Categorieën

Hoe dicht je een pensioengat? Hoe bereken je de jaarruimte?

Veel ondernemers zijn onzeker over hun pensioengat, ook wel pensioentekort genoemd. Wat is een pensioengat en hoe dicht je het tekort? In dit artikel lees je hoe je dat op een belastingvriendelijke manier aanpakt: via de jaarruimte.

Inhoudsopgave

Wat is het pensioengat?

Het pensioengat is het verschil tussen wat je aan opgebouwde pensioenrechten verwacht te krijgen en wat je uiteindelijk werkelijk krijgt om tot minimaal 70 procent van het laatstverdiende salaris te komen (eindloonregeling). Volgens verschillende banken heeft al gauw een derde van de ondernemers een pensioentekort.

Als je dit tekort wilt aanvullen, kun je een lijfrenteproduct kopen. Dat is fiscaal aantrekkelijk omdat je de lijfrentepremie mag aftrekken van de inkomstenbelasting. Om te weten hoeveel je mag aftrekken moet je je jaarruimte berekenen.

Pensioenoverzicht

Om inzicht te krijgen in de huidige stand van je pensioenopbouw controleer je je gegevens op mijnpensioenoverzicht.nl. Met deze gegevens kun je berekenen wat de ruimte is om je pensioen verder aan te vullen.

Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Start gratis Pensioen Scan en binnen 2 minuten heb je inzicht welke van de 8 opties voor pensioenopbouw het beste bij jouw situatie past

Wat is jaarruimte en hoe bereken je die?

De jaarruimte is het tekort aan pensioenopbouw over dat jaar. Dat bedrag mag je besteden aan premies of stortingen voor lijfrenteproducten, beide een aftrekpost voor de inkomstenbelasting. Op die manier kun je belastingvriendelijk extra pensioen opbouwen. Maar hoe bereken je de jaarruimte?

De formule is: 13,3% x premiegrondslag – (6,27 x factor A) – FOR

We nemen je stap voor stap mee in de formule.

Premiegrondslag

Eerst bereken je de premiegrondslag over het betreffende jaar, ook wel verzamelinkomen genoemd. Deze bestaat voor ondernemers uit:

  • Winst uit onderneming, voordat deze met de FOR (fiscale oudedagsreserve) en de ondernemersaftrek wordt verminderd.
  • Eventuele andere inkomsten, zoals loon of uitkeringen.

De maximale premiegrondslag voor 2021 is € 112.189. Van de premiegrondslag mag 13,3% genomen worden voor pensioenopbouw. In feite geldt: hoe hoger je inkomen, hoe groter de jaarruimte.

AOW-franchise

Het verzamelinkomen verminder je met de AOW-franchise. Dat is het bedrag wat je later als AOW ontvangt en waar je geen pensioen over mag opbouwen.

Factor A

Het bedrag van de pensioenaangroei, ook wel factor A genoemd, is het bedrag dat je jaarlijks opbouwt aan pensioen. Hoe groot dit bedrag is kun je zien op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) dat je ieder jaar van de pensioenuitvoerder krijgt.

FOR

Deze afkorting staat voor de oudedagsreserve, ook wel fiscale oudedagsreserve genoemd. In 2021 mag je 9,44% van de winst reserveren (doteren) als oudedagsvoorziening, met een maximum van € 9.395. Dit is een vrijwillige keuze, maar je moet wel aan het urenvereiste voldoen om hier gebruik van te kunnen maken. Dit bedrag wordt afgetrokken van de jaarruimte.

Voorbeeldberekening

Ondernemer Anja wil weten hoeveel jaarruimte ze heeft. Haar totale inkomen in 2021 bedraagt € 50.000 en dit bedrag bestaat volledig uit winst. Hiervan wordt de AOW-franchise voor 2021 afgetrokken, een bedrag van € 12.672. Het resultaat, de premiegrondslag, is in haar geval:

  • € 50.000 – € 12.672 = € 37.328
  • 13,3% van € 37.328 = € 4.965

De pensioenaangroei (factor A) in 2021 is voor Anja € 400. Dit bedrag wordt vermenigvuldigd met 6,27:

  • € 400 x 6,27 = € 2.508
  • Verder maakt ze geen gebruik van de FOR

De jaarruimte van Anja in 2021 is dus: € 4.965 – € 2.508 = € 2.457

Reserveringsruimte: niet gebruikte jaarruimte alsnog inzetten

Reserveringsruimte is de jaarruimte van vorige jaren die nog niet gebruikt is. Deze mag je alsnog inzetten tot maximaal zeven jaar terug. De opgebouwde reserveringsruimte in 2021 mag maximaal 17% bedragen van de premiegrondslag.

Heb je te weinig pensioen opgebouwd? Dan is het dus absoluut de moeite waard je te laten adviseren hoe je je jaarruimte kunt gebruiken om je pensioengat fiscaal aantrekkelijk te dichten.

Nieuwsgierig naar welke pensioenoptie het beste bij jouw situatie past? Start de gratis Pensioen Scan

Gerelateerd lezen:

• Pensioenexpert Auke Gijsbertse over het pensioenakkoord
• Geld vrijmaken voor het pensioen; twee methoden
• Flex-BV bedreigt pensioenopbouw DGA in eigen beheer
• Eindejaarstip DGA: pas nu uw pensioenafspraak aan!

BrandNewDay

Brand New Day, partner van De Zaak

Brand New Day is een online pensioenbank van deze tijd, onze klanten beleggen en sparen voor later. En net als bij de oprichting in 2010 houden we ervan om ouderwets hard te rennen voor onze klanten én om een prijsvechter te zijn. Calvinistisch in kosten, bourgondisch in service. Dat zijn we in een notendop.

Bekijk alle artikelen van Brand New Day>

Lees ook…
Weet je eigenlijk of je pensioen er straks een beetje financieel rooskleurig uitziet? Nee? Da’s niet zo gek. Heel veel andere Nederlanders hebben…
Pensioenleeftijd in zicht en toch blijven ondernemen? Of zelfs starten met een nieuw bedrijf? Dan ben je zeker niet de enige. Naast werknemers in…
Nederland telt in 2020 meer dan 1,25 miljoen zzp’ers. Een record. Want nog nooit eerder namen zoveel Nederlanders het heft in eigen handen. Best iets…