Inhoudsopgave
Onderhandse lening
Bij een onderhandse lening worden de voorwaarden rechtstreeks tussen de geldgever en de geldnemer overeengekomen. Denk dus goed na over de voorwaarden: het leenbedrag, de rente, de looptijd, de aflossingsvoorwaarden en eventuele zekerheden.
Omdat er geen financiële instelling bij betrokken is, kunnen de voorwaarden flexibeler zijn en kunnen beide partijen de lening aanpassen aan hun specifieke behoeften en situaties.
Omdat een onderhandse lening vaak plaatsvindt tussen familie of vrienden is het essentieel om duidelijk te communiceren over ieders wensen, zodat beide partijen vertrouwen hebben in de voorwaarden van de onderhandse lening.
Leg alle afspraken vast in een formele overeenkomst waarin de regels en voorwaarden worden vastgelegd zodat je mogelijke geschillen in de toekomst kunt voorkomen.
Wanneer klop je bij familie of vrienden aan?
Soms is het een beter idee om ‘gewoon’ naar de bank te gaan, of externe investeerders te vinden die geld willen verstrekken voor de financiering van een project of nieuwe onderneming. Maar er zijn omstandigheden waarin je onderneming beter af is bij een lening bij familie of vrienden.
Een onderhandse lening kan je kopzorgen, tijd en moeite schelen. Maar wanneer is het een goed idee om aan te kloppen bij bekenden met wie je een hechte band hebt, en wanneer kun je beter voor een ‘gewone’ zakelijke lening gaan?
1. Een goede relatie
Als je een goede relatie hebt met een familielid of vriend die bereid is om je financieel te helpen, kan zo’n lening een goede optie zijn. Dit kan vooral handig zijn als je geen toegang hebt tot traditionele leningen of andere kredieten van banken vanwege bijvoorbeeld slechte kredietwaardigheid.
2. Nieuwe bedrijven
Als je een nieuw bedrijf wilt starten en je hebt geen eigen vermogen: je hebt geen toegang tot traditionele financiering voor een zakelijke lening; er zijn geen business angels bij wie je je idee kunt pitchen; je bedrijf is kortom moeilijk te financieren en crowdfunding is ook niet de oplossing, dan kan een onderhandse lening van familieleden, vrienden of bekenden die willen investeren een alternatieve financieringsbron zijn.
3. Vastgoedtransactie
Soms kan het regelen van een lening bij bekenden handig zijn bij vastgoedtransacties, vooral als je snel financiering nodig hebt en traditionele hypotheken traag zijn of niet beschikbaar.
4. Snel geld
Als je dringend geld nodig hebt voor je onderneming, kan een onderhandse lening bij bekenden een optie zijn om snel toegang te krijgen tot financiële middelen.
Lening of investering?
Om je onderneming aan extra geld te helpen door financiering van vrienden kun je kiezen voor verschillende financieringsvormen. Een lening voor een bepaalde periode van vrienden en familie is een mogelijkheid. Een andere optie is hen te vragen of ze in je bedrijf willen investeren. In dat geval kan het gunstig zijn om investeerders in je omgeving te vinden die het klappen van de ondernemerszweep kennen.
Informele investeerders verstrekken jouw onderneming vreemd vermogen om je te helpen bij de financiering van je activiteiten. Ze kunnen investeren in ruil voor aandelen of andere vormen van eigendom, zoals converteerbare leningen of preferente aandelen.
Naast financiële ondersteuning bieden informal investors vaak ook waardevol mentorschap en advies. Ze delen hun expertise, ervaring en zakelijke netwerken om de groei en ontwikkeling van je bedrijf te bevorderen.
Private investeerders hebben vaak uitgebreide netwerken binnen de zakenwereld. Ze kunnen je in contact brengen met potentiële klanten, partners of andere investeerders, eventueel om je zaken tijdelijk te ondersteunen.
Zulke investeerders hebben vaak een exitstrategie in gedachten. Ze willen hun investering op een bepaald moment terugverdienen, bijvoorbeeld door de verkoop van hun aandelen aan een andere investeerder of door het bedrijf naar de beurs te brengen.
Lees hier welke financieringsvormen er nog meer zijn om aan extra kapitaal te komen.
Een lening bij familie en vrienden: dit is waar je op moet letten
Heb je besloten een lening bij bekenden aan te gaan, dan moet je van tevoren goed bedenken wat je moet doen en laten. Of het nou gaat om kleine bedragen, of een grote investering: het belangrijkste is dat je de afspraken goed vastlegt.
- Als je een lening wilt afsluiten, is het prettig wanneer je een sterke vertrouwensrelatie hebt met de geldschieter. Vertrouwen vormt de basis van een succesvolle leningsovereenkomst.
- Het is cruciaal om alle voorwaarden van de lening schriftelijk vast te leggen in een officiële overeenkomst. Dit omvat het bedrag van de lening, de rentevoet, de terugbetalingsvoorwaarden, eventuele zekerheden en andere relevante details. Deze kun je hier zelf maken.
- Bepaal een eerlijke rentevoet die zowel voor jou als de geldschieter redelijk is. Het is verstandig om de rentetarieven te vergelijken met de marktrente of met andere leningen in vergelijkbare situaties.
- Maak een gedetailleerd terugbetalingsplan waarin staat hoe en wanneer je de lening gaat terugbetalen. Zorg ervoor dat het plan realistisch is en past bij je financiële situatie.
- Overweeg of er zekerheden kunnen worden gesteld voor de lening. Dit kan bijvoorbeeld een onderpand zijn, zoals onroerend goed of een waardevol bezit. Het stellen van zekerheden biedt extra bescherming voor de geldschieter en kan resulteren in een lager rentetarief.
- Het kan waardevol zijn om juridisch advies in te winnen bij een advocaat die gespecialiseerd is in leningsovereenkomsten. Zo weet je zeker dat je lening en gemaakte afspraken volgens de wet zijn.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Een investering door bekenden: dit is waar je op moet letten
Het kan een goed gevoel geven om mensen die dicht bij je staan te laten investeren in je onderneming. Je moet wel rekening houden met kwetsbaarheden in die constructie.
- Zorg voor open en eerlijke communicatie met je familieleden over de investering. Bespreek de verwachtingen, doelen en risico’s. Wees transparant over de financiële situatie van je bedrijf en geef inzicht in de vooruitzichten en het groeipotentieel. Zeker als het gaat om risicovolle investeringen.
- Hoewel het familie en vrienden zijn, is het belangrijk om een professionele aanpak te behouden. Stel een formele investeringsovereenkomst op waarin alle voorwaarden duidelijk worden vastgelegd, inclusief het geïnvesteerde bedrag, de aandelenverdeling, de verwachte rendementen, de exitstrategie en andere relevante details.
- Zorg ervoor dat de investeringsvoorwaarden eerlijk en redelijk zijn voor zowel jou als je familieleden. Overweeg factoren zoals de waarde van je bedrijf, de risico’s en het rendementspotentieel. Als er verschillende familieleden zijn die willen investeren, wees dan eerlijk en rechtvaardig bij het toewijzen van aandelen of andere investeringsvormen.
- Het kan waardevol zijn om professioneel advies in te winnen, zoals een accountant, een financieel adviseur of een zakelijk consultant. Zij kunnen je helpen bij het beoordelen van de financiële implicaties van de investering, de waardering van je bedrijf en het opstellen van een solide investeringsovereenkomst.
- Geldzaken kunnen soms spanningen veroorzaken, vooral binnen familiekringen. Bespreek openlijk eventuele zorgen en zorg ervoor dat alle betrokkenen zich comfortabel voelen met de investering en begrijpen wat dit betekent voor hun relatie binnen en buiten het bedrijf.
- Bespreek van tevoren de exitstrategie met je financiers. Hoe en wanneer kunnen ze hun investering verzilveren? Het is belangrijk om verwachtingen op dit gebied in goede afspraken vast te leggen om mogelijke toekomstige conflicten te voorkomen.