Zonne-energie is populair. Op steeds meer daken zie je zonnepanelen liggen en op verjaardagen hoor je wie van welke subsidie of aftrekpost gebruikmaakt. Ook voor ondernemers die meer willen doen met zonne-energie zijn er subsidies en aftrekposten. Heb jij al eens gehoord van de SDE+, de EIA of de kleinzakelijke salderingsregeling? Hier lees je meer over de mogelijkheden.

Inhoudsopgave

SDE+ (Stichting Duurzame Energieproductie)

Als je meer dan 15 KwP opwekt aan zonne-energie (ong. 55 zonnepanelen) of meer dan 100 m2 voor zonne-energie hebt ingericht, kom je in aanmerking voor subsidies & aftrekposten voor zonne-energie als SDE+.

In 2021 is er 5 miljard euro aan SDE+ subsidie beschikbaar. Deze subsidie wordt verspreid over het jaar toegekend. De eerste ronde van 6 miljard werd in maart gegund (90% hiervan ging naar zonne-energie) en de tweede ronde wordt in oktober gegund.

Een aanvraag voor deze regeling dien je in via het e-loket van de RVO.nl. Voor deze subsidie geldt op = op, daarom zijn er verschillende fases waarin je de SDE+ kunt aanvragen. Op de website van het RVO vind je ook rekenvoorbeelden en meer informatie.

Energie Investeringsaftrek (EIA)

Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) mag je investeringen in duurzame energie en energiezuinige technieken aftrekken. Bovenop de ‘gewone’ afschrijving mag je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst.   

Net als de SDE+ kun je de EIA aanvragen bij het e-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dit moet je binnen 3 maanden na je investering doen. Ook voor deze regeling geldt dat er een bepaald bedrag voor gereserveerd is en de fiscale aftrek alleen mogelijk is, zolang er fiscaal budget beschikbaar is.

Kleinschaligheids Investeringsaftrek (KIA)

Je komt in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) als je tussen de €2.401 en €328.721 investeert in bedrijfsmiddelen voor je onderneming. Deze bedragen gelden voor 2021. Hoeveel de KIA bedraagt, hangt af van hoeveel je geïnvesteerd hebt.

Investering
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Minder dan €2.400

€0

€2.401 t/m €59.170

28% van het geïnvesteerde bedrag

€59.170 t/m €109.574

€16.568

€109.574 t/m 328.721

€16.568, min 7,56% van het deel van het investeringsbedrag wat boven de €104.891 ligt.

Meer dan €328.721

€0

 

Kleinzakelijke salderingsregeling

Deze regeling geldt voor kleinverbruikers met een aansluiting tot en met 3 x 80 ampère. Alle stroom die jij als ondernemer opwekt en niet direct verbruikt, kun je terugleveren aan het energienet. Dit doe je tegen hetzelfde tarief als dat je betaalt voor je energieverbruik.

Belangrijk: De overheid heeft aangekondigd de salderingsregeling regeling vanaf 1 januari 2023 geleidelijk af te bouwen. Tot 2023 blijft de salderingsregeling ongewijzigd.

Wil je een snelle check doen voor welke subsidies & aftrekposten voor zonne-energie jij eventueel nog meer in aanmerking komt, start dan de gratis ZZP Aftrekpostenscan.

Gerelateerd lezen:

• Waar moet je op letten als je zakelijk belegt? – Zakelijk beleggen
• Voor iedereen die duurzame energie overweegt
• Verkeersboetes: wie betaalt?
• Pensioentips voor ondernemers

Bereken autoverzekering besparing
Altijd met een gerust gevoel de weg op, met de uitgebreide autoverzekering van Allianz voor personenauto’s en bestelwagens. En met de onlangs verlaagde tarieven kan je nu tot €500 per jaar besparen.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
i.s.m.
Honderden miljoenen mensen ter wereld handelen en beleggen in crypto. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren flink gaat stijgen. Volgens…
De coronacrisis heeft een diepe krater geslagen in de tegoeden van ondernemers. Als gevolg van de maatregelen is niet alleen de omzet verdampt, maar…
Staat duurzaamheid hoog op de agenda en investeer je in duurzame energie of ben je dit van plan? Dan is het belangrijk om alles te weten over de…