Thema's
Sta je als ondernemer voor de keuze om een bedrijfspand te huren of te kopen? In dit artikel leggen we de voor- en nadelen van beide opties uit. Ontdek waarom huren vaak slim is voor startende ondernemers en waarom het in andere situaties juist loont om te investeren in eigen vastgoed. Laat je inspireren en maak de beste keuze voor de toekomst van jouw zaak.

Inhoudsopgave

Snel en gemakkelijk inzicht krijgen in wat je kunt lenen voor een bedrijfspand? Doe de Quickscan Vastgoed Financiering in 1 minuut en je weet binnen twee werkdagen welke leensom haalbaar is.

Bedrijfspand huren of kopen?

Veel ondernemers willen graag een eigen bedrijfspand bezitten. Toch kan een bedrijfspand huren soms verstandiger zijn.

Bedrijfspand huren

Heb je een bedrijfsruimte nodig hebben die kleiner is dan 400m²? Over het algemeen is dan het advies dat huren verstandiger is dan kopen. Zeker als je een startende ondernemer bent. Dit heeft een aantal redenen:

  • Het is makkelijker om te verhuizen wanneer je bedrijf groeit.
  • Je hoeft niet in één keer een groot bedrag te investeren.
  • Je krijgt niet te maken met doorlopende kosten, zoals onderhoud en rente en aflossing.


Natuurlijk zijn er ook nadelen. Zo profiteer je niet van de eventuele waardestijging van het vastgoed, kun je niet alles aan het pand veranderen wat je misschien wilt en krijg je te maken met de eisen en voorwaarden van een verhuurder.

Bedrijfspand kopen

Koop je een bedrijfspand? Ook hier zitten voordelen aan. Het geld dat je besteedt aan het kopen en eventueel verbouwen van het pand blijft in de onderneming. Zo investeer je in je bedrijf. Daarnaast profiteer je van de overwaarde als het bedrijfspand meer waard wordt in de toekomst. Op deze manier kan het kopen van een bedrijfspand helpen om je vermogen te laten groeien.

Twijfel je of de aankoop van een bedrijfspand voor jou de beste optie is of dat je beter een bedrijfspand kunt huren? Laat je adviseren door een bedrijfsmakelaar of financieel expert.

Bedrijfspand kopen met eigen vermogen

Ben je van plan een bedrijfspand te kopen? Als je voldoende financiële middelen hebt, kun je overwegen om het bedrijfspand volledig te financieren met eigen vermogen. Investeren in commercieel vastgoed levert op lange termijn meer op dan de rente die je ontvangt op een spaarrekening of deposito. En je bespaart jezelf de maandelijkse hypotheeklasten.

Er zitten echter ook nadelen aan het volledig zelf financieren van een pand. Je investering zit vast in het onroerend goed en is niet makkelijk liquide te maken. Als er zich een kans voordoet om je bedrijf uit te breiden of een andere onderneming over te nemen, heb je minder financiële flexibiliteit.

Kies je er toch voor om een bedrijfspand te kopen? Zorg dan dat je altijd geld achter de hand houdt voor onvoorziene investeringen of uitdagingen van jouw onderneming.

Bedrijfspand financieren met een zakelijke hypotheek

Voor het met financiering kopen van een kantoorpand, winkel of magazijn zijn er verschillende opties. De bekendste en meest gebruikte, is het afsluiten van een zakelijke hypotheek. Dit is een zakelijke lening bij een bank of andere vastgoedfinancier specifiek voor de aankoop van commercieel vastgoed. Meestal financiert de bank niet het volledige aankoopbedrag en wordt er verwacht dat je als ondernemer zelf een deel van de koopsom bijdraagt. De meeste financiers lenen je een bedrag tot circa 70 procent van de waarde van het bedrijfspand.

Bij het beoordelen van een financieringsaanvraag kijkt de bank naar de financiële resultaten van je bedrijf, de toekomstverwachtingen en het specifieke bedrijfspand dat je wilt kopen. De bank beoordeelt ook hoe makkelijk het pand in de toekomst weer verkocht zou kunnen worden, waarbij zaken als de locatie en het energielabel van het pand een rol spelen.

Rente en aflossing hypotheek bedrijfspand

Bij het afsluiten van een bedrijfshypotheek kiezen veel ondernemers voor een vaste rente en looptijd. De aflossing van de lening kan meestal worden verdeeld over een periode van 20 jaar of zelfs langer. De hoogte van de rente op een bedrijfshypotheek hangt af van verschillende factoren. De bank beoordeelt onder andere het risicoprofiel van je bedrijf en de zekerheden die je biedt. Ook is de rente afhankelijk van de lengte van de periode waarvoor je de rente vastzet.

Financiering deels met eigen inbreng

Hoewel het aantrekkelijk kan lijken om een nieuw bedrijfspand volledig met geleend geld te financieren, zitten er ook voordelen aan het deels gebruiken van eigen geld voor de financiering.

Het grootste voordeel van financiering met deels eigen vermogen is dat je zo de hypotheeklasten verlaagt. Dit betekent dat je bedrijf maandelijks minder kwijt is aan hypotheekbetalingen. Bovendien bereik je sneller het punt waarop het pand volledig van jou is. Overweeg ook wat je anders met dit kapitaal zou doen. Geld op een spaarrekening zetten levert weinig op en beleggen brengt risico’s met zich mee.

Bedrijfspand financieren zonder bank: de mogelijkheden

Behoort een bedrijfspand kopen met een zakelijke hypotheek niet tot de mogelijkheden? Naast reguliere financiering zijn er ook andere opties.

Crowdfunding

Crowdfunding voor vastgoed is momenteel enorm populair. Er zijn dan ook verschillende platforms die gespecialiseerd zijn in commercieel vastgoed. Crowdfunding is voor ondernemers een serieus alternatief geworden voor de financiering van bedrijfspanden.

Qredits

Qredits is een stichting zonder winstoogmerk. Alles wat deze stichting verdient, wordt geïnvesteerd in de verbetering van het ondernemerschap in Nederland. Qredits biedt een hypothecair krediet aan, variërend van 50.000 tot 250.000 euro. Dat is specifiek bedoeld voor de aankoop van een bedrijfspand dat je gebruikt voor je eigen onderneming. Dit krediet is dus niet bedoeld voor beleggingspanden. De looptijd is 1 tot 20 jaar, waarbij je elke maand zowel aflossing als rente betaalt.

Business angel

Een business angel is iemand die financieel investeert in innovatieve ondernemingen die in de start- of groeifase zijn. Het kapitaal van een business angel kan soms ook worden ingezet voor de financiering van een bedrijfspand, naast investeringen in bedrijfsmiddelen en werkkapitaal.

Familie en vrienden

Heb je vermogende familieleden of vrienden? Dan behoort een onderhandse lening wellicht tot de mogelijkheden. Zorg ervoor dat je alle afspraken duidelijk schriftelijk vastlegt en weeg de voor- en nadelen zorgvuldig af. Heldere afspraken helpen om je relaties gezond te houden.

Sale & leaseback

Sale & leaseback is een financiële constructie waarbij je als ondernemer een bedrijfspand koopt en direct of later weer verkoopt en huurt van de nieuwe eigenaar, vaak een investeringsmaatschappij. Zo kun je het pand toch (blijven) gebruiken, maar creëer je extra liquiditeit.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Wat is de beste financiering voor een bedrijfspand?

Overweeg je het kopen van een bedrijfspand, maar ben je er nog niet uit welke vorm van financiering het best bij jouw situatie past en het meest gunstig is voor de toekomst van jouw bedrijf? Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze:

Bepaal je financiële ruimte

Kijk kritisch naar je huidige financiële situatie en verwachte toekomstige inkomsten. Dit geeft je inzicht in hoeveel je kunt besteden aan de aankoop en wat je maandelijks kunt aflossen.

Denk na over bedrijfsgroei

Koop een pand dat niet alleen nu, maar ook in de toekomst past bij de omvang en activiteiten van je bedrijf. Houd rekening met eventuele uitbreidingsplannen.

Vergelijk financieringsmogelijkheden

Onderzoek verschillende opties, zoals een hypotheek, leasing of huurkoop. Vergelijk rentes, looptijden en voorwaarden om de beste deal te vinden die aansluit bij jouw situatie.

Bereken de totale kosten

Naast de aankoopprijs zijn er vaak bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en verbouwingen. Houd hier rekening mee in je budget.

Zorg voor flexibiliteit

Kies indien mogelijk voor een financiering met enige flexibiliteit, zodat je kunt inspelen op veranderingen in je bedrijf of de markt.

Schakel een expert in

Laat je adviseren door een financieel expert, makelaar en/of jurist om weloverwogen beslissingen te nemen en risico’s te beperken.

Door deze punten zorgvuldig te overwegen en af te stemmen op jouw specifieke situatie, vergroot je de kans op een succesvolle aankoop die bijdraagt aan de groei en stabiliteit van je bedrijf op de lange termijn.

Zakelijk vastgoed op het oog en benieuwd wat je maximaal kunt lenen? Doe de Quickscan Vastgoed Financiering in 1 minuut en je weet binnen twee werkdagen welke leensoom haalbaar is

Lees ook…
i.s.m.
De aanschaf van een eigen pand is voor een ondernemer een uitdagende beslissing. Bij het zoeken naar financieringsmogelijkheden, kan je overwegen om…
i.s.m.
Overstromingen, droogte, hagelstenen als tennisballen, bosbranden, mislukte oogsten en een toename van vluchtelingenstromen. Het hangt allemaal samen…
Krijg je te maken met een huurverhoging voor jouw bedrijfsruimte? Dan is het goed om te weten wat de regels en je rechten zijn. Met de inzichten uit…
i.s.m.
Voor een onderneming is voldoende werkkapitaal van cruciaal belang. Het vertegenwoordigt het verschil tussen de beschikbare liquide middelen en de…
i.s.m.
Een zwemschooleigenaresse die de exploitatie van het centrumgebouw ter hand neemt om deze van verval te behoeden. Geen standaardverhaal, zeker niet wat…
Denk je eraan om in 2024 een bedrijfspand te kopen? In de huidige markt kan dat een uitgelezen kans zijn. Lees verder om te ontdekken hoe je hier als…