Categorieën

Wil je in 2023 je ondernemersdoelen bereiken, wil je innoveren en overweeg je om daarvoor subsidies aan te vragen? Weet je niet welke subsidies voor jou interessant zijn of hoe je deze kunt aanvragen? In dit artikel zetten we de meest interessante subsidies van 2023 op een rij.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Financiële steun

Subsidies bieden financiële steun aan ondernemers. Subsidie stelt een ondernemer in staat om risico’s te kunnen nemen en investeringen in zijn/haar bedrijf te doen. Het is alsof je jezelf de extra middelen geeft die je nodig hebt om dingen te laten gebeuren zoals een samenwerking aangaan, te investeren in duurzaamheid, groei of innovatie. Met subsidies kunnen ondernemers nieuwe markten verkennen, investeren in nieuwe technologie of meer medewerkers aannemen – wat allemaal kan helpen hun bedrijven winstgevend en succesvol te maken.

Subsidies voor innovatieve ondernemers

In 2023 zijn er weer verschillende subsidies beschikbaar voor innovatieve ondernemers. Deze subsidies kunnen je helpen bij het realiseren van jouw innovaties en ondernemersdoelen. Laat subsidies een steun in je rug zijn om ondernemersdromen werkelijkheid te laten worden.

Subsidieregeling voor innovatie en ontwikkeling

Zijn jouw projecten gericht op innovatie en ontwikkeling? Dan komt je onderneming zeer waarschijnlijk in aanmerking voor de WBSO subsidie. Deze fiscale regeling is in het leven geroepen om de innovatiekosten van ondernemers te drukken. Zo houd je meer geld over om je medewerkers te betalen en meer tijd voor innovatieprojecten!

Subsidie om de haalbaarheid van projecten in kaart te brengen

De meeste ondernemers innoveren graag, maar vaak is ondersteuning bij de uitvoer van nieuwe projecten zeer welkom. Een innovatieproject kan nog zo goed zijn, maar zonder het van tevoren te testen, kan een project alsnog stuklopen. Een MIT (mkb innovatiestimulering)-haalbaarheid subsidie is beschikbaar wanneer je als ondernemer tegen problemen of vraagstukken in je innovatieproces aanloopt. Een MIT project kan je helpen risico’s in kaart te brengen. Zo kun je technische en economische risico’s ontdekken en de weg effenen voor komende projecten.

Voor wie?

De MIT subsidieregeling is er voor ondernemers in het MKB.

Hoeveel subsidie?

De subsidie bedraagt 40% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 20.000.

Waaruit bestaat een MIT-Haalbaarheidsproject?

Het haalbaarheidsproject bestaat uit een haalbaarheidsstudie of een combinatie tussen een haalbaarheidsstudie, industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling.

Haalbaarheidsstudie

Een haalbaarheidsstudie bevat:

 • Literatuuronderzoek
 • Octrooionderzoek
 • Inventarisatie van beschikbare technologieën en potentiële partners
 • Marktverkenning
 • Concurrentie analyse

   

Wat is Experimentele ontwikkeling?

Als je nieuwe diensten, producten of procedés wilt ontwikkelen of bestaande verbeteren, kun je denken aan eerste prototyping of experimenten om de haalbaarheid van een innovatie te bepalen.

Wat is Industrieel onderzoek?

Hierbij draait het om nieuwe kennis en vaardigheden vergaren met onderzoek, waarmee producten, procedés of diensten kunnen worden verbeterd of worden ontwikkeld.

Lokale subsidies voor een groener Oost-Nederland

Ben je als ondernemer actief in het oosten van ons land en wil jij innoveren? Dan kun je mogelijk gebruikmaken van de EFRO-Oost (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) subsidie. Investeringen om het oosten van Nederland en dan met name Overijssel en Gelderland, slimmer en groener te maken. Deze regeling bestaat sinds 2021 en zal lopen tot 2027.

Waarom EFRO-Oost?

Het mkb is goed vertegenwoordigd in Oost-Nederland, maar juist voor deze bedrijven is het lastig te innoveren en kennis om te zetten in kassa (valoriseren). Er is onvoldoende aansluiting tussen het mkb en de kennisinstellingen, terwijl deze aansluiting nodig is om het valorisatie- en innovatiepotentieel van de regio ten volste te benutten. Het Programma EFRO Oost zet daarom in op het aansluiten van het mkb op de kennisinfrastructuur en ondersteuning bij valorisatie.

Doel van de regeling

Versterking van de onderzoeks- en ontwikkelingscapaciteit en invoering van geavanceerde technologieën ten behoeve van het MKB

Voor welke innovatieprojecten is deze regeling?

 • Health, Food en Tech – Prevention & MedTech
 • Tech, Food en Materials – Sustainability & Foodtech
 • Cleantech, Materials en Tech – Manufacturing & MaterialTech

   

Deze subsidie is erop gericht om ondernemers samen te laten werken en met projectpartners tot mooie innovaties te komen.

Subsidiemogelijkheden ontdekken

Wil je jouw jaardoelen als ondernemer halen en kan een van deze regelingen je daarbij helpen? Vraag dan zeker subsidie aan en laat je ondersteunen door de overheid in jouw stappen naar bijvoorbeeld innovatie en duurzaamheid.

Meer over subsidies en subsidieadvies vind je uiteraard online maar je gemeente kan je vaak meer vertellen over de mogelijkheden.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je overweegt om geld te lenen als zzp’er. Misschien omdat je privé geld tekort komt, maar ook voor het…
Je leest het goed: 99% van de bezoekers van jouw websites doet niets. Ze komen en gaan zonder ook maar één conversiedoel te voltooien, zoals…
Het maakt niet uit hoeveel richtlijnen en praktijken voor veiligheid op de werkplek je hebt opgesteld, ze zullen geen goed doen als je werknemers zich…
Als je wilt dat je onderneming succesvol wordt, is het natuurlijk belangrijk om een goed team samen te stellen. Dit doe je natuurlijk door talent naar…
Ben je klaar om je ondernemersavontuur te starten en wil je nu echt je eigen webwinkel beginnen? In dit artikel vertellen we je over de voordelen van…
Ben jij op zoek naar een nieuwe tas om mee te nemen naar je werk? Dan is het allereerst handig te weten wat je zoekt. Zo zal een bouwvakker andere…