Zelfstandigen die te weinig uren draaien, lopen het risico geen gebruik te kunnen maken van de ondernemersaftrek. Hiervoor geldt namelijk het urencriterium, wat betekent dat u per jaar minimaal 1225 uur werkzaamheden moet verrichten voor uw onderneming.
Mocht u niet aan dat aantal uren komen, dan geldt ziekte of arbeidsongeschiktheid niet als verzachtende omstandigheid. U mag alleen de uren meetellen die u daadwerkelijk heeft gewerkt, en niet de uren die u had kúnnen werken als u gezond was gebleven.
Een voorbeeld
Een ondernemer tekende bezwaar aan tegen een belastingaanslag omdat de zelfstandigenaftrek – een onderdeel van de ondernemersaftrek – niet werd toegekend. Hij stelde door overmacht niet aan het urencriterium te hebben kunnen voldoen. Hij leed aan een burn-out, was meer dan een half jaar arbeidsongeschikt, geestelijk en lichamelijk niet in staat om arbeid te verrichten en hij liet zich behandelen door een psycholoog.
Het bezwaar van de ondernemer werd afgewezen en deze uitspraak werd zowel in beroep als in hoger beroep bevestigd.
Slechts in de volgende gevallen geldt een minder strikt urencriterium:
- U bent een starter vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het urencriterium is dan 800 uur;
- U onderbreekt het werk wegens zwangerschap. Voor in totaal zestien weken mag u niet-gewerkte uren wél meetellen als gewerkte uren;
- U maakt gebruik van de stakingsaftrek. Hierbij geldt géén urencriterium.