Het belang van mentale vitaliteit
Gezonder eten, stoppen met roken en meer bewegen dragen bij aan de fysieke gezondheid, maar mentale vitaliteit is minstens zo belangrijk. ‘Mentale vitaliteit gaat over fit zijn van geest’, legt psycholoog Saskia Geraerts uit. ‘Veerkracht speelt hierbij een grote rol. Wie mentaal fit is, kan beter omgaan met tegenslagen, bedenkt sneller creatieve oplossingen, voelt zich energieker en presteert beter.’
Hoe verhoog je mentale vitaliteit?
Volgens bedrijfsarts Gertjan Beens draait vitaliteit niet alleen om stressreductie. ‘Werk mag best belastend zijn’, zegt hij. ‘Het gaat erom dat er binnen diezelfde werkcontext genoeg energiegevers zijn.’
Drie belangrijke factoren hierbij zijn zinvol werk doen, invloed kunnen uitoefenen op je werkomstandigheden, en sociale steun en waardering van collega’s en leidinggevenden. ‘Wanneer je het gevoel hebt dat je iets bijdraagt aan een groter geheel, geeft dat positieve energie’, aldus Beens.
Verschillen in voorkeur voor thuiswerken
In veel bedrijven werken mensen deels thuis en deels op de zaak. Dat kan effect hebben op de sociale structuur en mentale vitaliteit van mensen. Sommige medewerkers gedijen beter bij thuiswerken, omdat ze minder afleiding ervaren en daardoor productiever zijn. Anderen missen juist de sociale interactie van kantoor, zoals een praatje bij de koffieautomaat of een gezamenlijke borrel. Dit verschil in voorkeur hangt vaak samen met persoonlijkheidstypen. Introverte mensen laden op door alleen te zijn, terwijl extraverte mensen juist energie krijgen van sociale prikkels.
Hoe stimuleer je sociale interactie bij thuiswerken?
Het is belangrijk om ook virtueel sociale interactie te stimuleren. Het risico van veel online werken is dat gesprekken zich al snel beperken tot werkgerelateerde onderwerpen. ‘Probeer bijvoorbeeld één keer per maand een pubquiz te organiseren of een virtuele koffiecorner in te richten,’ suggereert Geraerts.
Het belang van regelmatig contact en waardering
Als werkgever is het belangrijk om regelmatig contact op te nemen met medewerkers, ook buiten formele vergaderingen om. ‘Geef ze het gevoel dat je waardeert wat ze doen,’ zegt Beens. Door regelmatig contact te hebben, kun je ook beter in de gaten houden hoe het écht met hen gaat. ‘Niet iedereen stapt uit zichzelf naar de baas wanneer het minder goed gaat,’ vult arbeids- en organisatiepsycholoog Wouter Vrooland aan.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Flexibele werktijden en de kracht van structuur
Flexibele werktijden kunnen helpen om werk en privé beter te combineren, vooral voor ouders of mantelzorgers. Wees flexibel en bied opties aan, zoals het beginnen op een eerder tijdstip.
Verder is structuur essentieel voor de mentale gezondheid. Zonder een vast ritme is de kans groter dat medewerkers gaan piekeren, wat kan leiden tot stress en somberheid. Moedig medewerkers aan om een dagelijkse routine te behouden, zelfs als ze vanuit huis werken.
Zorg voor een goede werkplek
Een goede, ergonomische werkplek is cruciaal voor thuiswerkers. ‘Als je geen aparte werkkamer hebt, ruim dan dagelijks je werkspullen op om werk en privé gescheiden te houden,’ adviseert Geraerts. Werkgevers kunnen helpen door ergonomische middelen zoals bureaustoelen en beeldschermen beschikbaar te stellen.
Het belang van Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)
Een RI&E helpt je de arbeidsrisico’s voor je medewerkers in kaart te brengen en daarop te anticiperen. Dit gaat niet alleen over fysieke risico’s, maar ook over mentale uitdagingen zoals werkdruk en thuiswerksituaties. Met een goed plan van aanpak zorg je ervoor dat je medewerkers veilig, gezond en met plezier kunnen blijven werken.
Vitaliteit als sleutel tot een succesvolle organisatie
Het bevorderen van de vitaliteit van je medewerkers, zowel fysiek als mentaal, is cruciaal voor een gezonde en productieve werkomgeving. Door te investeren in flexibele werktijden, sociale interactie, een goede werkplek en een solide Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), creëer je een omgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en kunnen floreren. Zet vitaliteit hoog op de agenda en zie hoe dit bijdraagt aan het succes en de veerkracht van je organisatie.