Als je voor je bedrijf financiering nodig hebt, dan zou je kunnen aankloppen bij familie of vrienden. Dat scheelt je een heel proces bij een bank of investeerders. Je doet dat door middel van een onderhandse lening. Maar bij zo'n onderhandse lening moet je wel rekening houden met verschillende risico's.

Als ondernemer is het handig als je kunt investeren op momenten dat het nodig is. Zakelijk krediet kan je hier een handje bij helpen. Maar wat zijn jouw opties? Ontdek direct jouw mogelijkheden

Inhoudsopgave

Onderhandse lening

Bij een onderhandse lening worden de voorwaarden rechtstreeks tussen de geldgever en de geldnemer overeengekomen. Denk dus goed na over de voorwaarden: het leenbedrag, de rente, de looptijd, de aflossingsvoorwaarden en eventuele zekerheden.

Omdat er geen financiële instelling bij betrokken is, kunnen de voorwaarden flexibeler zijn en kunnen beide partijen de lening aanpassen aan hun specifieke behoeften en situaties.

Omdat een onderhandse lening vaak plaatsvindt tussen familie of vrienden is het essentieel om duidelijk te communiceren over ieders wensen, zodat beide partijen vertrouwen hebben in de voorwaarden van de onderhandse lening.

Leg alle afspraken vast in een formele overeenkomst waarin de regels en voorwaarden worden vastgelegd zodat je mogelijke geschillen in de toekomst kunt voorkomen.

Wanneer klop je bij familie of vrienden aan?

Soms is het een beter idee om ‘gewoon’ naar de bank te gaan, of externe investeerders te vinden die geld willen verstrekken voor de financiering van een project of nieuwe onderneming. Maar er zijn omstandigheden waarin je onderneming beter af is bij een lening bij familie of vrienden.

Een onderhandse lening kan je kopzorgen, tijd en moeite schelen. Maar wanneer is het een goed idee om aan te kloppen bij bekenden met wie je een hechte band hebt, en wanneer kun je beter voor een ‘gewone’ zakelijke lening gaan?

1. Een goede relatie

Als je een goede relatie hebt met een familielid of vriend die bereid is om je financieel te helpen, kan zo’n lening een goede optie zijn. Dit kan vooral handig zijn als je geen toegang hebt tot traditionele leningen of andere kredieten van banken vanwege bijvoorbeeld slechte kredietwaardigheid.

2. Nieuwe bedrijven

Als je een nieuw bedrijf wilt starten en je hebt geen eigen vermogen: je hebt geen toegang tot traditionele financiering voor een zakelijke lening; er zijn geen business angels bij wie je je idee kunt pitchen; je bedrijf is kortom moeilijk te financieren en crowdfunding is ook niet de oplossing, dan kan een onderhandse lening van familieleden, vrienden of bekenden die willen investeren een alternatieve financieringsbron zijn.

3. Vastgoedtransactie

Soms kan het regelen van een lening bij bekenden handig zijn bij vastgoedtransacties, vooral als je snel financiering nodig hebt en traditionele hypotheken traag zijn of niet beschikbaar.

4. Snel geld

Als je dringend geld nodig hebt voor je onderneming, kan een onderhandse lening bij bekenden een optie zijn om snel toegang te krijgen tot financiële middelen.

Lening of investering?

Om je onderneming aan extra geld te helpen door financiering van vrienden kun je kiezen voor verschillende financieringsvormen. Een lening voor een bepaalde periode van vrienden en familie is een mogelijkheid. Een andere optie is hen te vragen of ze in je bedrijf willen investeren. In dat geval kan het gunstig zijn om investeerders in je omgeving te vinden die het klappen van de ondernemerszweep kennen.

Informele investeerders verstrekken jouw onderneming vreemd vermogen om je te helpen bij de financiering van je activiteiten. Ze kunnen investeren in ruil voor aandelen of andere vormen van eigendom, zoals converteerbare leningen of preferente aandelen.

Naast financiële ondersteuning bieden informal investors vaak ook waardevol mentorschap en advies. Ze delen hun expertise, ervaring en zakelijke netwerken om de groei en ontwikkeling van je bedrijf te bevorderen.

Private investeerders hebben vaak uitgebreide netwerken binnen de zakenwereld. Ze kunnen je in contact brengen met potentiële klanten, partners of andere investeerders, eventueel om je zaken tijdelijk te ondersteunen.

Zulke investeerders hebben vaak een exitstrategie in gedachten. Ze willen hun investering op een bepaald moment terugverdienen, bijvoorbeeld door de verkoop van hun aandelen aan een andere investeerder of door het bedrijf naar de beurs te brengen.

Lees hier welke financieringsvormen er nog meer zijn om aan extra kapitaal te komen.

Een lening bij familie en vrienden: dit is waar je op moet letten

Heb je besloten een lening bij bekenden aan te gaan, dan moet je van tevoren goed bedenken wat je moet doen en laten. Of het nou gaat om kleine bedragen, of een grote investering: het belangrijkste is dat je de afspraken goed vastlegt.

 • Als je een lening wilt afsluiten, is het prettig wanneer je een sterke vertrouwensrelatie hebt met de geldschieter. Vertrouwen vormt de basis van een succesvolle leningsovereenkomst.
 • Het is cruciaal om alle voorwaarden van de lening schriftelijk vast te leggen in een officiële overeenkomst. Dit omvat het bedrag van de lening, de rentevoet, de terugbetalingsvoorwaarden, eventuele zekerheden en andere relevante details. Deze kun je hier zelf maken.
 • Bepaal een eerlijke rentevoet die zowel voor jou als de geldschieter redelijk is. Het is verstandig om de rentetarieven te vergelijken met de marktrente of met andere leningen in vergelijkbare situaties.
 • Maak een gedetailleerd terugbetalingsplan waarin staat hoe en wanneer je de lening gaat terugbetalen. Zorg ervoor dat het plan realistisch is en past bij je financiële situatie.
 • Overweeg of er zekerheden kunnen worden gesteld voor de lening. Dit kan bijvoorbeeld een onderpand zijn, zoals onroerend goed of een waardevol bezit. Het stellen van zekerheden biedt extra bescherming voor de geldschieter en kan resulteren in een lager rentetarief.
 • Het kan waardevol zijn om juridisch advies in te winnen bij een advocaat die gespecialiseerd is in leningsovereenkomsten. Zo weet je zeker dat je lening en gemaakte afspraken volgens de wet zijn.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Een investering door bekenden: dit is waar je op moet letten

Het kan een goed gevoel geven om mensen die dicht bij je staan te laten investeren in je onderneming. Je moet wel rekening houden met kwetsbaarheden in die constructie.

 • Zorg voor open en eerlijke communicatie met je familieleden over de investering. Bespreek de verwachtingen, doelen en risico’s. Wees transparant over de financiële situatie van je bedrijf en geef inzicht in de vooruitzichten en het groeipotentieel. Zeker als het gaat om risicovolle investeringen.
 • Hoewel het familie en vrienden zijn, is het belangrijk om een professionele aanpak te behouden. Stel een formele investeringsovereenkomst op waarin alle voorwaarden duidelijk worden vastgelegd, inclusief het geïnvesteerde bedrag, de aandelenverdeling, de verwachte rendementen, de exitstrategie en andere relevante details.
 • Zorg ervoor dat de investeringsvoorwaarden eerlijk en redelijk zijn voor zowel jou als je familieleden. Overweeg factoren zoals de waarde van je bedrijf, de risico’s en het rendementspotentieel. Als er verschillende familieleden zijn die willen investeren, wees dan eerlijk en rechtvaardig bij het toewijzen van aandelen of andere investeringsvormen.
 • Het kan waardevol zijn om professioneel advies in te winnen, zoals een accountant, een financieel adviseur of een zakelijk consultant. Zij kunnen je helpen bij het beoordelen van de financiële implicaties van de investering, de waardering van je bedrijf en het opstellen van een solide investeringsovereenkomst.
 • Geldzaken kunnen soms spanningen veroorzaken, vooral binnen familiekringen. Bespreek openlijk eventuele zorgen en zorg ervoor dat alle betrokkenen zich comfortabel voelen met de investering en begrijpen wat dit betekent voor hun relatie binnen en buiten het bedrijf.
 • Bespreek van tevoren de exitstrategie met je financiers. Hoe en wanneer kunnen ze hun investering verzilveren? Het is belangrijk om verwachtingen op dit gebied in goede afspraken vast te leggen om mogelijke toekomstige conflicten te voorkomen.

Nieuwsgierig geworden wat jouw kredietopties zijn en tegen welke voorwaarden? Ontdek direct je opties.

Jean-Paul Taffijn

Jean-Paul Taffijn

Jean-Paul Taffijn werkte jarenlang in de journalistiek, voordat hij besloot zijn blik te verbreden. Zijn ervaring gebruikt hij voor het maken van producties die informatie op een aantrekkelijke manier presenteren. De menselijke kant is wat hij zoekt in zijn teksten.
Lees ook…
Als je als kleine ondernemer een lening nodig hebt om je zaak verder te helpen, kun je bij een bank aankloppen. Vaak is dat een moeilijke weg. Op zo’n…
Financiering is van vitaal belang voor iedere ondernemer. Of je nu financiering zoekt voor je start up, of geld nodig hebt om je bedrijf te laten…