Wat houdt remote werken in?
Remote werken betekent dat medewerkers hun werkzaamheden uitvoeren op afstand. Ze werken dus buiten het traditionele kantoor. Dit hoeft niet per se te betekenen dat ze thuis aan de slag zijn. Ze kunnen ook werken vanuit co-working spaces of zelfs vanuit het buitenland. Je medewerker mag bij remote werken zelf een inspirerende locatie zoeken om te werken op afstand.
Remote werken vs. hybride werken
Naast remote werken is er hybride werken. Dit wil zeggen dat je medewerker deels op afstand werkt en deels op kantoor werkt. Veel werkgevers hebben met hun medewerkers afgesproken dat ze een deel van de week mogen thuiswerken, wanneer ze hun thuiskantoren adequaat hebben ingericht. Hierover lees je later meer.
Tip: wist je dat het tegenwoordig zelfs mogelijk is om een volledig remote baan te hebben? Remote jobs worden volledig vanuit huis uitgevoerd.
Wat zijn de voordelen van remote werken?
Een van de grootste voordelen van remote werken is de verhoogde flexibiliteit. Medewerkers besparen veel tijd en kosten doordat ze niet dagelijks naar kantoor hoeven te reizen. Daarnaast kun je met remote werk een grotere talentenpool bereiken – het is immers niet meer zo belangrijk dat je medewerkers dichtbij kantoor wonen.
Remote werken zorgt vaak ook voor een betere concentratie, doordat je medewerkers niet worden afgeleid door vragen van collega’s.
Wat zijn de nadelen van remote werken?
Remote werken heeft ook een aantal belangrijke uitdagingen. De belangrijkste draait om een gebrek aan betrokkenheid bij de organisatie. Doordat medewerkers minder op kantoor aanwezig zijn, hebben ze minder direct contact met collega’s. Dit kan leiden tot een gevoel van eenzaamheid en minder teamgevoel.
Daarnaast ontstaan er vaker misverstanden als alleen online gecommuniceerd wordt – dit zorgt voor minder efficiënte samenwerkingen. Ook kan door remote werk de grens tussen werk en privé vervagen, waardoor medewerkers hun werk minder goed kunnen loslaten in hun vrije tijd. Tot slot kunnen remote werkers last krijgen van praktische problemen, zoals een instabiele internetverbinding en een ongeschikte werkplek.
6 tips voor beter remote werken
Wil je graag aan de slag met een slimme remote werken strategie? Deze praktische tips helpen je op weg.
1. Stel duidelijke verwachtingen en doelen voor wie niet op kantoor werkt
Bij remote werken is duidelijke interne communicatie cruciaal. Geef je remote werkers concrete doelen en zorg voor een goede balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. Plan bijvoorbeeld wekelijkse check-ins, waarin teamleden hun doelen bespreken en uitdagingen delen. Dit helpt iedereen om zich te concentreren en verantwoordelijkheid te nemen, zelfs vanuit het buitenland (in andere tijdzones)
Een veelvoorkomend probleem bij remote werken is de onduidelijkheid over de beschikbaarheid van teamleden, vooral wanneer collega’s vanuit verschillende tijdzones of op flexibele tijden werken. Stel daarom duidelijke afspraken op over werkuren en bereikbaarheid, zodat iedereen weet wanneer ze op elkaar kunnen rekenen.
Tip: een tool als Google Calendar kan helpen om de werktijden van teamleden inzichtelijk te maken, zodat collega’s in één oogopslag kunnen zien wanneer iemand bereikbaar is.
2. Kies de juiste digitale samenwerkingstools voor remote werken
Remote werken kan alleen een succes worden als je medewerkers op afstand met hun collega’s kunnen samenwerken, liefst in een digitale werkomgeving. Er zijn veel tools die je kunt inzetten om de communicatie met remote medewerkers soepel te laten verlopen, of ze nu vanuit een thuiskantoor werken of onderweg zijn als digital nomad.
Gebruik tools als Slack of Teams om ervoor te zorgen dat teamleden altijd en overal kunnen communiceren. Denk ook aan projectmanagementsoftware als Asana, Trello en Monday. Hiermee kun je eenvoudig taken beheren en toewijzen aan bepaalde medewerkers. Zo wordt de samenwerking bij remote werken een stuk gemakkelijker.
3. Ondersteun een gezonde werk-privébalans voor remote werkers
Een uitdaging bij remote werken is de balans tussen werk en privé, vooral wanneer remote werknemers werken vanuit huis. Er is geen duidelijk moment meer dat het werk stopt, omdat medewerkers niet fysiek naar een andere locatie hoeven (thuis).
Om overbelasting te voorkomen, is het belangrijk om medewerkers te helpen herinneren op tijd te stoppen met werken. Het is daarom belangrijk om een cultuur waarin men zich voortdurend verplicht voelt om beschikbaar te zijn te voorkomen. Daarom is het belangrijk om vanuit het management duidelijk te communiceren dat medewerkers het recht hebben onbereikbaar te zijn in hun vrije tijd.
Tip: het kan goed werken om je medewerkers die remote werken zelf de regie te geven over hun werktijden. Sommige mensen werken nu eenmaal fijner vroeg in de ochtend, of laat op de avond. Dat geldt zeker voor jonge ouders, of medewerkers met mantelzorgtaken.
4. Behoud een sterke bedrijfscultuur op afstand
Bij remote werken is het behouden van een sterke bedrijfscultuur een uitdaging. Een goede cultuur zorgt ervoor dat afstand werken net zo effectief kan zijn als werken op kantoor. Plan daarom regelmatig informele momenten voor je team. Dat kan online, bijvoorbeeld met een virtuele koffiepauze. Of offline met een leuke teambuildingsactiviteit. Dit helpt bij het creëren van verbondenheid.
Vier grote en kleine successen niet alleen op kantoor, maar ook online. Door regelmatig je waardering te tonen, laat je je medewerkers die remote werken zien dat ze een belangrijk onderdeel van het team zijn. Dit zorgt voor meer motivatie en betrokkenheid.
Whitepaper Controle Belastingdienst
5. Creëer een passende en productieve werkomgeving
Je medewerkers kunnen alleen effectief remote werken als ze een goede werkplek hebben, of dat nu een thuiskantoor, een co-working space of vaste werkplek is. Zorg ervoor dat werknemers de juiste tools en technologie hebben om hun werk comfortabel en effectief te kunnen uitvoeren. Een goede internetverbinding is cruciaal voor remote werken.
Een ergonomische werkplek is heel belangrijk om zowel productief als gezond te blijven werken. Als werkgever ben je verplicht om een ergonomisch verantwoorde werkplek te bieden, ook op de thuiswerkplek. Zo kun je fysieke klachten, zoals rug- en nekpijn voorkomen. Een ergonomische werkplek bestaat in elk geval uit een verstelbare stoel, een bureau en een schermstandaard, zodat je remote werkers een gezonde werkhouding kunnen aannemen.
6. Moedig zelfontwikkeling en groei aan
Remote werken kan soms de mogelijkheden voor leren en ontwikkelen beperken, omdat medewerkers minder vaak op kantoor zijn en minder direct toegang hebben tot trainingsprogramma’s. Zorg er als werkgever voor dat je ook op afstand voldoende mogelijkheden biedt voor de ontwikkeling van je medewerkers op afstand.
Zet bijvoorbeeld in op e-learnings en webinars, zodat medewerkers die remote werken zich blijven ontwikkelen, zelfs als ze vanuit het buitenland werken. Het kan ook een goed idee zijn om nieuwe medewerkers aan ervaren collega’s te koppelen, die hen op afstand kunnen begeleiden en ondersteunen in hun groei.
Lees ook: Zo maak je van training en opleidingen het geheime wapen van je bedrijf.