Categorieën

Investeer je met jouw bedrijf in duurzame bedrijfsmiddelen? Met de energie-investeringsaftrek (EIA) kun je flink besparen. Door 40 procent van je investeringskosten af te trekken van je winst, betaal je minder belasting. Zo kun je niet alleen je energierekening verlagen, maar ook fiscaal voordeel behalen. Benieuwd hoe het werkt en of jouw investering voldoet? Lees verder en ontdek de voordelen van de EIA!

In het kort

  • Investeer in duurzame bedrijfsmiddelen en trek 40% van de investeringskosten af van je fiscale winst, dit leidt tot een lagere belastingaanslag.
  • Investeer minimaal € 2500 in bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan, meld deze binnen drie maanden aan en zorg dat ze niet eerder gebruikt zijn.
  • Een investering van € 70.000 in duurzame middelen kan je belastingverplichting met € 4200 verminderen door de aftrek van je fiscale winst.
  • Combineer de EIA met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor extra fiscale voordelen op kleine en energiebesparende investeringen.

Inhoudsopgave

Heb jij het juiste energiecontract voor je onderneming? Kies zekerheid voor thuis of op kantoor en ontvang tot €400,- korting. 

Wat is de energie-investeringsaftrek?

De regeling energie-investeringsaftrek (EIA) is voor bedrijven die investeren in duurzame energie. Bij een investering in een bedrijfsmiddel dat gebruikmaakt van duurzame energie, de CO2-uitstoot vermindert of energiezuinig is, mag je 40 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Daardoor betaal je minder belasting.

De overheid ziet graag dat ondernemers duurzaam bezig zijn. Om dit te stimuleren heeft de overheid een pakket aan duurzaamheidssubsidies in het leven geroepen. De energie-investeringsaftrek is er daar eentje van.

Wanneer kom je als bedrijf aanmerking voor de EIA?

De aftrek is voor ondernemers die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Helaas komen niet alle duurzame bedrijfsmiddelen in aanmerking voor deze aftrek. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan zo’n investering moet voldoen, wil je kunnen profiteren van de aftrekpost.

Voorwaarden energie-investeringsaftrek

  • De energie-investeringsaftrek kan alleen gebruikt worden voor aanschafkosten, voortbrengingskosten (zoals materiaalkosten of kosten voor arbeid) en kosten die gemaakt worden om bestaande bedrijfsmiddelen aan te passen.
  • Het bedrijfsmiddel staat op de Energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
  • De investering is minimaal € 2500.
  • Het bedrijfsmiddel mag niet eerder door het bedrijf gebruikt zijn.
  • Het bedrijfsmiddel moet binnen drie maanden na aankoop, gemeld worden.
  • Het maximale bedrag dat een bedrijf mag melden is € 136 miljoen per jaar.


Welk voordeel levert de EIA mij op?

Misschien klinkt het allemaal een beetje vaag en abstract. We maken met dit simpele rekenvoorbeeld graag duidelijk wat je kunt besparen:

Rekenvoorbeeld energie-investeringsaftrek

Stel dat je een winst hebt behaald van € 250.000 en hier 15 procent belasting over moet betalen. Dat zou betekenen dat je € 37.500 aan de Belastingdienst moet betalen.

Heb je geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan? Dan ziet deze berekening er anders uit. Stel dat je voor een bedrag van € 70.000 in energiebesparende bedrijfsmiddelen hebt geïnvesteerd. Dan mag je 40 procent van dit investeringsbedrag aftrekken van je winst. Dat komt neer op: € 70.000 x 40% = € 28.000.

Jouw fiscale winst is dan geen € 250.000 maar € 222.000. Je betaalt dan (€ 222.000 x 15%) € 33.300 belasting. Doordat jij hebt geïnvesteerd in een bedrijfsmiddel voor duurzame energie is jouw belastingvoordeel dus (€ 37.500 – € 33.300) € 4200.

Kortom: investeer je in duurzame energie? Dan hou je niet alleen meer geld in je zak door een lagere energierekening, maar met de energie-investeringsaftrek bespaar je belasting.

Regeling energie-investeringsaftrek aanvragen

De aftrek vraag je aan via de site van de RVO. Je logt in en vervolgens vul je een formulier in voor de energie-investeringsaftrek. Een paar uur nadat je de aanvraag hebt gedaan krijg je een bevestiging in je mailbox met daarin een referentienummer.

Vervolgens krijg je meestal binnen acht weken te horen of je aanvraag is goedgekeurd. Is dat het geval? Dan maak je bij je belastingaangifte gebruik van de aftrek. Hoe precies? Daar lees je in het artikel over de toepassing van de energie-investeringsaftrek op je belastingaangifte meer over.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Veelgestelde vragen over de EIA

Kunnen de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de energie-investeringsaftrek (EIA) gecombineerd worden?

Dat kan. De KIA is bedoeld voor ondernemers die investeren in kleine bedrijfsmiddelen en de EIA is specifiek gericht op bedrijven die investeren in energiebesparende maatregelen. Als een ondernemer in kleine bedrijfsmiddelen en energiebesparende maatregelen investeert, komt hij in aanmerking voor beide regelingen en kunnen deze worden gecombineerd. Dit betekent dat je zowel de KIA als de EIA mag toepassen op je investeringen, wat kan resulteren in een aanzienlijke fiscale besparing.

Hoe bereken je de EIA?

Om de hoogte van de EIA te berekenen, moet je eerst bepalen welke energiebesparende maatregelen in aanmerking komen voor de regeling. Op de site van RVO kun je nagaan of jouw investering op de Energielijst staat. Vervolgens moet je de totale investeringskosten bepalen voor deze maatregelen.  Vervolgens kun je de EIA berekenen door de investeringskosten te verminderen met de EIA-percentages. Het percentage is afhankelijk van het type energiebesparende maatregel en de periode waarin deze wordt uitgevoerd.

EIA en MIA (Milieu-investeringsaftrek)

Komt een investering in aanmerking voor EIA en Milieu-investeringsaftrek (MIA)? Dan moet je kiezen voor één van de twee regelingen. Of de investeringskosten opsplitsen in een EIA- en een MIA-deel. Dat kan interessant zijn, omdat het voordeel van de MIA en EIA niet gelijk is. Let op: je kunt een melding niet achteraf omzetten naar een andere regeling.

Wil jij besparen op je (zakelijke) energiekosten? Vind een energiecontract die bij jouw onderneming past. Met een kantoor aan huis of een eigen bedrijfspand. Bekijk je aanbod.

Lees ook…
We krijgen fors stijgende energieprijzen in 2024. Hoe kun je je als ondernemer voorbereiden? Vanaf 1 januari neemt de energiebelasting (EB) voor gas…
Wil je als ondernemer aan de slag met duurzame energie? Wist je dat je dan gebruik kunt maken van subsidies die duurzame maatregelen een stuk…
Hoe kom ik met mijn bedrijf van het gas af? We willen in Nederland het liefst zo snel mogelijk van de fossiele brandstoffen af. Maar het daadwerkelijk…
i.s.m.
Het juiste energiecontract kiezen voor je onderneming is niet altijd makkelijk. Welk contract moet je kiezen? Ga je voor zekerheid of wil je meer…
De recente daling in energieprijzen biedt ondernemers de uitgelezen kans om te onderzoeken of het voordelig is om over te stappen van…
Wil je als ondernemer je energiekosten verlagen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame samenleving? Begin met simpele, effectieve maatregelen om…