In 2025 worden Nederlandse ondernemers geconfronteerd met een dubbele uitdaging: fors hogere aanschafkosten voor dieselbussen én een verbod om steeds meer binnensteden in te rijden. Veel ondernemers twijfelen: nu een elektrische bestelbus kopen of wachten? In dit artikel zetten we de belangrijkste ontwikkelingen, voor- en nadelen voor je op een rij.

In het kort

  • Betaal vanaf 2025 bpm bij aanschaf van een diesel- of benzinebus; elektrische bestelbussen blijven bpm-vrij.
  • Zero-emissiezones maken dat je vanaf 2025 met een diesel- of benzinebus veel stadscentra niet meer in mag.
  • De aanschafprijs is hoog, maar leasen kan een slimme optie zijn; actieradius en laadpunten vragen planning.
  • Alternatieven zoals elektrische bakfietsen of deelbestelbussen kunnen voordeliger zijn voor stadsvervoer.

Inhoudsopgave

Rijd jij als DGA in een zakelijke auto? Voorkom onverwachte belastingaanslagen en maak slimme keuzes. Download nu het gratis whitepaper!

Elektrische bestelwagens in Nederland: ontwikkelingen in 2025

Hoewel het aandeel elektrische bestelwagens in Nederland klein is vergeleken met diesel- en benzinebussen, groeit hun aandeel snel. Het aanbod groeit en de techniek verbetert en daarnaast zijn er belangrijke ontwikkelingen die de overstap naar elektrisch vervoer versnellen.

Nieuwe BPM-regels voor bestelwagens

De regels over bpm-vrijstelling voor bestelwagens zijn veranderd. Tot en met 2024 betaalde je als ondernemer geen belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) bij de aanschaf van een nieuwe bestelauto.

Sinds 1 januari 2025 is dit veranderd. Voor een bestelbus betaal je nu bpm, net zoals bij personenauto’s. Die bpm wordt berekend op basis van de CO₂-uitstoot van het voertuig, waardoor vooral diesel- en benzinebussen veel duurder zijn geworden.

Bpm-vrijstelling elektrische bestelauto’s

Bpm-vrijstelling blijft voor volledig elektrische bestelauto’s, dus ondernemers betalen géén bpm bij de overstap op een elektrische bestelbus. Dit voordeel kan oplopen tot tienduizenden euro’s.

Invoering van zero-emissiezones

Vanaf 2025 voeren gemeenten zero-emissiezones in. In steden zoals Amsterdam of Utrecht betekent dat dat je het centrum niet meer in mag met een diesel- of benzinebestelauto. Alleen uitstootvrije bestelbussen zijn welkom. Werk je in die steden met emissievrije zones, of lever je daar regelmatig goederen of diensten? Dan moet je op korte termijn iets regelen.

Minder belastingvoordelen elektrische bestelwagens

  • De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) is stopgezet. Als ondernemer krijg je vanaf 2025 geen subsidie meer voor de aanschaf van elektrische bestelbussen.
  • De Milieu-investeringsaftrek (MIA) geldt niet langer voor elektrische bestelwagens. Dat betekent dat investeren in elektrisch vervoer minder aantrekkelijk is geworden.


Elektrisch rijden: wat zijn de voordelen?

Lagere kosten op de lange termijn

Hoewel de aanschafprijs van een nieuwe elektrische bedrijfsauto hoog is, kunnen de gebruikskosten lager zijn dan bij diesel of benzine. Je hebt minder onderhoud (geen olieverversing, minder slijtage), lagere brandstofkosten en mogelijk een hogere restwaarde.

Waar eerst werd gedacht dat elektrische voertuigen snel in waarde zouden dalen, blijken ze gemiddeld 10 tot 15 procent meer waarde vast te houden dan vergelijkbare dieselmodellen.

Fiscale voordelen

Hoewel de overheid enkele aantrekkelijke regelingen in 2025 heeft afgeschat, zijn er nog steeds voordelen voor ondernemers die overstappen op een elektrische bestelbus.

  • Bpm-vrijstelling bij de aanschaf van elektrische bestelbussen
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) bij investeringen in een elektrische bestelauto
  • Lagere bijtelling voor privégebruik van een elektrische auto. In 2025 betaal je 17 procent bijtelling voor een elektrische bestelwagen (over de eerste € 30.000 van de aanschafwaarde). Voor diesel en benzine geldt een bijtelling van 22 procent.


Geen gedoe met milieuzones

Je mag met een elektrische bestelbus zonder zorgen elke milieuzone in. Je hoeft niet bang te zijn voor een boete of dat je klanten niet meer kunt bereiken.

Stil en schoon

Elektrisch rijden betekent minder uitstoot en minder geluid. Dat is prettig voor jou en je klanten, vooral in woonwijken. Elektrische auto’s passen daarom goed in een duurzame toekomststrategie.

Nadelen en uitdagingen elektrische bestelbus

Hoge aanschafprijs

De prijs van een nieuwe elektrische bedrijfswagen is hoger dan die van een diesel of benzine. Daarom kan leasen een slimme optie zijn. Via financial lease koop je de bus op afbetaling, via operationele lease huur je de bus inclusief onderhoud, verzekering en pechhulp.

Actieradius en laden

Veel ondernemers maken zich zorgen over het bereik. Nieuwe modellen halen 200 tot 300 km op een volle accu, wat voor stads- en regioklussen voldoende is. Maar lange afstanden, ritten met zware lading of met een aanhanger zijn lastiger.

Nederland heeft ruim 170.000 publieke laadpunten, 100.000 privélaadpunten en 5.600 snellaadpunten. Buiten Nederland is de laadinfrastructuur minder uitgebreid. Wie vaak naar het buitenland gaat, moet goed vooruitdenken.

Wil je niet stil komen te staan? Gebruik een EV-routeplanner om routes met laadpunten te plannen.

Laden organiseren binnen je bedrijf

Als je meerdere bussen hebt, moet je nadenken over laadpalen op je terrein. Soms moet de netbeheerder je stroomaansluiting verzwaren. Betrek de juiste mensen, zoals je installateur, wagenparkbeheerder en chauffeurs.

Alternatieven voor een elektrische bestelwagen

Heb je je bestelwagen niet dagelijks nodig of vervoer je vooral lichte goederen? Denk aan andere oplossingen:

  • Elektrische bakfietsen of vrachtfietsen zijn ideaal voor stadsbezorging.
  • Deelbestelbussen met andere ondernemers.
  • Goederenhubs zijn locaties waar je goederen aflevert en een elektrisch voertuig het laatste stuk naar de klant verzorgt.


Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Stappenplan overstappen naar een elektrische bedrijfswagen

Bepaal wat de zero-emissiezones voor jouw bedrijf betekenen

Kom je vaak in een stad met een emissievrije zone? Kijk goed wanneer je huidige bus nog de stad in mag.

Wat kost elektrisch rijden jou?

Er zijn online rekentools om te vergelijken of elektrisch rijden goedkoper of duurder is dan diesel.

Bekijk subsidies en regelingen

Gebruikmaken van de KIA kan duizenden euro’s schelen.

Maak een laadplan

Regel laadinfrastructuur op tijd en overleg met je netbeheerder.

Onderzoek alternatieven

Je kunt misschien werk uitbesteden aan een fietskoerier of een bus met anderen delen.

Conclusie: is een elektrische bestelbus rendabel in 2025?

Of dit het moment is om over te stappen, hangt af van jouw situatie. Moet je binnenkort je bus vervangen? Werk je veel in de stad? Dan is overstappen nu vaak de slimste keuze. Je profiteert nog van enkele fiscale voordelen en bent klaar voor de toekomst.

Heb je net een nieuwe dieselbus gekocht, werk je vooral buiten de stad of heb je bijzondere vervoerswensen? Dan is het misschien logisch om te wachten, maar bereid je wel vast voor op de toekomst en houd alle ontwikkelingen in de gaten.

Bedenk dat elektrisch rijden de norm wordt en met de huidige voordelen is het aantrekkelijk om die stap serieus te onderzoeken.

Foto van Job Jansen

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij onder andere De Zaak elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.
Lees ook…
Met tarieven in Nederlandse stadscentra tot € 7,50 per uur, worden parkeerkosten een steeds belangrijkere kostenpost voor bedrijven. Maar wanneer…
Ben je op zoek naar een slimme, betaalbare én stijlvolle manier om zakelijk te rijden? Ontdek de voordelen van een youngtimer. Deze zakelijke auto’s…
Wil je de bijtelling voorkomen? Dan moet je kunnen aantonen dat je in een kalenderjaar niet meer dan 500 privékilometers hebt gereden. Een sluitende…
De vraag of je als ondernemer moet overstappen naar elektrisch rijden wordt steeds relevanter. Met alle veranderende fiscale voordelen en nieuwe…
De belastingvrije kilometervergoeding blijft in 2025 hetzelfde: 23 cent per kilometer. Ondanks stijgende brandstofprijzen is er geen verhoging…
Rijd je zakelijk een auto of overweeg je dat? Of je nu kiest voor een auto van de zaak of je privéauto zakelijk inzet: elke keuze heeft fiscale…