In het kort

  • Kies je voor privévermogen? Dan trek je geen btw af op de aanschaf, maar wel deels op onderhoud en gebruikskosten.
  • Kies je voor ondernemingsvermogen? Dan trek je btw af op aanschaf en kosten, maar betaal je btw over privégebruik.
  • Zonder rittenregistratie betaal je 2,7% (of 1,5% zonder btw-aftrek) van de catalogusprijs als btw-correctie.
  • Houd de eerste vier jaar je privégebruik goed bij; je kunt btw moeten bijbetalen of juist terugvragen.

Inhoudsopgave

Rijd jij als DGA in een zakelijke auto? Voorkom onverwachte belastingaanslagen en maak slimme keuzes. Download nu het gratis whitepaper!

Zakelijk en privégebruik auto

Heb je één auto voor zowel zakelijke ritten als privégebruik? Dan mag je zelf kiezen of je de auto tot je privé- of ondernemingsvermogen rekent. Dat heeft flinke gevolgen voor de btw-aftrek op autokosten. Belangrijk: deze keuze moet duidelijk blijken uit je administratie én uit je btw-aangifte. Het type auto en of een oude of nieuwe auto rijdt, is niet van belang. En let op: je keuze voor de inkomstenbelasting hoeft niet dezelfde te zijn als voor de btw.

Eigen auto

Auto als privévermogen: minder btw-aftrek

Reken je de auto tot je privévermogen, dan mag je géén btw aftrekken over de aanschafprijs. Ook niet als je de auto deels zakelijk gebruikt. Dit is vooral logisch als:

  • Je de eigen auto als particulier hebt gekocht.
  • Je al eerder btw hebt betaald bij aankoop en dat niet kunt herzien.


Maar: de btw over autokosten als onderhoud, reparaties en gebruikskosten mag je wel deels aftrekken. Dit mag alleen voor het zakelijk gebruik, zoals voor een zakelijke afspraak. Houd daarvoor een sluitende administratie bij.

Auto van de zaak

Auto als ondernemingsvermogen: btw-aftrekken én betalen

Wanneer je auto op naam van de zaak staat, hoort hij tot het ondernemersvermogen. Hij staat dan als bedrijfsmiddel op de balans. Dan kun je de btw op de aanschafkosten en andere autokosten wél aftrekken. Het maakt niet uit welk type auto, of het een nieuwe auto is of tweedehands, personenauto of een bestelauto. Maar je moet wél btw betalen over het privé gebruiken van de auto.

Er zijn drie situaties voor een eigen bijdrage auto:

  • Je betaalt geen eigen bijdrage: met een sluitende kilometeradministratie kun je zakelijk rijden en privé exact aantonen en berekenen hoeveel btw je moet betalen. Heb je geen zin in gedoe met een rittenregistratie? Zonder administratie bereken je 2,7 procent van de catalogusprijs van de auto (incl. bpm en btw). Is er bij aanschaf géén btw afgetrokken, dan is het forfait 1,5 procent.
  • Je betaalt een normale eigen bijdrage: dit bedrag moet gelijk of hoger zijn aan de marktprijs van het privégebruik. Je draagt btw af in het aangiftetijdvak waarin de eigen bijdrage betaald is.
  • Je betaalt een te lage eigen bijdrage: dan moet je btw betalen over de ‘normale waarde’ van het privégebruik. Dit kan met een rittenregistratie: 21 procent x privékilometers/totaal kilometers x normale waarde. Of via het forfait van 2,7 of 1,5 procent.


Let op
: woon-werkverkeer geldt voor de btw als privégebruik, ook als je een vaste werkplek hebt.

Hoeveel kilometers privé gereden: vier jaar opletten

De btw die je bij aanschaf hebt afgetrokken, wordt nog vier jaar gevolgd. Heb je de auto privé gebruikt in die periode en was dat meer dan je eerst dacht? Dan moet je volgens de regels de btw-aftrek herzien en mogelijk bijbetalen. Gebruik je de auto juist méér zakelijk, dan kun je btw terugvragen. Dit doe je via de laatste btw-aangifte van het jaar.

Goed om te weten:

  • De correctie mag achterwege blijven als het verschil minder is dan tien procent.
  • Gebruik je de auto nog niet meteen bij aanschaf? Dan mag je btw aftrekken op basis van het vermoedelijke gebruik, met een correctie bij ingebruikname.


De auto verkopen of overbrengen naar privé

Verkoop je de auto, dan hangt de btw-afdracht af van hoe de auto op de balans staat:

  • Privévermogen: geen btw verschuldigd.
  • Ondernemingsvermogen: wél btw afdragen over de verkoopprijs, tenzij de auto voor vrijgestelde prestaties is gebruikt.


Breng je de auto intern over van zakelijk naar privé? Dan geldt dit als een levering. Je betaalt btw over de (aankoop)waarde of, als die er niet is, over de kostprijs.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Bij een vof, cv of maatschap

Ben je vennoot of maat? Dan gelden dezelfde btw-regels. Maar: de btw-aangifte loopt via de vof of maatschap, tenzij je de auto tegen vergoeding ter beschikking stelt. In dat geval ben je wél zelfstandig ondernemer voor de btw.

Slimme tip: vergeet de bijtelling auto niet!

Rijd je meer dan 500 kilometer privé per jaar? Dan krijg je te maken met de bijtelling auto voor de inkomstenbelasting en moet je bijtelling betalen. Bereken de bijdrage voor 2025. Je mag de btw-correctie vanwege privégebruik van de auto dan ook aftrekken van je belastbare winst voor de inkomstenbelasting.

Foto van Laura Wennekes

Laura Wennekes

Als hoofdredacteur bij De Zaak combineer ik mijn jarenlange ervaring bij dit platform met mijn passie voor schrijven, optimaliseren en checken van artikelen. Hiermee werk ik voor jou aan betrouwbare, up-to-date informatie die je nodig hebt als ondernemer en niet mag missen!
Lees ook…
De kosten van bedrijfsauto’s rijzen de pan uit, terwijl deelmobiliteit snel in populariteit groeit. Veruit de meeste Nederlandse ondernemers overwegen…
Een mobiliteitsbudget geeft werknemers veel vrijheid om te reizen zoals ze willen. Bijvoorbeeld door via een app op ieder moment een deelauto te…
Steeds meer ondernemers overwegen elektrisch rijden. Een veelgestelde vraag is: wat kost dat? In dit artikel geven we een gedetailleerd overzicht van…
Op vakantie met je auto van de zaak? Dat kan, maar er zijn wat regels waar je rekening mee moet houden. Van bijtelling tot btw en…
ADVERTORIAL: Leusden, 4 oktober 2024 – Met de vernieuwde Crafter gaan ondernemers nu nog slimmer, efficiënter en veiliger aan de slag. Alle modellen…
Een (bestel)auto kopen voor je bedrijf is een flinke investering. Gelukkig zijn er verschillende fiscale regelingen en subsidies die deze kosten wat…