Schade aan of verlies van computerapparatuur kan grote gevolgen hebben. Met een elektronicaverzekering kunt u zich indekken tegen de financiële schade.

Inhoudsopgave

Tegen welke schade bent u gedekt

Een elektronicaverzekering dekt schade aan computers en andere elektronische apparaten, zoals telefooncentrales, film- en video-apparatuur en kassa’s. Deze apparaten worden – net als computers – uitgesloten in machinebreukverzekeringen.

Een computer- en elektronicaverzekering dekt elke plotselinge en onvoorziene materiele beschadiging van de verzekerde apparatuur. Daaronder valt bijvoorbeeld ook het morsen van koffie.

U kunt zich ook verzekeren voor extra kosten die u moet maken als uw verzekerde apparatuur niet meer werkt. Denkt u hierbij aan het inhuren van computertijd, extra personeel en overwerk, huur van apparatuur.

Welke schade krijgt u niet vergoed?

De volgende schadeposten zijn vaak niet gedekt (check uw polis!):

  • catastrofes: natuurrampen, atoomkernreacties, molest;
  • normale slijtage;
  • opzettelijke vernieling door de verzekerde;
  • schrammen, krassen en deuken;
  • experimenten;
  • schade die u kunt verhalen op een leverings-, onderhouds-, lease- of huurcontract.

Het is verstandig om te onderzoeken of uw apparatuur alleen verzekerd is als het in bedrijf of bedrijfsklaar is. Sommige polissen dekken namelijk geen schade als de apparatuur wordt gemonteerd, gereinigd, verplaatst of gereviseerd.

Uitkering bij schade

Als u schade oploopt aan uw verzekerde apparatuur, dan krijgt u de reparatiekosten plus de kosten voor vervangingsonderdelen vergoed. Gaat uw apparatuur geheel verloren, dan krijgt u de nieuwwaarde of vervangingswaarde vergoed. In uw polis staat welke waarde u vergoed krijgt.

De premie

De hoogte van de premie is afhankelijk van het verzekerde bedrag en het premiepromillage. Het premiepromillage verschilt per bedrijf en is o.a. gebaseerd op:

  • soort en leeftijd van de apparatuur;
  • onderhoudscontracten: een onderhoudscontract is meestal vereist, net als een goede back-up procedure;
  • preventieve maatregelen;
  • hoogte van het eigen risico;
  • algemene omstandigheden in het bedrijf, zoals orde en netheid, onderhoud, schoonmaak.
 

Preventieve maatregelen

Als werkprocedures schade aan computers en apparaten kunnen voorkomen, dan scheelt in de premie. Denk aan maatregelen:

  • tegen waterschade: apparatuur op verhoging plaatsen, plaatsing van apparatuur buiten bereik van leidingen en afvoer, vochtsignalering;
  • tegen brandschade: brandwerende ruimte, meldinstallatie, automatische blusinstallatie, rookverbod, aanwezigheid van blusapparaten;
  • tegen inbraak en diefstal: toegangscontrole, dievensloten en -pennen en andere bouwkundige maatregelen, inbraakalarm;
  • tegen verlies van data: goede back-up procedures.

Dubbele dekking

Uw verzekering voor inventaris en goederen dekt vaak al schade door brand, ontploffing e.d. U kunt deze schade-oorzaken dan buiten uw polis laten vallen en een lagere premie bedingen.

Gederfde inkomsten

Net als bij de machinebreukverzekering heeft u bij verlies of beschadiging van uw computers minder inkomsten. U kunt in combinatie met een computer- of elektronicaverzekering een bedrijfsschadeverzekering afsluiten.

Meer informatie

Wilt u meer weten over computer- en elektronicaverzekeringen. Dan kunt u zich wenden tot uw assurantietussenpersoon of uw verzekeringsmaatschappij.

Lees ook…
Met een goede projectadministratie kun je een bepaalde klus of opdracht beter stroomlijnen. Daarnaast krijg je inzicht in de kosten van een…
Je wilt je naamsbekendheid vergroten, maar hebt het budget niet? Met een beetje creativiteit verzin je heel wat manieren die weinig kosten en toch heel…
Klanten willen geholpen worden en het liefst 24/7. Als ondernemer is het daarom erg belangrijk om goed bereikbaar te zijn. Hoe, waar en wanneer een…
De SMART-methode helpt je om zakelijke doelstellingen concreet te maken en realiseren. Zo vergroot je de kans op succes. In dit artikel leggen we uit…
Een bedrijfsvisie is belangrijk om doelen te stellen en je organisatie richting te geven. Het slaat een brug tussen heden en toekomst en zet je zaak in…
Te vaak geef je als ondernemer geld uit aan dingen die niet noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld aan dure softwarepakketten, abonnementen of zakelijke…