Zonne-energie is populair. Op steeds meer daken zie je zonnepanelen liggen en op verjaardagen hoor je wie van welke subsidie of aftrekpost gebruikmaakt. Ook voor ondernemers die meer willen doen met zonne-energie zijn er subsidies en aftrekposten. Heb jij al eens gehoord van de SDE+, de EIA of de kleinzakelijke salderingsregeling? Hier lees je meer over de mogelijkheden.

SDE+ (Stichting Duurzame Energieproductie)

Als je meer dan 15 KwP opwekt aan zonne-energie (ong. 55 zonnepanelen) of meer dan 100 m2 voor zonne-energie hebt ingericht, kom je in aanmerking voor SDE+.

In 2021 is er 5 miljard euro aan SDE+ subsidie beschikbaar. Deze subsidie wordt verspreid over het jaar toegekend. De eerste ronde van 6 miljard werd in maart gegund (90% hiervan ging naar zonne-energie) en de tweede ronde wordt in oktober gegund.

Een aanvraag voor deze regeling dien je in via het e-loket van de RVO.nl. Voor deze subsidie geldt op = op, daarom zijn er verschillende fases waarin je de SDE+ kunt aanvragen. Op de website van het RVO vind je ook rekenvoorbeelden en meer informatie.

Energie Investeringsaftrek (EIA)

Met de Energie Investeringsaftrek (EIA) mag je investeringen in duurzame energie en energiezuinige technieken aftrekken. Bovenop de ‘gewone’ afschrijving mag je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst. Welke investeringen hieronder vallen, vind je terug op de Energielijst (download).  

Net als de SDE+ kun je de EIA aanvragen bij het e-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dit moet je binnen 3 maanden na je investering doen. Ook voor deze regeling geldt dat er een bepaald bedrag voor gereserveerd is en de fiscale aftrek alleen mogelijk is, zolang er fiscaal budget beschikbaar is.

Kleinschaligheids Investeringsaftrek (KIA)

Je komt in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) als je tussen de €2.401 en €328.721 investeert in bedrijfsmiddelen voor je onderneming. Deze bedragen gelden voor 2021. Hoeveel de KIA bedraagt, hangt af van hoeveel je geïnvesteerd hebt.

Investering
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Minder dan €2.400

€0

€2.401 t/m €59.170

28% van het geïnvesteerde bedrag

€59.170 t/m €109.574

€16.568

€109.574 t/m 328.721

€16.568, min 7,56% van het deel van het investeringsbedrag wat boven de €104.891 ligt.

Meer dan €328.721

€0

Kleinzakelijke salderingsregeling

Deze regeling geldt voor kleinverbruikers met een aansluiting tot en met 3 x 80 ampère. Alle stroom die jij als ondernemer opwekt en niet direct verbruikt, kun je terugleveren aan het energienet. Dit doe je tegen hetzelfde tarief als dat je betaalt voor je energieverbruik.

Belangrijk: De overheid heeft aangekondigd de salderingsregeling regeling vanaf 1 januari 2023 geleidelijk af te bouwen. Tot 2023 blijft de salderingsregeling ongewijzigd.

Wil je een snelle check doen voor welke aftrekposten jij eventueel nog meer in aanmerking komt, start dan de gratis ZZP Aftrekpostenscan.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…