Thema's
Het leven van een ondernemer kan intens zijn. Je wilt alles uit je bedrijf halen en er ook zijn voor je familie en vrienden. En niet te vergeten: af en toe wat tijd voor jezelf nemen. Om dit te bereiken, moet je een goede werk-privébalans hebben. Maar dat is voor veel ondernemers niet eenvoudig. Waarom is een goede balans zo belangrijk? En wat je kun je doen om deze te bewaken? Lees onze 8 tips voor een gezonde werk-privébalans.

In het kort

  • Een goede werk-privébalans is cruciaal voor ondernemers, omdat een verstoorde balans zowel werk als privé kan schaden.
  • Het vinden van de juiste balans kan uitdagend zijn, vooral voor ondernemers.
  • Een goede balans stelt je in staat om te genieten van zowel je bedrijf als je privéleven.

Inhoudsopgave

WOW – Onze reactie van De Zaak na 2 dagen dit super praktische workshop gevolgd te hebben. Absolute aanrader voor ondernemers die systematisch willen groeien. Meld je gratis aan.

Werk-privébalans: daarom belangrijk

Een goede werk-privébalans is om meerdere redenen een ontzettend belangrijk onderwerp. Bij een verstoorde werk-privébalans heeft namelijk ofwel het werk ofwel je privé eronder te lijden. En in veel gevallen beide. Als de balans zoek is, loop je na een tijd achter de feiten aan. Je kunt je werk niet meer de juiste aandacht geven, en jezelf en je naaste omgeving ook niet.

De grootste voordelen van een goede werk-privébalans:


Juiste balans moeilijk

Balans is voor de meeste mensen niet eenvoudig. Veel werknemers hebben moeite de grens af te bakenen tussen werk en privé. Maar zeker als je eigen baas bent, is het niet eenvoudig die balans te vinden. Je moet je eigen werktijden bepalen en kunt met een eigen bedrijf het gevoel hebben dat je altijd beschikbaar moet zijn. Je staat als het ware altijd ‘aan.’ Dan kan vrije tijd iets zijn dat je jezelf niet gunt.

Een kleine voetnoot: uit onderzoek blijkt dat ondernemers gemiddeld minder risico lopen op een burn-out dan personeel (onderzoek UvA). Vooral kleine ondernemers zonder personeel lopen minder kans op een burn-out. Dus het ondernemerschap brengt je niet automatisch in gevaar: je geniet van de vrijheid en het plezier om te ondernemen, als je het goed aanpakt. Zorg er dus voor dat je je grenzen duidelijk aangeeft.

8 tips voor een goede werk-privébalans

Tijd om wat tips te delen voor een gezonde balans tussen werk en privé:

1. Werk met een agenda

Als ondernemer heb je waarschijnlijk een duidelijk beeld van wat je wilt bereiken en hoe. Toch kun je het overzicht makkelijk verliezen. Vandaar dat een agenda onmisbaar is. Leer jezelf aan hiermee te werken om zo de afspraken en tijd die je aan bijvoorbeeld opdrachten en werkbesprekingen besteedt, vast te leggen.

Een weekschema met vastgestelde werktijden geeft overzicht en zorgt voor rust in je hoofd. Zo kun je in je weekschema vastleggen dat je je laptop na een bepaalde tijd niet meer opent. Een agenda zal je ook helpen productief te werken. Bovendien krijg je door met een agenda te werken inzicht in het aantal uren dat een opdracht je kost.

Bouw flexibiliteit in

Natuurlijk moet je oppassen dat je niet te veel werk inplant. Bouw daarom voldoende marges in. Met flexibiliteit kun je makkelijker veranderingen opvangen.

2. Plan vrije tijd in

Je werk is belangrijk voor je. Je kunt er uren aan besteden en makkelijk de tijd vergeten. Natuurlijk is dat geen probleem omdat je het leuk vindt. Maar juist voor die goede werk-privébalans is het belangrijk om vrije tijd in te plannen. Bijvoorbeeld in het weekend, in de vakantie, of af en toe een dagje doordeweeks. Momenten waarop je niet ‘aan’ staat. Zo bewaak je de kostbare momenten met je gezin en andere hobby’s en personen die belangrijk voor je zijn. Je blijft in balans.

3. Zorg voor een prettige werkplek

Natuurlijk ben je als ondernemer niet altijd op dezelfde plek. Maar zorg ervoor dat je toch een ruimte hebt waar je meestal werkt en je je goed kunt focussen. Dat helpt bij het vinden van balans.

Werk en privé gescheiden houden doe je onder andere door zoveel mogelijk te werken op een vaste werkplek. Dat kan een aparte kamer in huis zijn als je veel moet thuiswerken, maar ook een kantoor. Waar het om gaat, is dat je weet waar je normaal gesproken werk verricht. Daardoor kun je makkelijker je werk loslaten als je vrije tijd hebt.

4. Werk met een to-do-lijst

Ondernemers zijn niet alleen onder kantoortijden bezig met hun onderneming. Een bericht ‘s avonds, een belletje, een e-mail. Je zult een manier moeten vinden om er aandacht voor te hebben. Het makkelijkst is dan om met een to-do-lijst te werken. Als je taken moet doen die je niet meteen kunt oppakken, kun je die op de lijst zetten en uitvoeren als je er tijd voor hebt.

Aan de ene kant voorkom je zo dat je berichten vergeet en daardoor in de stress schiet. Aan de andere kant voorkom je dat je op elk moment – ook in privétijd – aan de slag gaat voor je bedrijf.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

5. Delegeer

Heb je werknemers in dienst? Kijk dan regelmatig of er dingen zijn die je kunt delegeren. Besteed taken uit. Je kunt namelijk denken dat je sommige taken bij je moet houden. Maar door te delegeren kun je jezelf een hoop extra tijd geven. Heb je een werknemer waar je volledig kunt vertrouwen? Geef hem of haar een paar taken waar jij niet per se aandacht voor hoeft te hebben.

Administratie en andere taken

Er zijn natuurlijk altijd taken waar je beter iemand anders voor kunt vragen, ook als je geen werknemers hebt. Je kunt je administratie bijvoorbeeld misschien beter uitbesteden aan een boekhouder. Dan heb jij je handen vrij om je te focussen op ondernemen.

6. Stel prioriteiten

Heb je het zo druk dat je het werk niet af kunt krijgen zonder inbreuk te maken op je werk-privébalans? Ga er dan voor zitten om vast te stellen welke taken prioriteit hebben.

Denk ook aan het Pareto-principe. Dat houdt in ongeveer 80 procent van de resultaten voortkomt uit 20 procent van de oorzaken. Anders gezegd: kijk met welke taken je de meeste resultaten kunt behalen en begin daarmee. Je kunt dan binnen je werktijd een stuk meer bereiken dan je denkt.

7. Zorg goed voor jezelf

Heb je personeel? Dan wil je voor elke werknemer goed zorgen. Maar vergeet jezelf niet: of je nu wel of geen personeel hebt, let goed op je fysieke en emotionele gezondheid. Juist als ondernemer heb je de ruimte om jezelf wat extra rust te gunnen.

Vergeet niet: als jij je grenzen niet goed bewaakt, is er uiteindelijk misschien helemaal geen bedrijf meer. Merk je dat je je grenzen overgegaan bent? Neem rust en schakel hulp in, zodat je je balans weer terug kunt vinden.

8. Wees duidelijk over bereikbaarheid

Misschien is het lastig om niet even snel te reageren als je een berichtje krijgt in je vrije tijd. Als je duidelijk maakt wanneer je wel en niet bereikbaar bent, zullen opdrachtgevers het helemaal begrijpen dat je even niet reageert.

Zuinig op je privéleven

Hoe mooi je werk ook is, wees ook zuinig op je privé. Met een goede werk-privébalans zorg je ervoor dat je op alle vlakken kunt genieten van het leven: door een mooi eigen bedrijf op te bouwen, maar ook door te genieten van elke kostbare relatie in je privéleven. Dus: balans, balans, balans.

Exclusief via De Zaak toegang tot hét groeievent voor MKB ondernemers. Beoordeeld met een 9,2 uit 10 en door De Zaak zelf met een 10. Op = Op. Meld je gratis aan.

Foto van Job Jansen

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij onder andere De Zaak elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.
Lees ook…
Droom je ervan om je eigen bedrijf te starten en wil je weten hoe je geld kunt verdienen? Of wil je weten hoe je als ondernemer andere inkomstenbronnen…
De SMART-methode helpt je om zakelijke doelstellingen concreet te maken en realiseren. Zo vergroot je de kans op succes. In dit artikel leggen we uit…
Al sinds de 19de eeuw kennen we in Nederland de zomervakantie: een periode van zes weken, waarin de scholen zes weken gesloten zijn. Gezinnen met…
Wat maakt jouw bedrijf in de ogen van klanten zo bijzonder dat zij voor jou kiezen en niet voor de concurrent? Ofwel: wat is je onderscheidend…
Als mkb-ondernemer ken je de uitdagingen van het ondernemerschap maar al te goed. Je hebt je bedrijf opgebouwd met passie en harde arbeid, maar nu…
Wil je jouw concurrerende producten overtreffen en omzetgroei realiseren? Richt je dan op de bestaande positionering van je merk en kijk je dit kunt…