Hou meer geld over door kosten in mindering te brengen

Als slimme ondernemer wil je niet onnodig kosten maken. Eén manier om geld te verdienen is goed te kijken naar fiscale regelingen met betrekking tot de mkb winstvrijstelling. Hoeveel zakelijke kosten kun je aftrekken en hoe hoog is je fiscale winst? Met onderstaande aftrekposten voor ondernemers kun je zorgen dat je minder belasting betaalt en hou je meer over aan het eind van de rit.

Inhoudsopgave

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Of je nu je volledige boekhouding uit handen wilt geven, je jaarcijfers wilt laten opmaken of je inkomstenbelasting aangifte wilt uitbesteden, een boekhouder biedt uitkomst. Ontdek direct je opties.

Aftrekposten

Welke aftrekposten voor ondernemers je kunt opvoeren in de aangifte inkomstenbelasting is afhankelijk van je situatie, hoeveel je werkt en hoe groot je onderneming is. Mocht je meer willen weten over hoe een aftrekpost in jouw situatie van toepassing is, laat deze dan altijd controleren door een belastingadviseur. Wil je een snel overzicht van jouw mogelijke aftrekposten en toelages? Start dan de gratis ZZP Aftrekpostenscan.

Bedrijfskosten

Je hebt altijd kosten die je moet maken om winst te creëren. En die mag je in de aangifte inkomstenbelasting aftrekken van de winst. Denk daarbij aan de aanschaf van een pc, zakelijke reiskosten, gereedschap, werkkleding, vakliteratuur of de huur van een bedrijfsruimte.

 De Belastingdienst heeft voor de mkb winstvrijstelling behoorlijk wat regels opgesteld, dus check wel goed welke van toepassing zijn voor jou. Je mag alleen het zakelijk gebruik van middelen in mindering brengen in de aangifte inkomstenbelasting.

Autokosten 

Autokosten vallen ook onder deze categorie. Of je een auto van de zaak neemt of niet is van invloed op welke kosten je kunt aftrekken.

Btw-aangifte

De btw (omzetbelasting) die bijvoorbeeld door een leverancier aan je berekend is, mag je aftrekken. Deze aftrekpost wordt in de btw-aangifte verrekend met de btw die je zelf verschuldigd bent aan de Belastingdienst. Ook hier geldt dat de aftrek alleen van toepassing is voor zakelijke kosten. Als je privé gebruik maakt van bedrijfsmiddelen moet je dit verrekenen.

Mkb-winstvrijstelling

Deze is ook altijd van toepassing. In 2023 bedraagt deze 14% en die mag je aftrekken van de winst die overblijft na de ondernemersaftrek. Je hoeft daar geen belasting over te betalen. Mooi meegenomen toch?

Let op!

Er is wel een klein addertje onder het gras: als je onderneming verlies maakt (negatieve winst), wordt dit percentage ook toegepast en pakt het nadelig voor je uit omdat de vrijstelling het fiscale verlies verkleint. De mkb-winstvrijstellingen wordt automatisch verrekend via de inkomstenbelasting.

Ondernemersaftrek

Het begint echt interessant te worden bij de ondernemersaftrek. Hier is wel een belangrijke voorwaarde: je hebt in een jaar minimaal 1225 uur aan je onderneming besteed, het zogenoemde urencriterium. De ondernemersaftrek bestaat uit verschillende posten, die je zelf moet aangeven in de aangifte inkomstenbelasting.

Zelfstandigenaftrek

Dit is een vast bedrag dat je van de winst mag aftrekken. De overheid is deze aftrekpost langzaam aan het afbouwen van € 7.030 in 2020 en € 6.670 in 2021 naar € 3.240 in 2036. Ben je ondernemer, voldoe je aan het urencriterium en heb je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan is de zelfstandigenaftrek in 2023 een bedrag van € 5.030. Het voordeel wordt berekend met een tarief van 36,93%.

Minder belasting

Aan de andere kant word je als zelfstandige tegemoetgekomen in hogere heffingskortingen en een lager basistarief in de inkomstenbelasting. Hoe dan ook: je gaat hierdoor minder belasting betalen.  

Startersaftrek

Deze aftrekpost van € 2.123 mag je bij de zelfstandigenaftrek optellen als je voldoet aan de extra voorwaarde: je zit nog in de eerste 5 jaar van je onderneming en hebt het nog niet 3 keer toegepast. Zo stimuleert de overheid het ondernemerschap in Nederland.

Er geldt ook een startersaftrek als je vanuit gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid of zwangerschap een onderneming begint. Er geldt dan ook een urencriterium, alleen een stuk lager: 800 uur. De startersaftrek is in deze gevallen dus hoger.

De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Je krijgt de startersaftrek maximaal 3 keer in de eerste 5 jaar dat je ondernemer bent. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:

  • Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek.
  • Je was in de afgelopen 5 jaar niet elk jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting.
  • Je hebt de zelfstandigenaftrek in de afgelopen 5 jaar maximaal 2 keer gebruikt.
  • Er was in het kalenderjaar of in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen sprake van een zogenoemde geruisloze terugkeer uit een bv.

Heb je recht op de startersaftrek? Dan wordt het bedrag opgeteld bij het bedrag van de zelfstandigenaftrek. Je mag dus niet kiezen om over een aangiftejaar bijvoorbeeld wel de zelfstandigenaftrek te claimen, maar niet de startersaftrek.

Het kan zijn dat de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek bij elkaar hoger zijn dan je winst. Je hebt dan een verlies. Je kunt dit verrekenen met andere inkomsten uit werk en woning. Heb je geen andere inkomsten, dan kunt u het verlies verrekenen in andere jaren.

Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

De Nederlandse overheid stimuleert innovatie met de WBSO, de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (S&O). Simpel gezegd: je investeert tijd en geld in ontwikkeling van nieuwe producten of processen.

Als ondernemer zonder personeel kan je € 12.484 aftrekken van de winst als je op jaarbasis minimaal 500 uur aan dit speuren en ontwikkelen besteedt. Als starter komt hier nog € 6.245 bij. Ben je ondernemer mét personeel, dan is de hoogte van deze aftrekpost afhankelijk van het aantal uren, het uurloon en overige kosten die je investeert. Laat je goed informeren dus!

Meewerkaftrek

Als je partner voor minder dan € 5000 per jaar meewerkt in je onderneming, mag je hiervoor ook een percentage van je winst aftrekken. Je partner moet minimaal 525 uur gewerkt hebben. Het percentage meewerkaftrek ligt tussen de 1,25% en 4%.

Stakingsaftrek

Dit is niet de eerste aftrekpost waar je aan denkt, omdat deze geldt als je je onderneming staakt, bijvoorbeeld omdat je je bedrijf verkocht hebt. Over die stakingswinst betaal je belasting, verlaagd met maximaal € 3.630 aftrek. De hoogte is afhankelijk van je situatie, dus laat je goed informeren.

Investeringsaftrek

De overheid moedigt ook het investeren in milieu- en energiebesparende bedrijfsmiddelen aan. Daar komt de investeringsaftrek om de hoek kijken. Hieronder zie je drie veel voorkomende aftrekposten, maar check ook ons uitgebreide artikel over de investeringsaftrek.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Om in 2023 in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) moet je een bedrag tussen € 2.601 en € 353.973 investeren in bedrijfsmiddelen voor jouw onderneming.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL

Deze aftrekpost kun je inzetten als je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen of technieken. Bij de MIA kun je tot 45 % van het geïnvesteerde bedrag aftrekken van de winst en bij de VAMIL tot 75%. Deze regelingen worden vaak in combinatie gebruikt. De middelen moeten op de Milieulijst van het RVO staan.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeringskosten die je maakt voor nieuwe, energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie kun je tot 45% aftrekken van de winst. De investeringen moeten minimaal € 2.500 per middel bedragen en op de Energielijst staan van het RVO. Deze aftrek kan gecombineerd worden met de KIA, wat het nog aantrekkelijker maakt.

Gerelateerd lezen:

• Aangifte btw: zo werkt het
• Boekhoudblunder I 5 boekhoudblunders: zo voorkom je ze
• 12 vragen en antwoorden over afschrijven

Op zoek naar professionele hulp voor je boekhouding, jaarcijfers of belastingaangifte? Ontdek direct je opties.

Lees ook…
Je kent het wel. Toch maar een bonnetje vragen na een lunch, een aankoop in een kledingzaak of een uurtje parkeren. Wellicht zijn het aftrekbare kosten…
i.s.m.
Boekhouden…De meeste ondernemers hebben er een hekel aan. Tegelijkertijd is een goede boekhouding onmisbaar voor iedere ondernemer en ieder bedrijf….
i.s.m.
De boekhouding wordt vaak ten onrechte gezien als een noodzakelijk kwaad. Tijdrovend en ingewikkeld en alleen bedoeld voor de Belastingdienst. Ten…
Hypotheken en zzp’ers zijn geen match made in heaven. Veel gedoe, lastige banken en als zelfstandige kun je maar een fractie van een hypotheek krijgen…
Wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen, moet je de aanschafkosten over meerdere jaren uitsmeren. De berekening vindt plaats op basis van de…
Sturen op cijfers: 7 tips voor meer financieel succes Financieel succes is voor de meeste ondernemers niet alleen een doel, maar ook een noodzaak….