Categorieën

Ga je om tafel met investeerders? Dan wil je ze natuurlijk over de streep trekken. Of je nu een start-up bent die op zoek is naar groeikapitaal of een gevestigde onderneming met groeiplannen: het overtuigen van potentiële investeerders is cruciaal. Dat doe je met een ijzersterke pitch. Deze 7 tips helpen je op weg.

In het kort

  • Voorbereiding is essentieel: doe grondig vooronderzoek naar investeerders, markt, concurrentie, financiën en juridische aspecten.
  • Bouw een krachtige pitch met een pakkende opening, heldere structuur en sterke call-to-action.
  • Gebruik visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen en diagrammen om je verhaal te versterken.

Inhoudsopgave

Verbeter je cashflow met flexibel zakelijk krediet. Ontdek gunstige financieringsopties in dit gratis whitepaper.

1. Pitch voorbereiden: start met een grondig vooronderzoek

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker als je gaat pitchen voor investeerders. Enkele belangrijke aspecten van het vooronderzoek:

Doelgroepenanalyse

Start je onderzoek door goed naar je potentiële investeerder(s) te kijken. Ga na welke investeringscriteria en voorkeuren ze hanteren en kijk ook naar eerdere investeringen die ze hebben gedaan. Met deze informatie kun je een duidelijk verhaal neerzetten en inspelen op wat investeerders willen. 

Marktonderzoek

Voer ook een gedegen marktonderzoek uit om inzicht te krijgen in de markt waarin je bedrijf actief is. Analyseer de marktomvang, trends, concurrentie, doelgroepen en eventuele nichemogelijkheden waarin je jezelf kunt onderscheiden. Deze informatie is belangrijk voor investeerders om de marktkans van je bedrijf of groeiplannen te onderbouwen. Je laat hiermee zien dat er genoeg vraag is naar je product of dienst. 

Concurrentieanalyse

Onderzoek je belangrijkste concurrenten en analyseer de sterke en zwakke punten, aanbod, prijsstrategieën en marktpositie. Identificeer vervolgens hoe jouw bedrijf zich onderscheidt en welke unieke waardepropositie je biedt aan potentiële investeerders. 

Financiële analyse

Wees transparant over je bedrijfsfinanciën en stel een gedetailleerde financiële projectie op. Zorg ervoor dat je financiële modellen realistisch en goed onderbouwd zijn. Dat is de basis waarmee je laat zien hoe je bedrijf winstgevendheid en groei zal bereiken. Precies datgene wat een potentiële investeerder zoekt. 

Juridisch onderzoek

Zorg er dan ook voor dat je op de hoogte bent van alle juridische en regelgevende vereisten die van toepassing zijn op je bedrijf en de industrie waarin je actief bent. Denk bijvoorbeeld aan licenties, vergunningen en bepaalde regelgeving rondom specifieke producten en diensten.

2. Bouw een krachtige investeerders pitch

Ben je goed voorbereid? Dan heb je alle benodigde informatie om je pitch te bouwen. Daarbij is het van belang dat je een sterke eerste indruk achterlaat. Begin je pitch daarom met een pakkende en overtuigende openingszin die de aandacht van je publiek trekt en nieuwsgierig maakt naar de rest van je verhaal. Vervolgens kun je diverse volgende onderwerpen in je presentatie verwerken, waarbij je zelf een logische opbouw en structuur kiest. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Introductie van je bedrijf
  • Je plannen en de unique selling points
  • Financiële projectie en kapitaalbehoefte
  • Verdienmodel voor de investeerders (investeringsvoorstel)
  • Concurrentieanalyse


Call-to-action

Sluit je pitch af met een sterke call-to-action die je mogelijke investeerders aanzet tot actie, bijvoorbeeld door een opvolggesprek in te plannen voor geïnteresseerden om details verder te bespreken.  

3. Houd het beknopt 

Tijdens het pitchen is het belangrijk dat je bij de kern van je verhaal blijft. Met een korte uitleg in je eigen woorden behoud je de aandacht van het publiek en blijft je boodschap helder, duidelijk en beknopt. 

4. Gebruik visuele hulpmiddelen

Ondersteun je pitch met visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen, diagrammen, video’s en verwerk deze in een PowerPoint. Op deze manier versterk je je boodschap en is het makkelijker voor je publiek om complexe informatie te verwerken.  

5. Krijg je weinig tijd? Overweeg een elevator pitch

Heb je maar beperkt de tijd om te pitchen? Dan kun je voor een elevator pitch gaan. Dit is een verkorte variant van de ‘normale’ pitch waarin je je publiek probeert te overtuigen in een van tevoren vastgestelde tijd, meestal zo’n 30 tot 60 seconden. Je moet met een korte presentatie imponeren en dat vereist veel voorbereidingstijd. Elke seconde telt immers. Vandaar ook de term ‘elevator pitch’. Die verwijst naar de korte tijd die je doorbrengt in een lift.  

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

6. Wees voorbereid op vragen

Zelfs met een goed verhaal zullen er tijdens of na je pitch waarschijnlijk vragen volgen. Anticipeer hierop door vooraf na te denken over welke vragen investeerders eventueel kunnen stellen. De ene investeerder zit wellicht sterk op de cijfers, een andere investeerder vindt misschien innovatie heel belangrijk. Pitch ook voor collega’s en kennissen en laat ze vragen stellen. Misschien rollen hier vragen uit waar je geen rekening mee hield.

Het kan gebeuren dat een potentiële investeerder een vraag stelt waar je niet direct een antwoord op hebt. Laat je hierdoor niet afschrikken en antwoord dat je er later op terugkomt.  

7. Oefen je pitch en werk aan je non-verbale communicatie

Een pitch moet in één keer goed zijn. Oefen dus van tevoren. Het liefst voor een testpubliek of voor de spiegel. Zo kun je ook je non-verbale communicatie perfectioneren. Dat is namelijk een belangrijk onderdeel van presenteren.

Met een goede pitch zul je vertrouwen opbouwen en vergroot je je kansen om investeerders te overtuigen van jouw bedrijfsidee. Neem daarom ruim de tijd voor de voorbereiding en begin met een goed vooronderzoek. Bouw vervolgens een sterke pitch met de informatie die je hebt vergaard en houd rekening met bovengenoemde tips. Dan staat de deur naar succes open en blaas je je publiek omver met een ijzersterk verhaal.

Wil jij je voorraad aanvullen of betalen je klanten laat? Dit kan je makkelijk oplossen met flexibel zakelijk krediet. Leer hoe jij je cashflow verbetert en financiële stabiliteit kan bereiken met dit gratis whitepaper.

Picture of Martin De Coninck

Martin De Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.
Lees ook…
Om je onderneming te laten groeien, of om de transitie naar bijvoorbeeld duurzaamheid te betalen, kun je op zoek gaan naar investeerders of financiers….
Werken vanuit de eigen woning biedt een aantal voordelen voor kleine ondernemers. Niet alleen kun je (meestal) werken zonder afgeleid te worden door…
Is het tijd voor investeringen, maar zit je krap bij kas of krijg je een zakelijke lening niet rond? In plaats van dure bedrijfsmiddelen direct af te…
i.s.m.
Als ondernemer wil je elke dag het beste uit je werk halen. En je wilt groeien. Misschien wel door het kopen van een eigen bedrijfspand. Bijvoorbeeld…
Steeds meer mkb-bedrijven kiezen voor crowdfunding om financiering voor projecten of innovaties binnen te halen. Die populariteit is begrijpelijk, maar…
De Single European Payments Area (SEPA) standaardiseert het betalingsverkeer binnen Europa. In dit overzicht zie je hoeveel landen momenteel onderdeel…