Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google
Ik wil stoppen met mijn bedrijf, hoe regel ik dat financieel?

Ik wil stoppen met mijn bedrijf, hoe regel ik dat financieel?

11 juni 2014

Aan deze dingen moet je denken

Denk je aan stoppen? Net als bij het opstarten van een bedrijf komt er bij de beƫindiging heel wat kijken. Wij zetten de belangrijkste zaken op financieel gebied voor je op een rij.

Heb jij deskundig advies nodig?

Je kunt jouw bedrijf opheffen of verkopen. In beide gevallen moet jeĀ de stakingswinst berekenen. De stakingswinst is het verschil tussen de boekwaarde van de onderneming en de werkelijke waarde bij de overdracht. Hierover betaal jeĀ inkomstenbelasting. Omdat het om ineens een groot bedrag gaat, valt een groot deel hiervan waarschijnlijk in het 52%-tarief.

Het berekenen van de stakingswinst is best ingewikkeld. Het wordt vaak aangeraden hier een expert voor in te huren.Ā Bij het betalen van inkomstenbelasting over jeĀ stakingswinst, gelden wel bijzondere aftrekposten.

Stakingsaftrek
Eenmaal in jeĀ leven heb jeĀ recht opĀ de stakingsaftrek: namelijk als je jouw bedrijf stopt. Dit bedrag is in 2014 € 3.630. Dit mag jeĀ extra aftrekken van de winst in het boekjaar dat jeĀ stopt. Hiervoor hoef jeĀ niet te voldoen aan hetĀ urencriterium.

Extra aftrek lijfrente
Je mag een deel van de stakingswinst (bijvoorbeeld uw oudedagsreserve) gebruiken om lijfrentepremies te betalen. Dit mag jeĀ dan extra aftrekken. Hoeveel extra premie jijĀ kunt kopen, is afhankelijk van jeĀ leeftijd en situatie.

Overdragen
Het hangt van jeĀ bedrijfsvorm af hoe je jouw bedrijf of de bezittingen ervan kunt overdragen. De aandelen van een (goedlopende) bv kun jeĀ verkopen. Bij het staken van een eenmanszaak, VOF of maatschap draag jeĀ de activa en de passivaĀ over. JeĀ zult dan een goed due diligence-onderzoek moeten doen om de waarde van jouw bedrijf vast te stellen. De winst op de verkoop van deze bedrijfsonderdelen valt ook onder de inkomstenbelasting.

De nieuwe ondernemer betaalt overdrachtsbelasting over het overgenomen onroerende ondernemingsvermogen, bijvoorbeeld over de waarde van het bedrijfspand. Het tarief is 6 procent.

Er zijn manieren om minder belasting te betalen over de stakingswinst van jouw bedrijf.Ā 

  • Overdracht binnen kleine kring
    Als jeĀ jouw bedrijf overdoet aan een mede-ondernemer met wie jijĀ tenminste 36 maanden hebt samengewerkt, aan je partner of echtgenoot of aan een medewerker, maak jeĀ gebruik van deĀ doorschuiffaciliteit. Bij faillissement of arbeidsongeschiktheid kan deze termijn worden verkort. JeĀ hoeft dan geen inkomstenbelasting te betalen over de stakingswinst. De nieuwe ondernemer gaat dan verder met de oude boekwaarden van de onderneming. De Belastingdienst moet dit ‘geruisloos doorschuiven’ wel goedkeuren.
  • Overdracht aan een bv
    Je betaalt geen belasting over de stakingswinst als je je bedrijf overdoet aan een bv. Voorwaarde is dan wel datĀ jeĀ de aandelen die jeĀ in ruil voor jouw bedrijf ontvangt, niet binnen drie jaar verkoopt.
  • Verkopen tegen winstrecht
    Je kunt jouw onderneming overdoen tegen winstrecht: in plaats van gelijk af te rekenen, krijg je dan het recht op een bepaald percentage van de winst voor een bepaalde periode. Dit kan ook de periode zijn dat jij, of jouw partner, nog leeft. Je betaalt dan inkomstenbelasting over de winstuitkeringen, maar dit is vaak een stuk lager dan wanneer je het bedrag in één keer krijgt. Vooral als je de pensioengerechtigde leeftijd nadert is dit een voordelige optie, omdat je in de onderste schijven een lager tarief betaalt. Een nadeel van verkopen tegen winstrecht is dat je afhankelijk wordt van het succes van jouw opvolger. Verkoop jouw onderneming dan ook alleen tegen winstrecht aan iemand die je 100% vertrouwt, of als je als adviseur betrokken blijft bij de onderneming. Leg alle afspraken goed vast.
  • Verhuren onderneming
    Het is ook een optie om jouw onderneming niet te verkopen, maar te verhuren. JeĀ betaalt dan uiteraard inkomstenbelasting over de huurinkomsten. Een nadeel is dat jeĀ dan risico blijft lopen en dat jeĀ ondernemer blijft voor de Belastingdienst. Zodra jeĀ de onderneming alsnog verkoopt, zal jeĀ alsnog belasting moeten betalen over de stakingswinst. Verhuur kan wel een goede optie zijn als jeĀ tijdelijk wilt stoppen, of als jouw beoogde opvolger de financiering (nog) niet rondkrijgt. Laat wel een goed contract opstellen.Ā 

Let op: de investeringsaftrek
Heb jijĀ de afgelopen vijf jaar investeringsaftrek gekregen?Ā  Dan moet jeĀ mogelijk een deel van deze aftrek terugbetalen.

En verder: als jeĀ stopt met jouw bedrijf, moet jeĀ dit overleggen met de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel, waar jeĀ jeĀ uitschrijft. Zeg jouw lidmaatschap bij handels- of productschappen op.Ā EventueleĀ contracten met werknemersĀ moet jeĀ laten ontbinden om bedrijfseconomische redenen. Schakel hiervoor het UWV in. Ook moet jeĀ contracten met leveranciers en klanten ontbinden of, met goedkeuring van alle partijen, over laten zetten naar jouw opvolger. Zeg ook jeĀ bedrijfsverzekeringen bijtijds op.

Al met al is het raadzaam om zeker een jaar uit te trekken voor het stoppen van jeĀ bedrijf. Bij het stoppen van een bv, kan de procedure wel 3 tot 5 jaar in beslag nemen.Ā 

Toch je bedrijf verkopen?
Plaats een anoniem profiel op Brookz.nl en bereik duizenden potentiƫle kopers.

Nieuw: MijnZaak 2.0 is live!

Focus volledig op je core-business in plaats van alle randzaken. Vanaf nu is er ƩƩn plek voor al je vragen, juridische documenten en benodigde diensten.

Lees ook…