Categorieën

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een aftrekpost bij de Belastingdienst voor kleine investeringen in bedrijfsmiddelen. Investeer je als ondernemer in bedrijfsmiddelen, zoals een laptop of bureau? Dan mag je een bedrag van de jaarwinst aftrekken. Zeker de moeite waard, want extra aftrek betekent minder belasting betalen. Hoe kom je in aanmerking voor de KIA? Welk bedrag mag je precies aftrekken in 2023 en hoe regel je dit?

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Wat is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek wordt ook wel de kleine investeringsaftrek of kleinschaligheidsaftrek genoemd. Deze aantrekkelijke aftrekpost op de jaarwinst is bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemers.

Besluit je als ondernemer te investeren in nieuwe (of tweedehands) bedrijfsmiddelen? Dan mag je, als je aan de voorwaarden voldoet, deze aftrekpost gebruiken. Het exacte bedrag dat je van de jaarwinst mag aftrekken, hangt af van het geïnvesteerde bedrag.

Aan welke KIA-voorwaarden moet ik in 2023 voldoen?

Om als ondernemer in aanmerking te komen voor dit belastingvoordeel, moet de totale investering in bedrijfsmiddelen in 2023 minimaal € 2.600 bedragen. Dit drempelbedrag is een optelsom en geldt over het hele boekjaar. Je hoeft het bedrag dus niet per se in één keer te investeren.

De totale investering mag uit meerdere bedrijfsmiddelen bestaan die op verschillende momenten zijn aangekocht. Dit mogen zowel nieuwe als tweedehands bedrijfsmiddelen zijn.

Voorbeeld gebruik kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Zo kun je als zzp’er een compleet nieuwe werkplek aanschaffen die bestaat uit meerdere bedrijfsmiddelen: een bureau, bureaustoel, laptop, noem maar op. Deze investering mag je over meerdere aankopen spreiden. Belangrijke voorwaarde is wel dat elke investering minimaal € 450 bedraagt.

Voorwaarden kleinschaligheidsinvesteringsaftrek:

  • De onderneming is in Nederland gevestigd en je bent belastingplichtig;
  • Je investeert in bedrijfsmiddelen voor de eigen onderneming;
  • Investering over het hele kalenderjaar bedraagt minimaal € 2.600;
  • Investeringen van minder dan € 450 tellen niet mee in de optelsom.

 

In aanmerking komen voor deze aftrekpost is dus vrij simpel. Toch gelden er ook enkele uitzonderingen:

De kleinschaligheidsaftrek geldt niet voor personenauto’s, behalve als deze bestemd zijn voor beroepsvervoer. Een zelfstandige taxichauffeur of pakketbezorger kan er dus wél gebruik van maken. Verder zijn woonhuizen, grond en goederen voor verhuur of gebruik in het buitenland, uitgesloten.

Hoe vraag je de kleinschaligheidsaftrek aan?

Aan alle voorwaarden voldaan? Dan is het eigenlijk heel simpel. De KIA waar je in een bepaald jaar recht op hebt, trek je in de belastingaangifte van dat jaar van de winst af. Ondernemers voor de inkomstenbelasting doen dat in de aangifte inkomstenbelasting. En ondernemers voor de vennootschapsbelasting doen dat in de aangifte vennootschapsbelasting.

Heb je recht op btw-aftrek? Gebruik dan voor de KIA het investeringsbedrag exclusief btw in de aangifte. Heb je geen recht op btw-aftrek? Gebruik dan het investeringsbedrag met btw.

Tips toepassen KIA

1. Haal je de grens van € 2.600 (net) niet in 2023? Dan loont het zeker om toch nog wat extra investeringen te doen aan het einde van het boekjaar. Zo maak je optimaal gebruik van de regeling en mag je 28% van het totale investeringsbedrag van de boekwinst aftrekken.

2. Zorg dat je het minimale aanschafbedrag van € 450 per investering haalt. Anders telt de investering niet mee voor de kleine investeringsaftrek. Bestel bijvoorbeeld kantoorartikelen zoveel mogelijk bij dezelfde leverancier en bundel de producten in één bestelling om het minimale bedrag te halen.

3. Heb je de bedrijfsmiddelen verkocht of weggegeven waarbij je in voorgaande jaren investeringsaftrek hebt toegepast? Dan moet je in bepaalde gevallen de aftrek terugbetalen. Dit gebeurt via de desinvesteringsbijtelling en is alleen nodig als je aan deze voorwaarden voldoet:

– Je verkoopt of schenkt de bedrijfsmiddelen binnen 5 jaar, gemeten vanaf het begin van het kalenderjaar waarin je de investering deed;
– De waarde van de bedrijfsmiddelen die je schenkt of verkoopt is opgeteld een bedrag hoger dan € 2.400.

Hoeveel kleine investeringsaftrek heb ik recht op?

In 2023 gelden onderstaande bedragen:

InvesteringKleinschaligheidsinvesteringsaftrek
niet meer dan € 2.6000%
€ 2.601 t/m € 63.71628% van het investeringsbedrag
€ 63.717 t/m € 117.991€ 17.841
€ 117.992 t/m € 353.973€ 17.841 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 117.991
meer dan € 353.9730%

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.


Energie-investeringsaftrek en milieu-investeringsaftrek

Benieuwd naar andere gunstige aftrekposten bij de Belastingdienst? Bekijk dan eens of je ook in aanmerking komt voor de energie-investeringsaftrek of de milieu-investeringsaftrek. Zo’n extra aftrekpost betekent nog minder belasting betalen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Job Jansen

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij onder andere De Zaak elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.
Lees ook…
In dit artikel duiken we in de wereld van de zelfstandigenaftrek. Wat is het precies? Hoeveel kun je besparen? En wat betekent de verdere afbouw van de…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het niet meer mogelijk om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. De…
Ben je ondernemer met een eenmanszaak? Of overweeg je er een te starten? Dan is kennis over belastingen essentieel. Dit artikel biedt je uitleg over…
Een auto van de zaak is een mooi voordeel, maar hoe zit het met de belastingregels? Met een Verklaring geen privégebruik auto kun je de bijtelling…
Veel zzp’ers werken vanuit huis. Maar hoe zit het met de kosten die hiermee samenhangen? Van een internetaansluiting tot verwarming en de inrichting…
De btw-tarieven verschillen flink in Europa. Het standaardtarief varieert Wist je dat de btw-tarieven in Europa flink verschillen? Zo is het…