Categorieën

Een auto zakelijk aanschaffen klinkt erg aantrekkelijk en kan soms ook zeker voordelig uitpakken. Maar in andere gevallen kun je juist beter zakelijke kilometers in je privé rijden. De keuze is niet altijd even makkelijk te maken. We helpen je op weg door de belangrijkste overwegingen op een rij te zetten.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Verliefd op dat glimmende sportmodel, of toch maar die wat meer gedistingeerde zakenauto? Sedan of stationwagen? Slurpende diesel of ‘groene’ elektrische auto? Personenauto of bestelwagen?

En hoe financier je de auto, door middel van lenen, leasen of kopen? ‘Op de zaak’ of uit eigen zak? Deze tips helpen je op weg.

De voordelen van zakelijk rijden

Staat je auto op naam van de zaak? Dan hoort hij tot het ondernemersvermogen en kun je de autokosten aftrekken van de winst. Autokosten zijn bijvoorbeeld:

 • afschrijvingen
 • onderhoud
 • parkeerkosten
 • de verzekering
 • motorrijtuigenbelasting

Als je het kunt betalen, dan kun je overwegen om een auto in één keer te kopen. Dan mag je de aanschafkosten van de winst aftrekken. Verdeeld over de jaren dat je de auto gebruikt, trek je elke jaar een deel van de aanschaf af.

Auto van de zaak? Houd rekening met fiscale bijtelling auto

Een auto van de zaak klinkt in eerste instantie heel aantrekkelijk en het lijkt altijd voordelig te zijn. Toch komen er best wat dingen bij kijken.

Zo krijg je te maken met bijtelling. Dat is het bedrag dat bij je winst wordt opgeteld als de auto van de zaak wordt gebruikt voor privékilometers. De bijtelling bedraagt een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto. Hoe werkt dat?

In 2023 zijn er twee bijtellingstarieven: 16% en 22%. De hoogte van dat percentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Alleen auto’s die géén CO2 uitstoten (volledig elektrische auto’s of waterstofauto’s) genieten tot en met 2025 van verlaagde bijtelling van 16%.

Voor auto’s ouder dan 15 jaar oud, de zogenaamde youngtimers, gelden andere regels. Zo wordt de bijtelling niet berekend over de cataloguswaarde, maar over de dagwaarde van de auto.

Kun je een auto van de zaak ook privé rijden?

Als je per jaar met je bedrijfsauto meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijg te maken met bijtelling. Rijd je per jaar minder dan 500 kilometer privékilometers? Dan vervalt de bijtelling helemaal.

Je moet dan wel een sluitende kilometerregistratie/rittenregistratie bijhouden om dit aan te tonen bij de Belastingdienst. Woon-werkverkeer hoort trouwens niet bij de jaarlijkse 500 kilometer.

Hoe zit het als je je privé-auto zakelijk gebruikt?

Rijd je voor de zaak in je eigen auto? Dan kun je als ondernemer per zakelijk gereden kilometer € 0,21 in rekening brengen bij jouw bedrijf. Daardoor kan het interessant zijn om de auto privé te houden.

Ben je als ondernemer btw-plichtig? Dan geldt dat als je de privéauto zakelijk gebruikt, de betaalde btw voor het onderhoud en overige kosten kan aftrekken. Voor zover deze betrekking heeft op het zakelijk gebruik van het voertuig welteverstaan.

Het zakelijk gebruiken van een privéauto kan dus voordelig zijn. Het voordeel is afhankelijk van hoeveel kilometers je zakelijk versus privé rijdt

Btw terugvorderen bij privégebruik auto

Gebruik je een auto die tot je privévermogen behoort ook voor zakelijke doeleinden? Of gebruikt een werknemer deze auto voor zakelijke doeleinden? Dan is het zeker de moeite waard om de benzine- en garagebonnen te bewaren. Je kunt namelijk een deel van de btw terugvorderen.

Wanneer is een bedrijfsauto voordeliger?

Nu is de vraag natuurlijk: wanneer is een bedrijfsauto voordeliger? Het is lastig om dat in het algemeen te duiden. Er spelen immers nogal wat factoren mee, zoals de fiscale bijtelling, de cataloguswaarde en de duur van een eventueel leasecontract. Dergelijke factoren moeten apart worden uitgerekend.

Hou in ieder geval in je achterhoofd dat een auto van de zaak pas voordelig is wanneer je:

 • minder dan 500 privékilometers rijdt
 • wanneer de bijtelling lager is dan de werkelijke autokosten die je maakt. Zijn je werkelijke autokosten lager dan de bijtelling, dan is het in veel gevallen interessanter om de auto privé te rijden en € 0,21 per zakelijk gereden kilometer op te voeren als zakelijke kosten.

Voor werknemers is een auto van de zaak soms goedkoper dan een eigen auto hebben. De inkomstenbelasting over het privégebruik is heel vaak veel lager dan de kosten van de auto.

Dat geldt ook als er een bijdrage voor privégebruik betaald dient te worden. Of je een auto leaset of via je bedrijf zelf aanschaft, maakt voor jouw privésituatie niets uit. Privé leasen van een auto is vaak wel een stuk duurder. Je betaalt altijd meer dan de € 0,21.

Wat is de eigen bijdrage bij leasen?

Laten we wat dieper ingaan op de eigen bijdrage. Aan werknemers die een leaseauto hebben, kan door de werkgever een eigen bijdrage in rekening gebracht worden voor het privégebruik van de leaseauto.

Deze eigen bijdrage is niet hetzelfde als bijtelling. Dat is het bedrag dat de Belastingdienst rekent voor het privégebruik van de auto. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van de afspraken die werkgever en werknemers samen maken.

De eigen bijdrage voor een leaseauto is sowieso niet verplicht. Als werkgever bepaal je zelf of je een bedrag in rekening wil brengen voor privékilometers of niet. Overigens is de eigen bijdrage aftrekbaar. De eigen bijdrage die je werknemer betaalt, wordt door jou als werkgever afgetrokken van de bijtelling.

Het volgende rekenvoorbeeld geeft meer duidelijkheid:

Stel dat een werknemer voor € 750,-  per maand mag leasen. Hij of zij leaset vervolgens een zakelijke auto voor € 850,- per maand. Het verschil van de € 100,- zal de werknemer zelf betalen. Die € 100,- is de eigen bijdrage wegens privégebruik. Jij als werkgever kan deze € 100,- aftrekken van de bijtelling, waardoor jij minder bijtelling hoeft te betalen.

De afweging: auto van de zaak of niet

Of een auto van de zaak gunstig of dat je je auto beter privé kunt rijden, verschilt per geval. Er zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen voordat je een goede beslissing kunt nemen:

 • Wat zijn de gereden kilometers, zowel zakelijk als privé?
 • Wat voor auto heb je? Is hij elektrisch?
 • Wat is de prijs van de auto? (hoe duurder hoe meer bijtelling)
 • Verwacht je veel autokosten te maken?
 • Heb je zin om een rittenadministratie bij te houden?

Op basis van deze informatie kun je grofweg berekenen welke situatie het best bij jou past voor zowel de inkomsten- als de omzetbelasting.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van zakelijk rijden?

Bij zakelijk rijden kun je de autokosten aftrekken van de winst. Autokosten zijn bijvoorbeeld afschrijvingen, onderhoud en parkeerkosten. Bovendien kun je de aanschafkosten van de winst aftrekken.

Wat is de fiscale bijtelling bij een auto van de zaak?

Dat is het bedrag dat bij je winst wordt opgeteld als de auto van de zaak wordt gebruikt voor privékilometers. De bijtelling bedraagt een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto.

Is het gunstiger om een auto van de zaak te gebruiken of kun je je auto beter privé rijden?

Dat verschilt van geval tot geval. Je kunt je vragen hierbij stellen als: wat zijn de gereden kilometers, zowel zakelijk als privé? Of wat voor auto heb je? Is hij elektrisch? Hierna kun je bij benadering berekenen welke situatie fiscaal gezien het beste bij jou past.

Gerelateerd lezen:

• De mkb-winstvrijstelling
• De investeringsaftrek
• De bestelbus met grijs kenteken
• Automatische kilometerregistratie steeds eenvoudiger
• Alles wat je moet weten over de kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA)

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Peter Westhof

Peter Westhof

Ik schrijf als journalist veel over ondernemerszaken en voor De Zaak specifiek over energie voor ondernemers. Ook heb ik veel ondernemers geïnterviewd. Ondernemers willen vooral graag ondernemen, zo heb ik gemerkt. Het is buitengewoon handig en waardevol voor hen als een site als De Zaak op een begrijpelijke manier bepaalde ingewikkelde onderwerpen uitlegt. Daar draag ik graag aan bij.
Lees ook…
Ondernemers die een auto van 15 jaar of ouder rijden, kunnen gebruikmaken van een gunstige regeling. In dit artikel onderzoeken we de redenen waarom…
Zakelijk rijden in 2024? Dan kan je niet om de vraag heen of het nu de tijd is om de switch naar elektrisch te maken. Want na dit jaar gaat er veel…
De maximale onbelaste reiskostenvergoeding is vanaf 1 januari 2024 € 0,23 per kilometer. Wat moet jij als ondernemer en/of werkgever weten over de…
Misschien denk jij – net als veel andere zzp’ers en mkb’ers – na over de vraag of nú overstappen op elektrische bestelwagens een goede investering…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…
Iedere eigenaar van een zakelijke of auto in privé betaalt wegenbelasting, ofwel motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze wegenbelasting wordt regelmatig…