Liquiditeit
Liquiditeit is de mate waarin een bedrijf aan zijn kortlopende schulden kan voldoen. Maar hoe kan je de liquiditeit van je bedrijf zelf beïnvloeden? Je leest het hieronder in dit artikel.

Inhoudsopgave

Wat is liquiditeit en waarom is het belangrijk?

Liquiditeit betekent dat je op korte termijn aan je financiële verplichtingen kunt voldoen. Als ondernemer verdien je namelijk niet alleen geld, je moet het ook uitgeven. Je betaalt bijvoorbeeld je personeel, belastingen en grondstoffen. Maar als je wilt groeien betekent dat investeren. En ook dat kost geld. 

Last van lange betaaltermijnen? Probeer factoring met 1 factuur en ontvang binnen 24 uur je geld op je rekening.

Het is wel zo fijn als je weet dat dat geld er ook is en dat jij je rekeningen op tijd kunt betalen. Een goede liquiditeit betekent daarom ondernemen met minder zorgen. En daarnaast draagt een goede liquiditeit bij aan jouw eigen kredietwaardigheid. Wel zo handig als je bijvoorbeeld geld wilt lenen om verder te groeien of met een nieuwe leverancier in zee gaat.

Je liquiditeit schommelt gedurende het jaar. Van sommige uitgaven weet je dat ze eraan komen. Je personeel betaal je iedere maand. En de Belastingdienst staat elk kwartaal bij je op de stoep. Sommige uitgaven zijn redelijk stabiel, bijvoorbeeld de huur van een pand. Maar neem je een groot project aan waardoor je veel meer omzet en een nieuwe medewerker inhuurt? Dan heb je daarna ineens meer personeelskosten en betaal je meer btw. Heb je dat geld op de bank staan of breekt het zweet je al uit bij de gedachte dat er weer een blauwe envelop op de mat valt?

Hoe kun je je liquiditeit zelf positief beïnvloeden?

Is meer omzet maken de oplossing om meer saldo op je bankrekening te krijgen? Dat hoeft niet zo te zijn want om meer te verdienen moet je soms ook meer kosten maken. Meer inkopen en extra mensen aannemen. En het kost je meer inspanning. En het is nog niet eens gezegd dat die extra inspanning ook resultaat oplevert.

Met deze tips verbeter je jouw liquiditeit:

  • Zorg voor een goed debiteurenbeheer. Hanteer korte betalingstermijnen naar jouw eigen debiteuren, houd je openstaande facturen scherp in de gaten en stuur snel betalingsherinneringen.
  • Check de kredietwaardigheid van jouw (potentiële) opdrachtgevers. Laat die te wensen over? Dan is het beter om je op andere kansen te concentreren. Neem ook afscheid van slecht- of niet-betalende klanten. Ze kosten je veel energie en leveren niets op.
  • Werk jij met voorraden? De inkoop en opslag daarvan kosten geld. Geld dat ‘in je voorraad’ zit, verdien je pas terug als je je voorraad verkoopt. Zorg voor een goede balans in je voorraadbeheer.

Met factoring is jouw liquiditeit optimaal

Merk jij dat je ondanks de korte betalingstermijnen op jouw facturen toch steeds achter je geld aan moet? Omdat jouw opdrachtgevers zich niets aantrekken van jouw betalingstermijn of soms ook gewoon het geld niet hebben om jou te betalen? Dit is stress waar jij als ondernemer niet op zit te wachten en het beperkt je in je groeikansen.

Gelukkig is er een slimme oplossing. Factoring, ook wel debiteurenfinanciering genoemd. Je verstuurt jouw factuur zoals je gewend bent. Maar in plaats van dat je moet wachten totdat je opdrachtgever betaalt, betaalt de factoringmaatschappij direct aan jou uit. En de factoringmaatschappij wacht vervolgens tot jouw klant betaalt. Het grote voordeel: het geld dat jij hebt verdiend, staat direct op jouw rekening.

Benieuwd of factoring bij jouw bedrijf past? Probeer het uit met 1 factuur.

Verbeter Je Cashflow
Een populaire oplossing is factoring van je facturen. Probeer het uit met 1 factuur.
The Blue Factor Logo

The Blue Factor, partner van De Zaak

The Blue Factor is een Nederlandse factoringmaatschappij. Sinds onze oprichting in 2015 zien steeds meer mkb-ondernemers en zzp’ers de waarde in van factoring. Onze klanten ervaren de voordelen dagelijks: je hoeft niet langer wakker te liggen of een factuur op tijd betaald wordt. Wij betalen je factuur namelijk direct! Ook zorgen wij voor het debiteurenbeheer. Dat doen we altijd op een professionele manier, met respect voor je klant.

Bekijk alle artikelen van The Blue Factor>

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Verbeter Je Cashflow
Een populaire oplossing is factoring van je facturen. Probeer het uit met 1 factuur.
Lees ook…
Als bedrijf kun je jouw werknemers een auto van de zaak aanbieden, maar zelf kun je ook rijden in zo’n wagen. Wat voor soort auto je kiest, heeft…
Inhoudsopgave Hoe werkt een overbruggingsfinanciering? Een overbruggingsfinanciering, ook wel overbruggingslening of -krediet genoemd, is een…
Waarom is een AOV, oftewel een arbeidsongeschiktheidsverzekering, eigenlijk nodig? Ook ondernemer Jacqueline vroeg zichzelf dit af. Tot het moment dat…