Vanaf 1 januari 2025 komen in 14 Nederlandse gemeenten zero-emissiezones (ZEZ). Dit betekent dat een groot deel van de bestel- en vrachtauto’s deze binnensteden niet meer in mag. De impact is groot, zeker voor ondernemers die afhankelijk zijn van voertuigen voor hun bedrijfsvoering. Hoe bereid je je bedrijf voor op een uitstootvrije toekomst? Wat zijn de kansen en uitdagingen? En hoe zit het met ontheffingen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

In het kort

  • Vanaf 2025 mogen alleen uitstootvrije voertuigen 14 zero-emissiezones in.
  • Overgangsregelingen bieden tijdelijk toegang voor oudere voertuigen.
  • Subsidies zoals SEBA en MIA verlagen kosten voor elektrische voertuigen.

Inhoudsopgave

Laat declaraties achterwege en ontdek hoe eenvoudig zakelijk reizen kan zijn – nu exclusief via De Zaak: 3 maanden gratis!

Wanneer je de komende jaren in veel binnensteden langs een busje loopt dat aan het laden en lossen is, zul je waarschijnlijk niet meer de geur van diesel of benzine inademen. Vanaf 1 januari 2025 mogen in 14 Nederlandse gemeenten geen busjes en vrachtwagens meer rijden die CO₂ uitstoten. De verwachting is dat dit aantal na 2025 verder zal groeien, omdat steeds meer gemeenten plannen maken om zero-emissiezones in te voeren.

Deze overgang heeft grote gevolgen voor ondernemers. Zo moeten vervoerders overstappen op elektrisch rijden. Ontvangers van goederen – denk aan winkeliers en horecabedrijven – zullen op een andere manier bevoorraad moeten worden. En wat te denken van marktkooplui en aannemers, die met hun huidige busjes niet meer de stad in mogen? Eén ding is zeker: je kunt je als ondernemer geen afwachtende houding permitteren als je bedrijfsvoering afhankelijk is van bestel- en vrachtauto’s.

Wat is een zero-emissiezone?

Zero-emissiezones zijn gebieden waar alleen voertuigen zonder uitstoot mogen komen. Denk aan elektrische auto’s of voertuigen die op waterstof rijden. In een zero-emissiezone zijn voertuigen op fossiele brandstoffen, zoals diesel en benzine, niet toegestaan.

Het verschil tussen milieuzones en zero-emissiezones

Milieuzones bestaan al langer en richten zich op het beperken van de uitstoot van schadelijke stoffen door oudere vervuilende voertuigen te weren. Zero-emissiezones gaan een stap verder: daar mogen alleen voertuigen zonder uitstoot komen. Waar milieuzones vaak uitzonderingen hebben voor nieuwere dieselvoertuigen, gelden in zero-emissiezones in principe geen uitzonderingen voor voertuigen die nog enige uitstoot veroorzaken.

Waarom worden zero-emissiezones ingevoerd?

Een belangrijke reden voor de invoering van zero-emissiezones is de luchtkwaliteit in steden verbeteren. Vervuilde lucht door de uitstoot van schadelijke stoffen heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu. Volgens het RIVM leidt luchtvervuiling jaarlijks tot duizenden vroegtijdige sterfgevallen. Naast gezondheidsvoordelen speelt ook de bijdrage aan de energietransitie een rol, waarbij fossiele brandstoffen worden vervangen door duurzame alternatieven.

Daarnaast heeft Nederland internationale klimaatafspraken gemaakt en ligt er een Klimaatakkoord. Daarin staat dat de CO₂-uitstoot aanzienlijk moet worden verminderd. Het streven is om tegen 2030 55 procent minder CO₂ uit te stoten ten opzichte van 1990. Meer uitstootvrij vervoer is essentieel om dat doel te halen.

Welke steden krijgen zero-emissiezones?

Op dit moment hebben 29 gemeenten het besluit genomen om een zero-emissiezone in te voeren, waarvan in minstens 18 gemeenten de nieuwe regels ingaan in de loop van 2025. Daarbij gaat het om grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en de gemeente Nijmegen.

Overzicht van gemeenten met zero-emissiezones

Naast grote steden werken ook kleinere gemeenten aan de invoering van zero-emissiezones. De exacte locaties en ingangsdata verschillen per gemeente. Omdat de ingangsdatum van de zero-emissiezones per gemeente verschilt, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de plannen in je eigen gemeente of de gemeenten waarin je voor je werk regelmatig komt.

Op opwegnaarzes.nl staat een overzicht. Deze website is sowieso een betrouwbare bron voor informatie over zero-emissiezones.

Vrijstellingen en overgangsregelingen

Voor ondernemers die niet direct kunnen overstappen op uitstootvrije voertuigen, zijn er overgangsregelingen en vrijstellingen beschikbaar. Deze zijn bedoeld om de financiële en praktische uitdagingen van de nieuwe regels te verzachten.

Regelingen voor emissieklasse 5 en 6

Zo mogen bestel- en vrachtauto’s met emissieklasse 5 en 6 onder bepaalde voorwaarden nog tijdelijk de zero-emissiezones in. Deze voertuigen hebben een beperkte ontheffing, afhankelijk van hun leeftijd en uitstootklasse. Het is belangrijk om tijdig te checken tot wanneer jouw voertuig toegang heeft, zodat je een gefaseerd plan kunt maken voor de overstap.

Vrijstellingen voor kleine ondernemers en het mkb

Daarnaast is er speciaal aandacht voor kleine ondernemers en het mkb. Zij kunnen gebruikmaken van een vrijstellingsregeling die in sommige gevallen verlengd is tot 2028. Dit biedt extra tijd om investeringen in nieuwe voertuigen of alternatieve logistieke oplossingen te realiseren. Let op: de voorwaarden en looptijden van vrijstellingen kunnen per gemeente verschillen. Zorg dus dat je de regels in jouw werkgebied kent.

Hoe vraag je een vrijstelling aan?

Meer informatie over de specifieke vrijstellingen en hoe je deze aanvraagt, vind je op opwegnaarzes.nl.

Wat zijn de gevolgen van zero-emissiezones voor jouw bedrijf?

In een zero-emissiezone mogen alleen voertuigen rijden die geen CO₂ uitstoten. Dit betekent dat diesel- en benzinevoertuigen niet zijn toegestaan. Voor veel ondernemers heeft dit grote gevolgen.

1. Aanpassingen aan je wagenpark

Vanaf 2025 mogen voertuigen op benzine en diesel de zero-emissiezones niet meer in, tenzij ze onder een overgangsregeling vallen of ontheffing krijgen. Dit betekent dat je moet overstappen op elektrisch rijden of op het rijden op waterstof.

Voor veel ondernemers brengt dit een flinke investering met zich mee. Zeker omdat elektrische voertuigen momenteel in aanschaf duurder zijn dan diesel- of benzinevoertuigen. Op de lange termijn kunnen de investeringskosten wellicht worden terugverdiend door lagere operationele kosten, zoals onderhoud en brandstof.

2. Overgangsregelingen en ontheffingen

Er zijn overgangsregelingen voor bestel- en vrachtwagens die voldoen aan de emissieklassen 5 en 6. Deze voertuigen mogen, afhankelijk van hun leeftijd, de zones nog een paar jaar in. Voor kleine ondernemers is er bovendien een tijdelijke vrijstelling. Zorg dat je op de hoogte bent van de specifieke regels en bekijk of je in aanmerking komt.

3. Logistieke en bevoorradingsuitdagingen

Ligt jouw bedrijf in een zero-emissiezone? Dan moet je ervoor zorgen dat leveranciers en vervoerders uitstootvrij zijn. Een logistieke stadshub kan een oplossing zijn: hier worden goederen overgeladen op uitstootvrije voertuigen voor de laatste kilometers naar de eindbestemming in de stad.

De gevolgen van zero-emissiezones voor specifieke bedrijfssectoren

Transportbedrijven: overstappen op elektrisch vervoer

Logistieke bedrijven en koeriersdiensten zullen door de invoering van zero-emissiezones hun wagenpark vervroegd moeten vernieuwen. Dit is een grote investering, zeker omdat elektrische voertuigen momenteel in aanschaf duurder zijn dan diesel- of benzinevoertuigen.

Bouwsector: uitdaging zware voertuigen

Veel bouwbedrijven gebruiken zwaar materieel. De overstap naar zero-emissie kan een extra uitdaging zijn, gezien de beperkte beschikbaarheid van vrachtwagens en bouwvoertuigen op stroom en waterstof.

Ook de publieke laadinfrastructuur voor trucks is ingewikkeld, omdat deze voertuigen meer ruimte nodig hebben en een (verzwaarde) aansluiting op het stroomnet vereisen. veel gemeenten en bedrijven maken zich sowieso zorgen over de extra belasting van het volle stroomnet.

Kleine ondernemers: flinke investering

Veel kleine zelfstandigen zijn afhankelijk van auto’s en busjes voor hun dagelijkse bedrijfsvoering. Denk aan kleine bouwbedrijven. Denk aan kleine bouwbedrijven, schoonmaakbedrijven, bakkers en bloemisten. De overgang naar zero-emissiezones kan voor hen financiële uitdagingen met zich meebrengen, aangezien nieuwe bestelauto’s tienduizenden euro’s kosten.

Winkeliers & horeca: aanpassingen in vervoer van bevoorrading

Is je bedrijf gevestigd in de zero-emissiezone? Dan moet degene die je goederen transporteert, voldoen aan de vereisten voor de zone. Als dat voor je vervoerder niet haalbaar is, kun je transport via een logistieke stadshub aan de rand van de zone regelen. Hier worden goederen verzameld en een uitstootvrij voertuig neemt het laatste stuk van de reis voor zijn rekening. Veel steden die een ZE-zone invoeren, gaan een stadshub voor distributie inzetten.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Hoe bereid je je bedrijf voor? Een stappenplan

Hoe kun je je als ondernemer het beste voorbereiden op de invoering van zero-emissiezones? Hier zijn vier stappen die je kunt nemen om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen:

Stap 1: inventariseer de impact

Begin met het in kaart brengen van hoe vaak jij of je medewerkers in een toekomstige zero-emissiezone moeten zijn.

Gebruik de zero-emissie kentekencheck

Op opwegnaarzes.nl kun je gratis de zero-emissie kentekencheck doen. Zo weet je tot wanneer jouw huidige voertuigen nog toegang hebben en welke kosten een overstap met zich meebrengt.

Ontheffingen en overgangsregelingen

Voor bepaalde voertuigcategorieën, zoals bestelauto’s en vrachtauto’s met emissieklasse 5 en 6, gelden overgangsregelingen. Voor kleine ondernemers is er tot 2028 een vrijstelling. Stel op basis van deze informatie een plan op voor een gefaseerde vervanging van je wagenpark. Zo kun je op tijd de overstap maken en financiële verrassingen voorkomen.

Stap 2: stel een transitieplan op

Kies de juiste zero-emissievoertuigen

Blijf op de hoogte van nieuwe technologieën en beschikbaar uitstootvrije voertuigen. Bepaal welke voertuigen passen bij jouw bedrijfsvoering: denk aan laadvermogen, laadvolume en actieradius. Ook het laadnetwerk speelt een belangrijke rol. Stel een laadstrategie op en zorg dat je bedrijfslocatie is voorbereid op de installatie van laadpalen.

Subsidies en financiële regelingen

Maak gebruik van subsidies zoals de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) of de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze regelingen kunnen een groot deel van je investeringskosten compenseren. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt actuele informatie over beschikbare financiële steun. Controleer ook lokale subsidies, want sommige gemeenten bieden extra ondersteuning. Voor meer informatie over subsidies en regelingen kun je terecht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Stap 3: schakel experts in

Je hoeft deze overstap niet alleen te maken. Logistieke makelaars, brancheorganisaties en adviesdiensten van gemeenten kunnen je helpen bij het maken van een duurzaam plan. Samenwerken met andere ondernemers kan ook kosten en kennis delen eenvoudiger maken. Maak daarnaast gebruik van gratis tools en workshops, zoals die van regionale logistieke hubs of sectororganisaties.

Stap 4: communiceer met medewerkers en klanten

De overstap naar uitstootvrij vervoer is niet alleen een interne verandering, maar ook een kans om je bedrijf te profileren. Door klanten én medewerkers te informeren over je duurzame plannen, versterk je je imago en creëer je betrokkenheid. Het delen van je inspanningen laat zien dat je toekomstgericht en maatschappelijk verantwoord onderneemt.

De invoering van zero-emissiezones: uitdagingen en kansen

De invoering van zero-emissiezones in Nederlandse steden is een stap richting een duurzamere toekomst. Hoewel deze ontwikkeling zeker uitdagingen met zich meebrengt voor ondernemers, biedt het ook kansen om je bedrijfsvoering te verduurzamen en je te onderscheiden van de concurrentie. Door tijdig te anticiperen en de juiste stappen te nemen, kun je succesvol inspelen op de veranderingen en bijdragen aan een schonere en gezondere leefomgeving.

Maak zakelijke mobiliteit soepel en probleemloos: Probeer glimble via De Zaak. Nu de eerste 3 maanden gratis!

Foto van Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
i.s.m.
De wegen staan iedere ochtend flink vol, toch pakt nog altijd zo’n 70% van de medewerkers de auto naar het werk. Jochem Reintjes werkt als sales…
i.s.m.
Een vergoeding voor je reiskosten: het is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Zeker in de huidige arbeidsmarkt. Maar welke vergoedingen kun…
i.s.m.
Fietslease wint aan populariteit in Nederland en biedt zowel werknemers als werkgevers voordelen op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en…
i.s.m.
Duurzaam reizen naar het werk heeft flink wat voordelen: minder files, minder CO2-uitstoot en fittere werknemers. Als werkgever kun je een belangrijke…
i.s.m.
Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd in MaaS (Mobility as a Service). Het is ontwikkeld om de verwachte drukte op de weg en in het ov te…
Zakelijke kilometers maken kan kostbaar zijn, maar veel kosten zijn aftrekbaar van je winst. Of je nu reist met je eigen auto, fiets, het ov, vliegtuig…