Een goed idee is goud waard, maar kun je anderen ook overtuigen? Met een krachtige pitch maak je het verschil. Of je nu op een netwerkbijeenkomst bent of een interne presentatie geeft – het is essentieel om jouw product, dienst of idee op een overtuigende manier over te brengen. In dit artikel ontdek je wat een goede pitch inhoudt en hoe je je pitchen kunt inzetten. Plus: 12 praktische tips om je boodschap overtuigend over te brengen.

In het kort

  • Begin met een prikkelende opening: Trek meteen de aandacht met een opvallende vraag, anekdote of feit.
  • Focus op de kernboodschap: Maak in één zin duidelijk wat je idee oplost en waarom het relevant is.
  • Spreek vanuit de voordelen voor de luisteraar: Vertel wat jouw idee hen oplevert en hou de pitch relevant.
  • Wees kort en krachtig: Beperk je tot de belangrijkste punten voor een impactvolle boodschap.
  • Toon passie en zelfvertrouwen: Laat je enthousiasme zien om je publiek echt te overtuigen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Waarom is pitchen voor ondernemers belangrijk?

Pitchen is meer dan een verkooppraatje. Kort gezegd gaat het om het presenteren van je idee, product of dienst op een duidelijke en overtuigende manier, vaak in een beperkte tijd. Het doel? De aandacht trekken, interesse wekken en je publiek achterlaten met het gevoel dat ze meer willen weten.

Pitchen gebeurt niet alleen in formele settings zoals presentaties voor potentiële investeerders of opdrachtgevers, maar ook tijdens netwerkbijeenkomsten, evenementen en koffiemomenten.  

Wat is kenmerkend voor een sterke pitch?

Een ijzersterke pitch moet binnen enkele zinnen duidelijk maken wat jouw kernboodschap is, waarom jouw idee relevant is en wat het probleem oplost voor de doelgroep.

Verschillende manieren om te pitchen

Er zijn meerdere manieren om jouw pitch effectief te maken, afhankelijk van de situatie en het publiek:

Elevator Pitch

Een elevator pitch is een korte, krachtige korte presentatie van je idee die je binnen dertig seconden moet kunnen geven – zeg maar de tijd die je hebt als je de lift pakt naar een andere verdieping (vandaar ook de term elevator pitch). De kernboodschap staat centraal en moet snel en duidelijk zijn, zodat je luisteraar binnen enkele seconden begrijpt waar het om gaat.

Formele presentatie

Bij een langere, formele presentatie – bijvoorbeeld voor potentiële klanten – heb je meer ruimte om je verhaal uitgebreid te vertellen en belangrijke informatie te delen. Hier is het cruciaal om een goede opbouw te hebben, de belangrijkste punten helder te formuleren en uit te leggen welke problemen je idee gaat oplossen. Het is hierbij handig om aandacht te besteden aan een pakkende opening en een logische structuur die je boodschap ondersteunt. 

Netwerkpitch

Tijdens netwerkbijeenkomsten gaat het vaak om informele gesprekken. Een netwerkpitch is korter dan een formele presentatie, maar langer dan een elevator pitch. Je doel is hier vooral om de juiste match te vinden en de interesse van de ander te wekken door kort te vertellen wat je doet en waar je voor staat.

Pitchen voor investeerders

Wil je extern kapitaal aantrekken, bijvoorbeeld als startende ondernemer? Lees dan hoe je het best kunt pitchen voor investeerders.

12 tips om je pitch succesvol te maken

Een geslaagde pitch draait om een combinatie van voorbereiding, authenticiteit en het vermogen om je verhaal begrijpelijk over te brengen. Hier zijn enkele extra aandachtspunten om je pitch succesvol te maken:

Test je pitch

Oefen je pitch voor anderen en vraag om feedback. Een frisse blik kan helpen om verbeterpunten te ontdekken die je zelf nog niet had gezien.

Begin met een prikkelende opening

Start je pitch met iets wat je publiek direct aanspreekt. Dit kan een verrassende vraag zijn, een opvallend feit of een korte anekdote die jouw verhaal relevant maakt. Hiermee trek je de aandacht van je publiek en maak je mensen nieuwsgierig.

Formuleer je kernboodschap duidelijk

Wat wil je dat je publiek onthoudt? Bepaal de kernboodschap van je pitch en breng deze helder over. Maak duidelijk wat je idee oplost of waarom jouw product of dienst belangrijk is. Hoe eenvoudiger en directer je boodschap, hoe beter je het kunt overbrengen.

Focus op de voordelen voor de luisteraar

Ondernemers praten graag over hun eigen product of idee, maar vergeet niet de luisteraar centraal te stellen. Benoem wat de voordelen zijn voor de ander en hoe jouw idee kan helpen. Dit zorgt ervoor dat je pitch aansprekend en relevant blijft.

Gebruik concrete voorbeelden

Goede voorbeelden helpen om jouw idee beter te begrijpen en maken het levendiger. Dit kan een ervaring zijn van een klant, een situatie die je product oplost of een goed voorbeeld van de impact van jouw dienst. Een concreet verhaal spreekt vaak meer tot de verbeelding dan abstracte informatie.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Toon passie en zelfvertrouwen

Laat jouw enthousiasme voor je idee zien. Je passie en zelfvertrouwen versterken je pitch. Als jij zelf overtuigd bent, is de kans groter dat je jouw luisteraars ook kunt overtuigen. Sta recht, gebruik heldere woorden en wees niet bang om je enthousiasme te laten zien.

Houd het kort en krachtig

Of je nu letterlijk in een lift staat of op een podium, te veel details kunnen afleiden. Houd je verhaal bondig en focus op de belangrijkste punten. Een goede pitch duurt idealiter niet langer dan enkele minuten, zodat je publiek de belangrijkste informatie onthoudt zonder verzadigd te raken.

Wees je bewust van jouw luisteraars

Weet wie je publiek is en stem je pitch daarop af. Een pitch voor een marketing professional vereist andere informatie dan een pitch voor iemand in de technologiebranche.

Gebruik heldere taal

Vermijd vakjargon en maak je pitch begrijpelijk. De kracht zit vaak in eenvoudige, directe taal die voor een breed publiek begrijpelijk is.

Maak een emotionele connectie

Mensen worden vaak eerder overtuigd door emoties dan door feiten. Probeer een verhaal te vertellen dat een emotionele prikkel geeft of hen persoonlijk aanspreekt.

Bereid een vragenronde voor

Na je pitch is het tijd voor een vragenronde. Zorg dat je voorbereid bent op mogelijke vragen, maar blijf ook flexibel. Dit is jouw kans om meer te vertellen, dieper in te gaan op details en extra uitleg te geven waar nodig.

After pitch: zorg voor opvolging

Een goede pitch eindigt niet na het laatste woord. Zorg voor een vorm van opvolging: wissel contactgegevens uit, nodig de ander uit om later verder te praten tijdens een vervolggesprek of geef een brochure mee. Dit zorgt ervoor dat de interesse warm blijft en dat er een basis ligt voor toekomstige samenwerking.

Vergroot je kans op succes met een goed verhaal

Pitchen is een essentiële vaardigheid om je ideeën of producten op een overtuigende manier met een goed verhaal over te brengen. Of je nu een korte pitch geeft of een uitgebreide presentatie, het gaat erom jouw boodschap in de kern te formuleren, de interesse van je luisteraar te wekken en hen enthousiast te maken. Met een goede voorbereiding, zelfvertrouwen en duidelijke structuur vergroot je de kans op succes en zorg je ervoor dat jouw idee blijft hangen bij de juiste mensen.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Foto van Martin De Coninck

Martin De Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.
Lees ook…
Een succesvolle onderhandeling kan het verschil maken tussen een goede en een geweldige deal. Onderhandelen is dan ook een kunst die elke ondernemer…