In samenwerking met
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen opbouw. Maar hoe weet je of je te weinig pensioen aan het opbouwen bent? En welke stappen kan je zetten om dit recht te trekken? Je leest het hieronder.

Inhoudsopgave

Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Start gratis Pensioen Scan en binnen 2 minuten heb je inzicht welke van de 8 opties voor pensioenopbouw het beste bij jouw situatie past

Hoeveel pensioen heb ik al opgebouwd?

Stap 1: Maak inzichtelijk wat je tot nu toe hebt opbouwt aan pensioen en AOW. Dit check je eenvoudig via www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hier vind je een handig overzicht van je voormalige werkgevers, hoeveel werkgeverspensioen je al hebt opgebouwd, hoeveel AOW je al hebt opgebouwd en hoeveel inkomen je kan verwachten als je met pensioen gaat.

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Hoeveel pensioen je nodig hebt is voornamelijk afhankelijk van je leefstijl en je wensen. Over het algemeen geldt de regel dat je goed kan rondkomen van 70% van je gemiddelde salaris.

Heb je nog ander pensioeninkomen dan AOW en werkgeverspensioen? Dan kan het zijn dat je minder extra pensioen hoeft op te bouwen voor een zorgeloze oude dag. Bij ander pensioeninkomen kan je denken aan je spaargeld, beleggingen, lijfrenteverzekering, huurinkomsten of bijvoorbeeld een eigen woning met flinke overwaarde. Ook deze vormen neem je mee in je verwachte pensioensituatie.

Ik bouw te weinig pensioen op

Wanneer je een overzicht hebt gemaakt van je verwachte pensioensituatie, kan je hier ook naar handelen. Want wat doe je al je erachter komt als je te weinig pensioen opbouwt? Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden om aanvullend pensioen op te bouwen. Hieronder een aantal voorbeelden:

Lijfrenteverzekering of bankspaarrekening

Via een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening kan je bijvoorbeeld ieder jaar fiscaal voordelig aanvullend pensioen opbouwen via je vrije jaarruimte. Dit is het bedrag dat je van de overheid, belastingvriendelijk op een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening kan storten. Belangrijk: Je stort je geld op een geblokkeerde bankspaarrekening. Dat betekent dat je je geld tussentijds niet kunt opnemen.

Spaarrekening

Wil je niet gebonden zijn aan een vast inlegbedrag? Wil je altijd toegang hebben tot je geld? Zet dan geld opzij op een spaarrekening. Helaas kan je met deze optie geen gebruik kan maken van belastingvoordelen en ontvang je momenteel een lage spaarrente. Maar je hebt wel altijd toegang tot je geld.

Depositorekening

Met een depositorekening zet je je spaargeld vast voor een bepaalde looptijd voor een vaste rente. Opnemen of bijstorten is meestal niet mogelijk en vaak geldt: hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. En dus ook hoe meer aanvullend pensioen je opbouwt.

Beleggingsrekening

Een beleggingsrekening is ideaal als je op dit moment geld hebt dat je voorlopig niet gebruikt of nodig hebt. Met beleggen kan je snel meer pensioen opbouwen, echter loop je ook meer risico om bijvoorbeeld een bankspaarrekening.

Is pensioenopbouw verplicht?

Nee, aanvullend pensioen opbouwen is niet verplicht in Nederland. Wellicht verlaag jij liever je vaste lasten, waardoor je voldoende hebt aan een AOW-inkomen. Of misschien wil je na de pensioenleeftijd doorwerken om het AOW-inkomen aan te vullen.

Gerelateerd lezen:

• Een pensioenplan in vijf stappen
• 92% mkb vindt pensioen belangrijk, maar 38% doet er iets aan aan
• 4 feiten over pensioen in Nederland

Nieuwsgierig naar welke pensioenoptie het beste bij jouw situatie past? Start de gratis Pensioen Scan

BrandNewDay

Brand New Day, partner van De Zaak

Brand New Day is een online pensioenbank van deze tijd, onze klanten beleggen en sparen voor later. En net als bij de oprichting in 2010 houden we ervan om ouderwets hard te rennen voor onze klanten én om een prijsvechter te zijn. Calvinistisch in kosten, bourgondisch in service. Dat zijn we in een notendop.

Bekijk alle artikelen van Brand New Day>

Lees ook…
Pensioenopbouw als zzp’er lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar vroeg of laat wordt het realiteit. Wist je dat je als zzp’er meer risico loopt…
Wil je ervoor zorgen dat je partner en/of kinderen zich geen financiële zorgen hoeven te maken als je komt te overlijden? Bouw dan…
Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen ingegaan. Daardoor gaat er veel veranderen, ook voor zzp’ers. Je kunt bijvoorbeeld nu een groter deel…
Als ondernemer heb je op je pensioengerechtigde leeftijd recht op AOW. Maar om meer financiële armslag te hebben, is het goed om aanvullend pensioen…
De Wet Toekomst Pensioenen is een feit. We krijgen een modern pensioenstelsel met nieuwe regels voor het opbouwen van een aanvullend ouderdomspensioen….
Het pensioen heeft bij veel ondernemers weinig prioriteit. Je pensioen is nog ver weg en je wilt nu groeien met je onderneming. Toch loont het om al…