Categorieën

Tijdens het ondernemen wil je zo veel mogelijk inzicht in je financiën en je geldzaken. Dit krijg je door een jaarlijkse begroting te maken. Naast het vermijden van een liquiditeitstekort, is een begroting een hulpmiddel om je bedrijf beter te begrijpen.

Inhoudsopgave

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Of je nu je volledige boekhouding uit handen wilt geven, je jaarcijfers wilt laten opmaken of je inkomstenbelasting aangifte wilt uitbesteden, een boekhouder biedt uitkomst. Ontdek direct je opties.

Wat zijn de voordelen van een jaarlijkse begroting?

Je komt niet zonder geld te zitten

Door de werkelijke resultaten af te zetten tegen je begroting houd je bij wat je daadwerkelijk uitgeeft en binnenkrijgt. Zo kun je tijdig actie ondernemen als zaken niet volgens plan verlopen. 

Je krijgt inzicht in waar je bedrijf naartoe gaat 

Een jaarlijkse begrotingsronde is een planningsoefening. Je zoekt uit waar je verwacht te zijn naarmate de tijd vordert. Zo kun je een liquiditeitstekort vermijden en plan je toekomstige groei en zakelijke veranderingen.

Je leert meer over de bedrijfsindicatoren

Om effectief te plannen, moet je weten wat je resultaten drijft. Onderzoek je bedrijfsindicatoren en weet hoe deze de resultaten beïnvloeden. Voorbeelden zijn websiteverkeer of verkoopleads. Naarmate die stijgen, kunnen je inkomsten ook meestijgen.

Je kunt bepalen wat je kunt aanpassen om resultaten te krijgen 

Met inzicht in je bedrijfsindicatoren kun je verschillende scenario’s ontwikkelen. Hoe zouden zaken veranderen als je uitgaven toevoegt aan een gebied dat een belangrijke indicator stimuleert? Hoe zouden ze veranderen als je in plaats daarvan de uitgaven zou moeten verminderen?

Waar je aan moet denken voordat je begint aan een begroting?

Omdat je een begroting opstelt voor het hele jaar, moet je voorspellen hoe je verwacht dat je bedrijf zal presteren. Denk goed na over je plannen en hoe deze je inkomen en uitgaven kunnen beïnvloeden. We geven enkele voorbeelden:

Aankomende zakelijke veranderingen

Ga je een nieuw product lanceren? Nieuwe medewerkers aantrekken? Naar een nieuw kantoor verhuizen? Al deze zaken hebben invloed op je begroting. Je jaarlijkse begroting moet de impact van jouw verwachtingen weerspiegelen.

Winstgevendheid en margedoelstellingen 

Als je bedrijf inkomsten genereert, heb je doelstellingen die je hoopt te halen voor je marges. Als je winstgevend wordt of bent, moet je een bepaalde marge behouden om dat te blijven. Hiermee kun je vanuit die doelen achteruit werken om te zien wat je moet doen om ze te bereiken.

Aantrekken van vermogen

Of het nu gaat om het ophalen van geld via een investeringsronde of het aangaan van een zakelijke lening, bij het opstellen van een begroting moet je rekening houden met hoe je het nieuwe geld wilt toewijzen. En hoe je uitgaven eruit kunnen zien als het aantrekken van vermogen langer duurt dan gepland.

Minimumuurloon 2024 Whitepaper - Mockup

Whitepaper Minimumuurloon 2024

Minimumuurloon 2024: De impact én benodigde acties voor de werkgever. Laatste stand van zaken, relatie met CAO en handige voorbeeldberekeningen.

Gebruik van financiële overzichten in een budget

De financiële administratie is het startpunt om de gegevens te verzamelen die je nodig hebt om een begroting op te bouwen. Elke verklaring biedt verschillende informatie om je te helpen:

  • De balans geeft de stand van je bedrijf op een bepaald moment weer. Het geeft aan hoeveel je bedrijf bezit aan activa, evenals je huidige verplichtingen (geld dat je verschuldigd bent voor creditcardbetalingen, openstaande facturen enzovoort).
  • Op de winst- en verliesrekening kun je zien hoeveel geld je bedrijf heeft binnengebracht en uitgegeven gedurende een bepaalde periode. Het is handig om de trends van je bedrijf te onderzoeken, zodat je kunt vooruitlopen op wat er daarna kan gebeuren.
  • Het kasstroomoverzicht toont de inkomende en uitgaande kasstromen van het bedrijf. Hiermee kun je je inkomen bepalen en huidige bestedingspatroon onderzoeken.

Budgetvoorspelling

De toekomst voorspellen is altijd lastig. En het komt zelden voor dat iemand het 100 procent nauwkeurig doet. Wat je kunt doen, is stappen ondernemen om een ​​zo goed mogelijke schatting te maken. Een zo goed mogelijke schatting maak je door te letten op het volgende:

  • Gebruik de meest actuele gegevens uit je financiële overzichten.
  • Gebruik historische gegevens (indien beschikbaar) als een bron van trends. Heb je je verkopen gestaag in een bepaald tempo verhoogd? Bedenk of er een reden is of dit kan veranderen. Anders kun je ervan uitgaan dat je cijfers hetzelfde of vergelijkbaar blijven.
  • Gebruik deze trends om het effect van verandering in te schatten. Als je grote veranderingen plant, kun je de trendgegevens gebruiken om de impact te extrapoleren. Als je twee verkopers hebt en gemiddeld 10 verkopen per maand behaalt, kun je schatten dat het inhuren van een derde vertegenwoordiger de verkoop zal verhogen tot 15 per maand.

Zoek hulp als je die nodig hebt

Het opstellen van een begroting is een complexe taak. Deskundige (financiële) begeleiding kan een groot verschil maken in hoe effectief jouw begroting zal zijn. 

Dit hoeft niet te betekenen dat je een dure CFO in dienst moet nemen. Accountants bieden vaak diensten aan die je toegang geven tot een ervaren CFO op de momenten dat je die expertise nodig hebt. 

Dit is een kosteneffectieve manier om deskundige input te krijgen over wat belangrijk is voor jouw zaak en hoe je een begroting kunt samenstellen waarmee je je bedrijf kunt laten groeien.

Op zoek naar professionele hulp voor je boekhouding, jaarcijfers of belastingaangifte? Ontdek direct je opties.

Lees ook…
De jaarrekening is onderdeel van je jaarverslag. In welke gevallen moet je een jaarrekening opstellen? En hoe doe je dat? Bekijk de eisen en regels…
Twijfel je over de financiële haalbaarheid van je nieuwe bedrijf of project? Stel dan een exploitatiebegroting op. Die helpt je bij het in kaart…
Een overzichtelijke administratie opzetten is een belangrijk onderdeel van het starten van je eigen bedrijf als zzp’er. We helpen je met een helder…
Een goede bedrijfsadministratie vormt het financiële hart van alle bedrijfsmatige activiteiten – dat geldt zowel voor zzp’ers als mkb’ers. Naast…
i.s.m.
Voor veel ondernemers, met name de kleinere, speelt de prijs van boekhouding een belangrijke rol bij het maken van een keuze. Begrijpelijk, maar vaak…
Zwangere vrouwen die zzp’er zijn, hebben ook recht op zwangerschapsverlof. Het werkt wel wat anders dan verlof bij zwangere vrouwen in loondienst….