Categorieën

In samenwerking met
Weet je eigenlijk of je pensioen er straks een beetje financieel rooskleurig uitziet? Nee? Da’s niet zo gek. Heel veel andere Nederlanders hebben namelijk ook geen idee. Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van Wijzer in Geldzaken. Ben je benieuwd hoe je pensioenbewustheid zich verhoudt tot die van je landgenoten? Dat lees je hieronder.

Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Start gratis Pensioen Scan en binnen 2 minuten heb je inzicht welke van de 8 opties voor pensioenopbouw het beste bij jouw situatie past

Inhoudsopgave

Feit 1: 37% van de beroepsbevolking ligt wakker van zijn of haar pensioen

En dat is niet omdat ze twijfelen of ze later per cruiseschip of vliegtuig op vakantie gaan. Nee, daarvoor zijn betere redenen. Heel veel mensen denken namelijk dat hun pensioen laag gaat uitvallen, dat ze tijdens hun pensioen niet genoeg geld hebben om rond te komen of dat ze te maken krijgen met een daling van inkomsten.

Dat de overige 63% van de Nederlanders prima slaapt, betekent trouwens niet dat ze geen pensioenstress hebben. Ruim een tiende van de Nederlandse beroepsbevolking maakt zich namelijk daadwerkelijk zorgen over het pensioen. Overigens slaapt een derde van die beroepsbevolking prima: zij hebben hun pensioen bijvoorbeeld goed geregeld of leven in het hier en nu en denken nog helemaal niet aan later.

Feit 2: De pensioenbewustheid is toegenomen

Ten opzichte van de voorgaande jaren weten meer werkende Nederlanders (44%) op hoeveel euro’s ze tijdens hun pensioen kunnen teren en wat ze later nodig hebben (34%). Die stijging is positief, maar er blijft natuurlijk een grote groep die geen flauw benul heeft van de toekomstige pensioensituatie.

Feit 3: Ondernemers bereiden zich beter voor

Ben je ondernemer? Dan moet je alles zelf regelen. Eigen klussen, eigen administratie… en eigen pensioen. Want je kan er moeilijk vanuit gaan dat je werkgever wel even alles voor jou regelt. Je bent immers eigen werkgever. Als ondernemer word je dus gedwongen om na te denken over je pensioen en het is niet gek dat ondernemers beter op de hoogte zijn dan mensen in loondienst.

Ondernemers denken (of dromen) namelijk vaker over het leven ná de AOW-leeftijd (21% van hen doet dat, ten opzichte van 13% van de mensen in loondienst). Dat maakt ook dat ze beter weten wat ze voor dat pensioen moeten doen: 57% van ondernemend Nederland is op de hoogte van de mogelijkheden om zelf (meer) pensioen op te bouwen. De score bij mensen in loondienst is een stuk lager: slechts 40% van hen weet wat ze kunnen doen om hun pensioenpotje te vergroten.

Feit 4: Ouderen met spijt

Vroeg beginnen loont. Niet alleen hoef je dan per maand of per jaar minder geld te sparen of beleggen voor een goed pensioen dan wanneer je op oudere leeftijd begint, maar het scheelt later ook een hoop stress. En spijt, want liefst 38% van de 55-plussers betreurt het feit dat ze zich op jonge leeftijd (nog) niet bekommerden om hun pensioen.

“Begin op tijd met sparen”, is dan ook de belangrijkste boodschap die 55-plussers hun 30-jarige zelf hadden willen meegeven. Ben je nu rond de 30? Doe je voordeel met die boodschap. Ben je nu ouder dan 55? Ook dan is het nog zeker niet te laat om iets aan je pensioen te doen.

Gerelateerd lezen:

• Een pensioenplan in vijf stappen
• Bouw ik te weinig pensioen op?
• 92% mkb vindt pensioen belangrijk, maar 38% doet er iets aan aan

Nieuwsgierig naar welke pensioenoptie het beste bij jouw situatie past? Start de gratis Pensioen Scan

Picture of Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
BrandNewDay

Brand New Day, partner van De Zaak

Brand New Day is een online pensioenbank van deze tijd, onze klanten beleggen en sparen voor later. En net als bij de oprichting in 2010 houden we ervan om ouderwets hard te rennen voor onze klanten én om een prijsvechter te zijn. Calvinistisch in kosten, bourgondisch in service. Dat zijn we in een notendop.

Bekijk alle artikelen van Brand New Day>

Lees ook…
Je bent volop aan het ondernemen en je denkt nog lang niet aan stoppen of met pensioen gaan. Toch is het belangrijk om nu al na te denken over morgen….
De Wet Toekomst Pensioenen is een feit. We krijgen een modern pensioenstelsel met nieuwe regels voor het opbouwen van een aanvullend ouderdomspensioen….
Pensioenopbouw als zzp’er lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar vroeg of laat wordt het realiteit. Wist je dat je als zzp’er meer risico loopt…
Een aanvullend pensioen opbouwen is voor zzp’ers geen luxe, maar een noodzaak. Want als je nu actie onderneemt, voorkom je later een hoop problemen. In…
Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen ingegaan. Daardoor gaat er veel veranderen, ook voor zzp’ers. Je kunt bijvoorbeeld nu een groter deel…
Wil je ervoor zorgen dat je partner en/of kinderen zich geen financiële zorgen hoeven te maken als je komt te overlijden? Bouw dan…