Staat duurzaamheid hoog op de agenda en investeer je in duurzame energie of ben je dit van plan? Dan is het belangrijk om alles te weten over de energie-investeringsaftrek. In dit artikel vertellen we wat deze aftrek is en leggen we uit waarom jij meer geld in je eigen portemonnee houdt door gebruik te maken van deze aftrek.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Wat is de energie-investeringsaftrek?

De overheid ziet graag dat ondernemers duurzaam bezig zijn. Om dit te stimuleren heeft de overheid een aantal duurzaamheidssubsidies in het leven geroepen. Een daarvan is de energie-investeringsaftrek. Deze aftrek is bedoeld voor ondernemers die investeren in duurzame energie. Bij een investering in een bedrijfsmiddel dat gebruikmaakt van duurzame energie, de CO2-uitstoot vermindert of energiezuinig is, mag je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit zorgt ervoor dat je minder belasting betaalt.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de EIA?

De aftrek is er niet voor particulieren, maar alleen voor ondernemers die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Helaas komen niet alle bedrijfsmiddelen in aanmerking voor deze aftrek. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan zo’n investering moet voldoen, wil je kunnen profiteren van de aftrekpost.

Allereerst moet het bedrijfsmiddel waarin je investeert op de energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan. Daarnaast moet de investering minimaal € 2.500 euro zijn, mag het bedrijfsmiddel nog niet eerder door het bedrijf gebruikt zijn en het bedrijfsmiddel moet binnen drie maanden na aankoop, gemeld worden. Het maximale bedrag dat een bedrijf mag melden is € 136 miljoen per jaar.

De energie-investeringsaftrek kan alleen gebruikt worden voor aanschafkosten, voortbrengingskosten (zoals materiaalkosten of kosten voor arbeid) en kosten die gemaakt worden om bestaande bedrijfsmiddelen aan te passen.

Waar vraag ik de energie-investeringsaftrek aan?

De aftrek vraag je aan via de website van de RVO. Op de website log je in en vervolgens vul je een formulier in voor de energie-investeringsaftrek. Een paar uur nadat je de aanvraag hebt gedaan krijg je een bevestiging in je mailbox met daarin een referentienummer.

Vervolgens krijg je meestal binnen 8 weken te horen of je aanvraag is goedgekeurd. Is dat het geval dan maak je bij het doen van je belastingaangifte gebruik van de aftrek. Hoe precies? Daar lees je op de website van de RVO in het stuk over de toepassing van de energie-investeringsaftrek op je belastingaangifte meer over.

Welk voordeel levert de EIA mij op?

Misschien klinkt het allemaal een beetje vaag en abstract. We maken met dit simpele rekenvoorbeeld graag duidelijk wat je kunt besparen:

Stel dat je een winst hebt behaald van € 250.000 en hier 15% belasting over moet betalen. Dat zou betekenen dat je € 37.500 aan de belastingdienst moet betalen.

Heb je daarentegen geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen voor duurzame energie en heb je recht op de energie-investeringsaftrek? Dan ziet deze berekening er anders uit. Stel dat je voor een bedrag van € 70.000 in bedrijsmiddelen voor duurzame energie hebt geïnvesteerd. Je mag dan 45,5% van dit investeringsbedrag aftrekken van je winst, oftewel (€ 70.000 x 45,5%) € 31.850. Jouw winst is dan geen € 250.000, maar € 218.150. Je betaalt dan (€ 218.150 x 15%) € 32.722,50 belasting. Doordat jij hebt geïnvesteerd in een bedrijfsmiddel voor duurzame energie is jouw belastingvoordeel dus (€ 37.500 – € 32.722,50) € 4.777,50.

Kortom: investeer je in duurzame energie? Dan hou je niet alleen meer geld in je zak door een lagere energierekening, ook met de energie-investeringsaftrek bespaar je belasting. Wees dus duurzaam en laat het milieu en je bedrijf ervan profiteren.

Veelgestelde vragen

Kunnen de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de energie-investeringsaftrek (EIA) gecombineerd worden?

Ja, dat kan. De KIA is bedoeld voor ondernemers die investeren in kleine bedrijfsmiddelen en de EIA is specifiek gericht op bedrijven die investeren in energiebesparende maatregelen.

Als een ondernemer in kleine bedrijfsmiddelen en energiebesparende maatregelen investeert, komt hij in aanmerking voor beide regelingen en kunnen deze worden gecombineerd. Dit betekent dat je zowel de KIA als de EIA mag toepassen op je investeringen, wat kan resulteren in een aanzienlijke fiscale besparing.

Hoe bereken je de EIA?

Om de hoogte van de EIA te berekenen, moet je eerst bepalen welke energiebesparende maatregelen in aanmerking komen voor de regeling. Vervolgens moet je de totale investeringskosten bepalen voor deze maatregelen. Hierbij kun je gebruik maken van de lijst met geaccrediteerde energiebesparende maatregelen.

 Vervolgens kun je de EIA berekenen door de investeringskosten te verminderen met de EIA-percentages. Het percentage is afhankelijk van het type energiebesparende maatregel en de periode waarin deze wordt uitgevoerd.

Wanneer kom je in aanmerking voor de MIA (Milieu-Investeringsaftrek)?

Je moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De MIA is voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen.
  •  De investering dient minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel te zijn.
  •  Een aanvraag kan alleen worden ingediend binnen drie maanden nadat je de verplichting tot aankoop van het bedrijfsmiddel bent aangegaan.
  • De MIA en EIA kunnen niet op dezelfde investering worden toegepast.

Gerelateerd lezen:

• “Wat zijn de gevolgen van tussentijds opzeggen huurcontract?”
• Wat kost factoring?

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
We krijgen fors stijgende energieprijzen in 2024. Hoe kun je je als ondernemer voorbereiden? Vanaf 1 januari neemt de energiebelasting (EB) voor gas…
Elk kwartaal wordt er nieuwe regelgeving ingevoerd. In dit artikel zetten we de belangrijkste wijzigingen voor ondernemers met ingang van het tweede…
De energiebelasting betaal je over de levering van aardgas en elektriciteit. Die is dit jaar voor ondernemers flink omhoog gegaan. Tot dit jaar…
Investeer in duurzame energie met ISDE en SDE. Om ondernemers te ondersteunen bij de investering in duurzame energieproductie, zijn twee subsidies…
Hoe kom ik met mijn bedrijf van het gas af? We willen in Nederland het liefst zo snel mogelijk van de fossiele brandstoffen af. Maar het daadwerkelijk…
Als ondernemer kies je zelf waar je gas en stroom afneemt. Maar, heb je je huidige contract voortijdig gestopt? Ben je overgestapt naar een andere…