Thema's
Leiderschapstrainingen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, ook bij ondernemers en managers in het midden- en kleinbedrijf (mkb). Maar zijn deze trainingen echt de moeite waard? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van effectieve leiderschapstraining. We vertellen je de voordelen en de mogelijke valkuilen en leggen uit hoe je een training kiest die goed bij jou past en effectief is.

In het kort

  • Leiderschapstrainingen verbeteren teamdynamiek, bedrijfsresultaten, en persoonlijke vaardigheden, wat zowel jou als je bedrijf ten goede komt.
  • Voor een effectieve training is het essentieel om vooraf duidelijke doelen te stellen en een programma te kiezen dat bij je persoonlijkheid en behoeften past.
  • Maak duidelijke afspraken met werknemers die een leiderschapstraining willen volgen, vooral over kosten, verwachtingen en gevolgen voor hun functie en salaris.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Voordelen van leiderschapstrainingen

Je hebt het al druk genoeg met het reilen en zeilen van je bedrijf en je geeft al jaren leiding. Waarom zou je dan een leiderschapstraining gaan volgen? Het antwoord is simpel. Een leiderschapstraining volgen heeft drie voordelen die niet alleen positief zijn voor jou als persoon, maar ook voor je werknemers en de gezondheid van je bedrijf.

Verbeterde teamdynamiek

Een van de grootste voordelen van leiderschapstrainingen is de verbeterde teamdynamiek. Door effectiever te communiceren en beter te begrijpen wat elk teamlid drijft, kan je als ondernemer een samenhangend en productief team creëren. Dit leidt vaak tot een positievere werkomgeving en hogere moraal onder werknemers.

Betere bedrijfsresultaten

Leiderschapstrainingen kunnen direct bijdragen aan de groei van je bedrijf. Betere leiders nemen betere beslissingen, wat resulteert in efficiëntere bedrijfsvoering en uiteindelijk hogere winsten. Bovendien kunnen getrainde leiders hun team beter motiveren en inspireren, wat leidt tot hogere productiviteit en betere prestaties.

Ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden

Leiderschapstrainingen richten zich vaak ook op persoonlijke ontwikkeling. Je leert niet alleen hoe je een team moet leiden, maar ook hoe je jezelf kunt verbeteren. Dit omvat het omgaan met stress, het balanceren van werk en privéleven en het ontwikkelen van een positieve mindset.

De nadelen van leiderschapstrainingen

Hoewel het volgen van een leiderschapstraining veel voordelen biedt, zijn er ook nadelen om rekening mee te houden.

Hoge kosten

Leiderschapstrainingen zijn vaak behoorlijk duur, vooral als je bedrijf klein is of nog in de startfase zit, kan dit een drempel zijn. Een cursus leidinggeven in groepsverband kost gemiddeld tussen de 1000 euro. Volg je een individuele training leiderschap bij een coach, dan is het nog veel duurder. Je moet dan rekenen Reken op een uurtarief van circa 75 tot 150 euro. Kortom, het kost sowieso geld. Al kan deze investering je uiteindelijk ook geld opleveren, zoals beschreven in de voordelen.

Tijdsinvestering

Naast de financiële kosten vereisen leiderschapstrainingen een aanzienlijke tijdsinvestering. Dit kan problematisch zijn voor drukke ondernemers die sowieso al moeite hebben om alle ballen in de lucht te houden. De tijd die je besteedt aan een training is tijd die je niet kunt besteden aan andere belangrijke activiteiten voor je bedrijf.

Geen garantie op succes

Hoewel leiderschapstrainingen veel beloven, is er geen garantie dat je na de training een betere leider zult zijn. De effectiviteit van de training hangt sterk af van de kwaliteit van het programma en je eigen inzet om de geleerde vaardigheden in de praktijk te brengen.

Weerstand binnen het team

Sommige teamleden kunnen weerstand bieden tegen veranderingen die voortkomen uit leiderschapstrainingen. Verandering kan stressvol zijn en als het team niet achter de nieuwe aanpak staat, kan dit leiden tot conflicten en verminderde productiviteit.

Tip: Besluit je een leiderschapstraining te volgen, communiceer dit met je team en vertel ze wat je ermee hoopt te bereiken. Betrek ze bij het proces en vraag ze om feedback. Dit kan helpen om eventuele weerstand te verminderen en ervoor zorgen dat iedereen aan boord is met de eventuele veranderingen die eruit voortkomen.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Hoe kies je de juiste leiderschapstraining?

Niet alle trainingen zijn even goed en het aanbod is enorm. Hier zijn enkele tips om je te helpen een weloverwogen keuze te maken.

Bepaal je doelen

Voordat je je aanmeldt voor een leiderschapstraining, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat je wilt bereiken. Wil je je communicatieve vaardigheden verbeteren? Of ben je op zoek naar strategieën om je team beter te motiveren? Door je doelen te definiëren, kun je een training kiezen die het beste aansluit bij jouw behoeften.

Kies een training die bij jou past

Leiderschapstrainingen zijn er in vele vormen: van intensieve workshops tot online cursussen die je in je eigen tempo kunt volgen en individueel of met andere deelnemers. Kies een type cursus dat past bij jouw persoonlijkheid, je beschikbaarheid en vooral ook je doel. Zo kun je kiezen uit een training coachend leidinggeven, situationeel leiderschap, persoonlijk leiderschap of een training voor beginnend leidinggevenden. Stuk voor stuk gebaseerd op verschillende leiderschapsstijlen.

Verdiep je in de trainer en het programma

Weet je wat voor soort training je wilt volgen en heb je iets gevonden dat je geschikt lijkt? Neem de tijd om de achtergrond en ervaring van de trainer te onderzoeken, evenals de inhoud van het programma voordat je je aanmeldt. Zoek vooral ook naar recensies en vraag eventueel om aanbevelingen van andere ondernemers die de training hebben gevolgd.

Hoe meet je het effect van een leiderschapstraining?

Om de impact van een leiderschapscursus meetbaar te maken, wordt vaak het Kirkpatrick-evaluatiemodel gebruikt. Daarbij wordt gemeten op vier niveaus: tevredenheid, kennis, gedrag en resultaat.

Meestal doen business coaches dit om de resultaten te meten van een training die zij hebben gegeven, maar je kunt het ook gebruiken om zelf te beoordelen of de training effectief is geweest. Dit door je door de volgende vragen te beantwoorden aan de hand van de vier niveaus, waarbij vraag 1 vlak na de training beantwoord kan worden en vraag 4 een paar maanden erna.

  1. Heb je het gevoel veel geleerd te hebben en dat je nu de kennis hebt die je miste?
  2. Lukt het je om de kennis toe te passen in je rol als leidinggevende?
  3. Ervaar je veranderingen in je gedrag, kennis, inzicht of attitude?
  4. Is het op het probleem of vraagstuk waarvoor je de training ging volgen opgelost? Is bijvoorbeeld de omzet gestegen of verloopt de communicatie met je team beter?


Heb je na het volgen van een leiderschapstraining het idee dat je er niet voldoende hebt uitgehaald, dan kan vaak nog een verdiepingstraining doen.

Tips: als een medewerker een training leidinggeven wil volgen

Wil een medewerker in een leidinggevende rol een leiderschapstraining volgen? Of jij wilt graag dat een manager in jouw bedrijf dat doet? Hoe goed ook voor de ontwikkeling van je mensen en je onderneming, zorg er wel voor dat je van tevoren goede afspraken maakt. Het is tenslotte een flinke investering in tijd en geld. Hier een aantal zaken om over na te denken en vast te leggen:

  • Betaal jij als werkgever de volledige training of betaalt de werknemer voor een deel mee?
  • Wat er gebeurt met de opleidingskosten als de werknemer ontslag neemt? Je kunt in een studiekostenovereenkomst vastleggen dat de studiekosten terug moeten worden betaald als hij of zij binnen twee jaar na het volgen van een training de organisatie verlaat. Hierbij wordt vaak een zogenaamde ‘glijdende schaal’ opgenomen. Hoe langer de werknemer in dienst blijft, hoe minder studiekosten er terug hoeven te betaald bij ontslag of vertrek.
  • Het is goed om ook na te denken over het natraject van een training. Welke resultaten worden er van de medewerker verwacht na de training?
  • Heeft de opgedane kennis gevolgen voor het salaris en de functie van de medewerker?


Door van tevoren duidelijke afspraken te maken voorkom je misverstanden en mogelijk vervelende situaties achteraf.

Conclusie

Een leiderschapstraining kan een waardevolle investering zijn voor jou als ondernemer. Met de juiste aanpak kunnen leiderschapstrainingen je helpen een betere leider te worden en je bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Maar zoals bij elke investering, is het belangrijk om een weloverwogen beslissing te maken en ervoor te zorgen dat de voordelen opwegen tegen de kosten en inspanningen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Wil je dat je medewerkers gemotiveerd, energiek en productief blijven, ook als ze veel vanuit huis werken? In dit artikel lees je hoe je de mentale en…
De war for talent is volop aan de gang en nog nooit wisselden zoveel werknemers van werkgever. Bedrijven trekken alles uit de kast om goede…
Wil jij je bedrijf klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat je medewerkers blijven ontwikkelen en ontwikkelen? Ontdek hoe de SLIM-regeling…
Wil je dat jouw bedrijf blijft groeien en je medewerkers gemotiveerd en betrokken blijven? Investeren in scholing is de sleutel! Met de juiste…
In deze globaliserende markt is voor steeds meer ondernemers een vloeiende beheersing van Engels cruciaal. En hoewel Nederlanders over het algemeen…
Een van de meest besproken trends in zakelijke opleidingen is e-learning en online training. Is dit de toekomst van leren en ontwikkelen of slechts een…