Mkb winstvrijstelling 2023 en 2024. Wat betekent de daling voor jouw portemonnee? In 2024 daalt de mkb-winstvrijstelling van 14 naar 12,7 procent. Hierdoor gaan veel ondernemers meer belasting betalen. In dit artikel leggen we uit wat de mkb-winstvrijstelling is en welke bedrijven hem krijgen. Ook laten we aan de hand van rekenvoorbeelden zien welk effect de verandering op jouw portemonnee zal hebben.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is de mkb-winstvrijstelling?

De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost waarmee de fiscale winst wordt verminderd. Het gaat hier om de winst van de onderneming die overblijft na het toepassen van de fiscale oudedagsreserve (let op: de FOR wordt in 2023 afgeschaft) en de ondernemersaftrek (als je voor deze aftrekposten in aanmerking komt). Met de vrijstelling kun je een deel van de winst aftrekken, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Ondernemersaftrek

De ondernemersaftrek bestaat uit verschillende fiscale aftrekposten op je winst. Denk aan de zelfstandigenaftrek (die dit jaar flink omlaag gaat) en eventueel startersaftrek of stakingsaftrek.

Welke ondernemers krijgen mkb-winstvrijstelling?

Alle ondernemers die inkomstenbelasting betalen. Dat komt neer op bedrijven die een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid hebben, zoals een eenmanszaak, vof, maatschap. Goed om te weten: je hoeft niet aan het urencriterium van 1225 uur te voldoen om mkb-winstvrijstelling te krijgen.

Ben je niet zeker of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Doe dan de OndernemersCheck op de site van de Belastingdienst. De criteria hebben betrekking op je winst, zelfstandigheid en aantal opdrachtgevers.

Hoe hoog is de mkb-winstvrijstelling in 2023?

De vrijstelling in 2023 is 14 procent. Goed om te weten: er geldt een maximumtarief voor het totaal van de aftrekposten, zoals mkb-winstvrijstelling, startersaftrek, zelfstandigenaftrek en de hypotheekrenteaftrek. In 2023 mag maximaal 36,93 procent van de belasting afgetrokken worden.

Wat is de mkb-winstvrijstelling in 2024?

Vanaf 1 januari 2024 wordt de mkb-winstvrijstelling voor ondernemers teruggeschroefd van 14 naar 12,7 procent. Dit betekent dat eenmanszaken, vof’s en zzp’ers meer belasting gaan betalen. Vooral als je flink verdient, ga je dit in je portemonnee voelen. Het maximale aftrektarief in 2024 is 37,03 procent.

Verlaging mkb-winstvrijstelling

Dit percentage is de afgelopen jaren gestaag verlaagd – in 2019 was het nog 49 procent. Dit betekent dus een verhoging van de uiteindelijk te betalen belasting voor ondernemers. Hieronder een overzicht van de tarieven sinds 2020:

Jaar Percentage mkb-winstvrijstellingTarief totale aftrek
202014%46%
202114%43%
202214%40%
202314% 36,93%
202412,7%37,03%

Mkb-winstvrijstelling 2023 berekenen? Zo doe je dat!

Een voorbeeld voor 2023. Jan de Wit is ondernemer met een winst van € 50.000. Hij heeft recht op een zelfstandigenaftrek van € 5.030 en zet daarnaast € 6.000 opzij (doteert) aan de oudedagsreserve. Zijn fiscale winst komt daarmee uit op € 38.970.

Na toepassing van de mkb-winstvrijstelling van 14 procent (wat neerkomt op € 5455,80) komt de fiscale winst uit op € 33.514,20. Daarover is Jan belasting verschuldigd.

Winst: € 50.000
Zelfstandigenaftrek: € 5.030
Oudedagsreserve: € 6.000
Fiscale winst: € 38.970

Mkb-winstvrijstelling (14%): € 5.455,80

Uiteindelijk fiscale winst: € 33.514,20

Mkb-winstvrijstelling 2024 berekenen?

Hetzelfde voorbeeld, maar dan met de cijfers voor 2024.

Winst: € 50.000
Zelfstandigenaftrek: € 3750
Oudedagsreserve: € 6000
Fiscale winst: € 40.250

Mkb-winstvrijstelling (12,7%): € 5111,75

Uiteindelijk fiscale winst: € 35.138,25

Je fiscale winst komt dus een stuk hoger uit.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Hoe krijg je mkb-winstvrijstelling?

Voor die mkb winstvrijstelling hoef je zelf helemaal niets te doen. De Belastingdienst past de vrijstelling automatisch toe bij de aangifte inkomstenbelasting. Je hoeft de mkb-winstvrijstelling dus niet zelf te berekenen of in te vullen.

De mkb-winstvrijstelling wordt berekend over het deel van de winst waar je uiteindelijk belasting over betaalt. Dat betekent dus ná alle andere aftrekken, zoals bijvoorbeeld de ondernemersaftrek en de oudedagsreserve.

Is de mkb-winstvrijstelling ook van toepassing als je onderneming verlies lijdt?

De regeling mkb-winstvrijstelling wordt altijd toegepast. Dat betekent dat de vrijstelling ook wordt toegepast als je na aftrek van andere aftrekposten op papier fiscaal verlies draait. Of als je een slecht jaar hebt gehad waarin je geen winst maakte, maar verlies leed.

In het geval dat je onderneming verlies lijdt, is de mkb-winstvrijstelling nadelig. Na toepassing van de 14 procent aftrek wordt het fiscale verlies ‘gedempt’.

Normaal gesproken mag je dat als ondernemer verrekenen met jaren waarin je wel winst draait. Maar omdat het verlies op papier lager uitvalt, kun je minder verrekenen en betaal je per saldo misschien meer belasting. Zit je in deze situatie? Roep dan de hulp in van een goede boekhouder.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Van sportabonnementen tot kerstpakketten en een vergoeding voor thuiswerken. Met de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever bepalen wat je…
Je bent ondernemer en geeft graag iets aan de maatschappij of de volgende generatie. Dat kan door geld te doneren aan een goed doel of een sportclub te…
Heb je een bv, nv of coöperatie? Dan moet je belasting betalen over de winst. Dit noemen we vennootschapsbelasting (VPB). In 2024 blijft het rustig…
Erfbelasting is een complex en gevoelig onderwerp in Nederland. Het betreft de belasting die wordt geheven over vermogen dat wordt verkregen na…
Benieuwd of de relatiegeschenken die je aan klanten en opdrachtgevers geeft ook fiscaal aantrekkelijk zijn voor je onderneming? In dit artikel ontdek…
Vanaf 1 januari 2023 treden weer een flink aantal nieuwe wetten en nieuwe regels in werking waarmee zelfstandig ondernemers te maken krijgen. We zetten…