Subsidies & aftrekposten voor zonne-energie

Zonne-energie is populair. Op steeds meer particuliere daken zie je zonnepanelen liggen en op verjaardagen hoor je wie van welke subsidie of aftrekpost gebruik maakt. Ook voor ondernemers die meer willen doen met zonne-energie zijn er subsidies en aftrekposten. Heb jij al eens gehoord van de SDE+, de EIA of de kleinzakelijke salderingsregeling? Hier lees je meer over de mogelijkheden.
Subsidies & aftrekposten voor zonne-energie


SDE+ (Stichting Duurzame Energieproductie)
 

Subsidies & aftrekposten voor zonne-energie Zonne-energie is populair. Op steeds meer particuliere daken zie je zonnepanelen liggen en op verjaardagen hoor je wie van welke subsidie of aftrekpost gebruik maakt. Ook voor ondernemers die meer willen doen met zonne-energie zijn er subsidies en aftrekposten. Heb jij al eens gehoord van de SDE+, de EIA of de kleinzakelijke salderingsregeling? Hier lees je meer over de mogelijkheden. SDE+ (Stichting Duurzame Energieproductie) Als je meer dan 15 KwP opwekt aan zonne-energie (ong. 55 zonnepanelen) of meer dan 100 m2 voor zonne-energie hebt ingericht, kom je in aanmerking voor SDE+.

In 2018 is er 12 miljard euro aan SDE+-subsidie beschikbaar. Deze subsidie wordt verspreid over het jaar toegekend. De eerste ronde van 6 miljard werd in maart gegund (90% hiervan ging naar zonne-energie) en de tweede ronde wordt in oktober gegund.

Een aanvraag voor deze regeling dien je in via het e-loket van de RVO.nl. Voor deze subsidie geldt op = op, daarom zijn er verschillende fases waarin je de SDE+ kunt aanvragen. Op de website van het RVO vind je ook rekenvoorbeelden en meer informatie.

 

Energie Investeringsaftrek (EIA)

Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) mag je investeringen in duurzame energie en energiezuinige technieken aftrekken. Bovenop de ‘gewone’ afschrijving mag je 54,5% van de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst. Welke investeringen hieronder vallen, vind je terug op de Energielijst.  

Net als de SDE+ kun je de EIA aanvragen bij het e-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dit moet je binnen 3 maanden na je investering doen. Ook voor deze regeling geldt dat er een bepaald bedrag voor gereserveerd is en de fiscale aftrek alleen mogelijk is, zolang er fiscaal budget beschikbaar is. Op de website van het RVO vind je de eisen waaraan je moet voldoen en meer informatie over het aanvragen van de EIA.

Kleinschaligheids Investeringsaftrek (KIA)

Je komt in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) als je tussen de €2.301 en €314.673 investeert in bedrijfsmiddelen voor je onderneming. Deze bedragen gelden voor 2018. Hoeveel de KIA bedraagt, hangt af van hoeveel je geïnvesteerd hebt.

Investering

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Minder dan €2.300

€0

€2.301 t/m €56.642

28% van het geïnvesteerde bedrag

€56.643 t/m €104.891

€15.683

€104.892 t/m 314.673

€15.863, min 7,56% van het deel van het investeringsbedrag wat boven de €104.891 ligt.

Meer dan €314.673

€0

 

Kleinzakelijke salderingsregeling

Deze regeling geldt voor kleinverbruikers met een aansluiting tot en met 3 x 80 ampère. Alle stroom die jij als ondernemer opwekt en niet direct verbruikt, kun je terugleveren aan het energienet. Dit doe je tegen hetzelfde tarief als dat je betaalt voor je energieverbruik. Het is wel belangrijk om te weten dat de overheid deze regeling wil aanpassen. Dus het kan zijn dat deze in de toekomst veranderd.

En nu?

Voor ondernemers zijn er dus verschillende subsidies of andere voordelen te behalen bij het investering in zonne-energie. Ben je nieuwsgierig of het wellicht iets is voor jouw bedrijf? Download dan het gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen!

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming