Categorieën

De fiscale oudedagsreserve (FOR) regeling is per 1 januari 2023 gestopt. Je kunt dus geen pensioen meer opbouwen met deze fiscaal aantrekkelijke spaarpot. Gelukkig zijn er alternatieven om als zzp’er pensioen op te bouwen. Welke dat precies zijn en wat er gebeurt met bedrag dat je al hebt opgebouwd met de FOR? Dat lees je in dit artikel.

Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Start gratis Pensioen Scan en binnen 2 minuten heb je inzicht welke van de 8 opties voor pensioenopbouw het beste bij jouw situatie past

Inhoudsopgave

Wat is de fiscale oudedagsreserve (FOR)?

De FOR is een reservering op je balans. Je kon tot en met 2022 als zelfstandig ondernemer gebruikmaken van deze reserve als je aan het urencriterium voldeed. Deze regeling fiscaal vriendelijk pensioen op te bouwen is per 1 januari 2023 afgeschaft.

Fiscaal gefaciliteerd pensioen opbouwen

De oudedagsreserve is een aantrekkelijke aftrekpost. Over het deel van de winst dat je reserveert als oudedagsreserve betaal je (nog) geen belasting. Dat komt later pas als je gepensioneerd bent. Het is dus geen permanent belastingvoordeel, maar uitstel van belastingheffing over het deel dat je reserveert.

Omzetten in lijfrente

Op termijn gebruiken zelfstandig ondernemers de oudedagsreserve voor bijvoorbeeld de aankoop van een lijfrente bij een verzekeraar. De reserve neemt dan weer af op het moment dat je lijfrente aankoopt. Het bedrag waarmee de reserve afneemt, verandert weer naar belastbare winst. Je gaat dan alsnog de uitgestelde belasting betalen, maar wel tegen het aangepaste, lagere tarief van AOW-gerechtigden.

Waarom stopt de oudedagsreserve?

In veel gevallen bouwen zzp’ers via de FOR lang niet voldoende pensioen op voor later. De overheid wil zzp’ers juist stimuleren om wél genoeg pensioenopbouw te realiseren. Daarvoor is de Wet Toekomst Pensioenen bedacht, die in 2023 is ingegaan. In dit artikel lees je wat er als ondernemer op je afkomt met de nieuwe wet.

Wat kun je doen als je op dit moment gebruikmaakt van de fiscale oudedagsreserve?

Heel veel ondernemers maakten gebruik van de FOR. Als je het boekjaar 2022 nog niet hebt afgesloten, mag je nog een bedrag toevoegen – ofwel doteren. Vanaf 1 januari 2023 is het niet meer mogelijk geld in een bestaande oudedagsreserve te stoppen.

Het bedrag aan FOR dat je hebt opgebouwd, mag gewoon in je boekhouding blijven staan onder dezelfde noemer. De bedoeling is dat je de fiscale oudedagsreserve op een bepaald moment afstort naar een lijfrenterekening. Zo voorkom je nare verrassingen van de Belastingdienst, mocht je besluiten om te stoppen met je onderneming.

Met lijfrente kun je vanaf de AOW-leeftijd – of op een zelf gekozen moment – pensioen kopen. Zo verzeker je jezelf van inkomen, ook als je niet meer onderneemt.

Afstorten als lijfrente

Als je jouw oudedagsreserve omzet naar lijfrente, kun je gewoon verder gaan met pensioen opbouwen. En – niet geheel onbelangrijk – met lijfrente behoud je een belastingvoordeel. Lijfrente mag je namelijk tot een bepaald bedrag aftrekken van de winst.

Wat kun je doen als je op dit moment géén gebruik maakt van de fiscale oudedagsreserve?

Gelukkig bestaan er diverse alternatieven voor de FOR die ook fiscaal aantrekkelijk zijn. We zetten ze voor je op een rijtje.

1. In 2022 kun je nog steeds geld toevoegen aan de FOR

Tot en met het boekjaar 2022 kun je geld toevoegen aan de FOR. Je kunt er ook voor kiezen om op een andere manier pensioen op te bouwen. Eerder hadden we het al over lijfrente. Dat is een van de mogelijkheden.

2. Sparen of beleggen (Box 3)

Als je niet meteen een deel van je geld wil vastzetten voor je pensioen, kan je ook kiezen voor een beleggingsrekening. Dan kun je er voorlopig gewoon bij. Pas op een later moment stort je dit geld naar een pensioenrekening. Dan staat het wél vast.

Geld op een beleggingsregeling of spaarrekening valt onder box 3 van de Belastingdienst. Tot een bepaald bedrag betaal je geen belasting over dit vermogen, dit deel is heffingsvrij. Dus ook een beleggingsrekening is fiscaal aantrekkelijk.

Als je dit kalenderjaar nog gebruik wil maken van deze fiscale aftrek, moet je het geld wel voor het einde van jaar op een beleggingsrekening zetten. Het grote voordeel van sparen of beleggen is dat je (meestal) vrij kunt beschikken over het geld.

3. Lijfrente: fiscaal pensioensparen

Fiscaal pensioensparen, oftewel lijfrentesparen, hebben we al kort uitgelegd en is een veel gekozen optie.

Ook als je geen gebruik hebt gemaakt van de FOR, is lijfrente een prima manier om te sparen voor later. Net als bij de FOR levert lijfrentesparen een aftrekpost op: je betaalt minder belasting. Wel is er een maximumbedrag dat aftrekbaar is. Dit heet de jaarruimte.

Sinds 1 juli 2023 is de jaarruimte van 13,3 naar 30 procent gestegen. Daarmee wordt pensioen opbouwen in de vorm van lijfrente of banksparen nóg aantrekkelijker.

In principe staat lijfrente vast en kun je hier niet bij, zoals bij beleggen en sparen wel het geval is. In bepaalde gevallen bestaat hier een uitzondering op. Sinds een jaar of 5 kun je namelijk pensioensparen met een speciaal zzp-pensioen, waarbij je het gespaarde bedrag ook als buffer kunt gebruiken, mocht je arbeidsongeschikt raken.

4. Extra aflossen op je hypotheek

Als je een huis bezit, kun je er ook voor kiezen om extra af te lossen op je hypotheek. Zo wordt je restschuld kleiner als je met pensioen gaat en houd je automatisch meer geld over voor andere zaken. Het nadeel van extra aflossen op je hypotheek is dat je hypotheekrenteaftrek misloopt.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Kun je ook verschillende vormen van pensioen opbouwen combineren?

Met de afschaffing van de FOR zul je een keuze moeten maken. Bedenk dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Je hoeft jezelf dus niet vast te pinnen op een van de genoemde keuzes. Zo kun je ook voor een combinatie van mogelijkheden kiezen.

Linksom of rechtsom is het wel raadzaam een vorm van pensioen op te bouwen, want er zijn nog altijd veel zzp’ers die helemaal niets opbouwen. Wil je pensioen opbouwen, maar weet niet zo goed weet hoe en waar? Win dan advies in bij een pensioenadviseur.

Nieuwsgierig naar welke pensioenoptie het beste bij jouw situatie past? Start de gratis Pensioen Scan

Picture of Martin De Coninck

Martin De Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.
Lees ook…
Blue Monday is in januari, maar ook maart heeft een blauw randje. Vanaf 1 maart is het namelijk weer tijd om belastingaangifte te doen. Voor sommige…
Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen ingegaan. Daardoor gaat er veel veranderen, ook voor zzp’ers. Je kunt bijvoorbeeld nu een groter deel…
Wil je ervoor zorgen dat je partner en/of kinderen zich geen financiële zorgen hoeven te maken als je komt te overlijden? Bouw dan…
De Wet Toekomst Pensioenen is een feit. We krijgen een modern pensioenstelsel met nieuwe regels voor het opbouwen van een aanvullend ouderdomspensioen….
Een aanvullend pensioen opbouwen is voor zzp’ers geen luxe, maar een noodzaak. Want als je nu actie onderneemt, voorkom je later een hoop problemen. In…
Je bent volop aan het ondernemen en je denkt nog lang niet aan stoppen of met pensioen gaan. Toch is het belangrijk om nu al na te denken over morgen….