensafhankelijke premies. Denk aan zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag.

Heb ik recht op zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is ooit in het leven geroepen om ondernemerschap te stimuleren. De gunstige aftrekpost is alleen bedoeld voor ondernemers die ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en belasting betalen.

Een andere belangrijke voorwaarde is dus dat je minimaal 1225 uur per jaar aan de eigen onderneming besteedt (het urencriterium). De Belastingdienst kijkt naar de totale arbeidstijd die je voor je eigen zaak besteedt. Naast de uren die je voor opdrachtgevers werkt, vallen hieronder ook:

  • Tijd voor opleidingen cursussen
  • Reistijd
  • Tijd die je besteedt aan administratie

Waarom gaat de zelfstandigenaftrek omlaag?

In 2023 is de zelfstandigenaftrek nog € 5.030. Dit bedrag wordt in 5 jaar tijd afgebouwd naar 900,-. Veel sneller dan de overheid eerst van plan was. De reden? Het kabinet wil het belastingvoordeel van zelfstandigen verkleinen ten opzichte van werknemers in loondienst. De bedragen worden dus versneld afgebouwd; het fiscale voordeel wordt minder.

Afbouw zelfstandigenaftrek jaarlijks

JaarEuro's
2022€ 6.310
2023€ 5.030
2024€ 3.750
2025€ 2.470
2026€ 1.200
2025€ 900

Verandert er iets in de voorwaarden zelfstandigenaftrek?

Nee. Hoewel de bedragen flink versneld worden afgebouwd, verandert er niets aan de voorwaarden van de zelfstandigenaftrek.

Rekenvoorbeeld: netto voordeel zelfstandigenaftrek

Stel: de totale winst uit je onderneming is € 35.000 in 2023 en je hebt € 4.000 aan kosten gemaakt. De fiscale winst wordt dan:

35.000 – 4.000 = 31.000

Vervolgens pas je op de fiscale winst de zelfstandigenaftrek toe (en andere ondernemersaftrekposten, zoals ondernemersaftrek en eventueel startersaftrek als je daar nog recht op hebt).

31.000 – 5.030 = € 25.970                                                                                

€ 25.970 wordt dan je belastbare omzet

Draai je eenzelfde omzet met vergelijkbare kosten in 2027? Dan ziet het er als volgt uit:

35.000 – 4.000 = 31.000 (fiscale winst)

31.000 – 900 = 30.100 (belastbare omzet)

Ga je er dan alleen maar op achteruit?

De overheid wil met de versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek kleinere belastingverschillen creëren tussen zelfstandigen en werknemers. Toch zal je als zzp’er onderaan de streep niet veel verschil merken. Dit komt namelijk door wijzigingen in andere fiscale maatregelen voor zzp’ers die wél gunstig zijn voor wat je netto overhoudt.

1. Verhoging arbeidskorting

Het kabinet wil per 1 januari 2023 de arbeidskorting verhogen, met als doel werken voor iedereen aantrekkelijker te maken. Voor ondernemers met een maximaal jaarinkomen van € 115.000 zal dit gunstig uitpakken. Het plan is om de arbeidskorting in stappen jaarlijks te verhogen. Dat biedt een mooi tegenwicht aan het afbouwen van de zelfstandigenaftrek. De precieze hoogte van de arbeidskorting die je ontvangt, hangt naast inkomen ook van je leeftijd af.

2. Verlaging inkomstenbelasting

Een tweede maatregel is het verlagen van de inkomstenbelasting (tarief eerste schijf). Hier profiteert iedereen van, dus ook de zzp’ers. Het plan is om in 2023 het tarief van de eerste schijf (inkomen tot € 73.071) te verlagen van 37,07% naar 36,93%.

3. Startersaftrek blijft hetzelfde

Startende ondernemers mogen de eerste 5 jaar 3 keer gebruikmaken van startersaftrek. Dit is een verhoging van de zelfstandigenaftrek, om zelfstandig ondernemen extra aantrekkelijk te maken. Uit de miljoenennota blijkt dat er geen plannen zijn om de startersaftrek te wijzigen.

Het is dus afwachten wat de wijziging in aftrek uiteindelijk netto voor je betekent de aankomende jaren. De fiscale verschillen zullen per kalenderjaar variëren. Maar één ding is duidelijk: iedere ondernemer betaalt mee aan de grootste koopkrachtreparatie in jaren.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Martin De Coninck

Martin De Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.
Lees ook…
Als ondernemer in de transportsector is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende autobelastingen in Nederland, zoals de belasting…
Internationaal zakendoen opent deuren naar onbegrensde mogelijkheden, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. In dit artikel duiken we in de…
Ben je ondernemer met een eenmanszaak? Of overweeg je er een te starten? Dan is kennis over belastingen essentieel. Dit artikel biedt je uitleg over…
Als je een eigen bv hebt en daar werkt, moet je als directeur-grootaandeelhouder (dga) een ‘gebruikelijk loon’ aan jezelf uitkeren. Dit standaard…
De vermogensbelasting ligt al jaren onder vuur. Veel mensen betalen meer belasting dan ze aan rendement ontvangen over hun spaargeld en beleggingen….
Heb je een inkomen en woon je in Nederland? Dan betaal je inkomstenbelasting. Voor 2024 vind je hier de tarieven. In dit artikel praten we je bij over…