Is een zakelijke rekening verplicht?
Allereerst: er staat nergens in de wet dat je als ondernemer een zakelijke betaalrekening moet hebben. Een zakelijke rekening is dus niet verplicht.
Wel nemen alle Nederlandse banken in hun voorwaarden voor hun particuliere rekeningen op dat de rekening niet zakelijk gebruikt mag worden. Als er veel transacties plaatsvinden, zal de bank waarschijnlijk aan de bel trekken en je verzoeken om naast je particuliere betaalrekening een zakelijke rekening te openen.
Waarom hogere kosten zakelijke bankrekening?
De hogere kosten voor een zakelijke betaalrekening en zakelijke spaarrekening komen niet uit de lucht vallen. Er zijn een aantal redenen voor. De zakelijke rekening kosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen:
Reden 1: Meer onderhoud zakelijke rekening
Een bank maakt meer kosten voor het onderhouden van een zakelijke rekening dan een particuliere rekening. Deze kosten belasten banken door aan de klant.
Een voorbeeld is de check die een bank verplicht moet uitvoeren bij een nieuwe zakelijke klant. Wil je een zakelijke rekening bankrekening openen? Dan moet een bank een zogenaamd customer due diligence-onderzoek(CDD) uitvoeren. Naast een geldig identiteitsbewijs zul je meer informatie moeten overleggen. Een CDD voorkomt dat een bank wordt misbruikt voor verkeerde doeleinden, zoals witwassen, fraude en financiering van terrorisme/.
Reden 2: Hogere transactiekosten zakelijk bankieren
Op de bankrekening van een ondernemer gebeurt een stuk meer dan op een privérekening. Een particulier krijgt maandelijks zijn salaris gestort en geeft dit vervolgens uit of spaart het op.
Bij een zakelijke rekening betalen verschillende klanten vaak kleine bedragen en heb je waarschijnlijk met verschillende crediteurs te maken. Ook is er vaker sprake van transacties in vreemde valuta dan als je particulier bankiert.
Vaak vragen banken een vergoeding per transactie. Hoeveel dit is, verschilt per bank en per zakelijke rekening en hangt af van jouw situatie. Ook zijn niet alle soorten transacties even duur. Internetbankieren is goedkoop, maar voor een spoedbetaling betaal je al snel een paar euro.
Tegenwoordig zijn op het gebied van zakelijke rekeningen een stuk meer opties beschikbaar. Door verschillende pakketten naast elkaar te leggen, achterhaal je wat in jouw situatie de beste keus is. Kijk bijvoorbeeld naar het aantal transacties waar je gemiddeld mee te maken hebt. Per transactie een bedrag betalen, is minder aantrekkelijk bij een groot aantal. Een zakelijke rekening met vaste maandelijkse kosten biedt dan mogelijk uitkomst.
Voordelen zakelijke betaalrekening
Een zakelijke rekening betekent dus vaak hogere kosten. Maar een zakelijke bankrekening openen biedt ook voordelen. Allereerst staat de betaalrekening op je bedrijfsnaam. Dit maakt een professionele indruk.
Daarnaast heb je als zakelijke klant meer mogelijkheden levert een bank aanvullende diensten als:
- automatische incasso’s laten uitvoeren
- je rekening aan een chip- of pinautomaat koppelen
- een koppeling met iDEAL
- zakelijke creditcard of zakelijk krediet
- internationale bankoverschrijving
- automatische koppeling met boekhoudprogramma
- mogelijkheid contant geld storten
- koppeling met een payment service provider
- laten ophalen van contant geld
- vaste accountmanager voor je bankzaken
- voordelige ondernemersverzekeringen
Zakelijke rekeningen maakt boekhouden makkelijker
Je boekhouder zal in veel gevallen ook vragen een zakelijke rekening te openen, zodat hij meer overzicht heeft. Je houdt immers privé en zakelijk gescheiden.
Btw-aangifte doen is meer werk als je eerst zakelijke en privé-inkomsten en uitgaven moet scheiden. De Belastingdienst en de Kamer van Koophandel raden het eveneens aan om je zakelijke transacties op een aparte rekening te laten plaatsvinden.
Een zakelijke rekening vaak de beste oplossing
Uiteindelijk kun je concluderen dat een zakelijke rekening in bijna alle gevallen een logische oplossing is, ook voor startende ondernemers.
- Zakelijk online bankieren is de standaard en zorgen voor een professionele indruk.
- Het is de ideale manier om particulier en zakelijk gescheiden te houden.
- Voor zakelijke doeleinden heb je meer voordelen aan overzichtelijke administratie.
Zakelijk bankieren heeft dus voor bijna alle bedrijven de voorkeur. Zeker in combinatie met de aanvullende diensten die hier soms bij komen kijken.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Waarop moet je letten bij openen zakelijke rekeningen?
Bij de keuze voor een zakelijke rekening is het goed om proactief te denken en goed te kijken naar je onderneming nu en je zakelijke doelen in de toekomst. Door goed na te denken, voorkom je dat je op een later moment gehaaste beslissingen moet maken.
Zakelijke rekeningen voor zzp’ers en kleine zelfstandigen zijn doorgaans het goedkoopst. Maar met deze rekeningen is ook minder mogelijk. Er kan bijvoorbeeld een maximum gelden voor het aantal transacties in een jaar. Dat kan ideaal zijn voor startende ondernemers, maar minder voor grotere bedrijven.
De voordeligste zakelijke rekening is niet altijd de beste keuze. Kijk goed naar alle producten en diensten die banken bieden. Zorg voor een volledig overzicht van je zakelijke financiën en activiteiten. Probeer bijvoorbeeld in te schatten hoeveel transacties je jaarlijks gaat doen.
Bedenk of je ooit wilt doorstromen naar een andere zakelijke bankrekening. Zo ja, is het slim om meteen de juiste bank te kiezen.
Een zakelijke rekening openen
Wil je zakelijke rekening openen? Bekijk dan het aanbod van verschillende partijen voor een duidelijk overzicht. Zakelijk internetbankieren kan met een traditionele bank, maar ook met een vernieuwende partij. Het is maar net waar je qua zakelijke rekening zelf de voorkeur aan geeft.
Een zakelijke rekening openen is zo gedaan, zeker met een overstapservice. Sommige banken bieden zelfs de eerste 6 maanden gratis aan.