Categorieën

Steeds meer mkb-bedrijven kiezen voor crowdfunding om financiering voor projecten of innovaties binnen te halen. Die populariteit is begrijpelijk, maar er kleven ook nadelen aan crowdfunding, net als aangescherpte wet- en regelgeving. Lees meer over crowdfunding. Plus een stappenplan: in 5 stappen naar een succesvolle crowdfund campagne.

Inhoudsopgave

Verbeter je cashflow met flexibel zakelijk krediet. Ontdek gunstige financieringsopties in dit gratis whitepaper.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een financieringsmethode waarbij een onderneming, project of individu geld inzamelt van een grote groep mensen, gebeurt dit online. Het idee achter crowdfunding is om kleine bijdragen van een groot aantal mensen te verzamelen om een bepaald doel te bereiken.

Dit kan variëren van een start-up die geld via crowdfunding binnenhaalt of iemand die een nieuw product of dienst wil lanceren tot het financieren van een kunstproject of het ondersteunen van een non-profit- organisatie of doel.

Hoe werkt crowdfunding?

Als ondernemer kan je met jouw vermogen participeren in plannen via crowdfunding. Je kunt als ondernemer zelf ook een campagne starten voor een eigen project. Op het platform presenteer je je project of bedrijfsidee en stel je een financieringsdoel vast. Vervolgens stel je een tijdsperiode vast waarin mensen kunnen bijdragen. Jij betaalt als ondernemer de overeengekomen vergoeding na de afgesproken tijd terug.

Geïnteresseerde investeerders kunnen vervolgens een financiële bijdrage leveren aan het project via het platform. Vaak zijn er verschillende beloningsniveaus vastgesteld, afhankelijk van de hoogte van de bijdrage.

Crowdfunding ontstond begin deze eeuw in de Verenigde Staten. De eerste platforms richtten zich op artiesten die met de opbrengst hun creatieve projecten konden beginnen.

In Nederland won crowdfunding pas rond 2010 aan populariteit. In 2022 werd een recordbedrag van 1,08 miljard euro opgehaald, een groei van 48 procent vergeleken met een jaar eerder. Vooral startups halen geld op via crowdfunding.

Typen crowdfunding

Om je doelen te bereiken bestaan verschillende soorten crowdfunding. Het verschil zit hem in het type bijdrage dat mensen leveren en het soort beloning dat ze ontvangen.

 • Donatie-gebaseerde crowdfunding: dit is het meest traditionele type crowdfunding, waarbij mensen vrijwillig geld bijdragen aan een project zonder een direct financieel rendement te verwachten.
 • Beloningsgebaseerde crowdfunding: deelnemers ontvangen beloningen in ruil voor hun financiële bijdragen. De waarde van de beloningen is afhankelijk van de hoogte van de bijdrage.
 • Leningsgebaseerde crowdfunding of peer-to-peer-lending: individuen of bedrijven lenen geld van een groep mensen (de crowd) in plaats van bij een traditionele financiële instelling. Feitelijk is dat een alternatieve wijze van financiering. De lening via crowdfunding wordt meestal terugbetaald met rente over een bepaalde periode.
 • Aandelengebaseerde crowdfunding of equity crowdfunding: investeerders hebben de mogelijkheid om aandelen in een bedrijf te kopen. In ruil daarvoor delen ze in het toekomstige financiële succes van het bedrijf, zoals winstuitkeringen of de waardevermeerdering van hun aandelen.
 • Daarnaast zijn er hybride vormen van crowdfunding die elementen combineren, zoals donatie-beloning crowdfunding, waarbij donaties worden gedaan, maar ook beloningen worden aangeboden aan bepaalde bijdrageniveaus.


Voordelen van crowdfunding

 • Succesvolle crowdfundingcampagnes stellen je in staat om financiële middelen te verwerven en het benodigde bedrag binnen te halen zonder afhankelijk te zijn van bankleningen of durfkapitaal.
 • Via crowdfunding kun je de marktvraag naar je product of dienst valideren. Werkt crowdfunding goed, dan geeft dit een positief signaal dat er vraag is naar wat je aanbiedt. Dit kan je helpen om potentiële klanten en partners aan te trekken.
 • Crowdfunding kan een effectieve marketingtool zijn. Het creëren en promoten van je crowdfunding campagne kan je merkbekendheid vergroten en aandacht genereren in de media. Het kan een kans zijn om je verhaal te delen en mensen te betrekken bij je bedrijf.
 • Crowdfunding brengt je in direct contact met potentiële klanten. Door een gemeenschap van supporters op te bouwen, kun je waardevolle feedback verzamelen, ideeën uitwisselen en een trouwe klantenbasis opbouwen. Dit kan leiden tot waardevolle langetermijnrelaties en merkloyaliteit.
 • In tegenstelling tot het aantrekken van durfkapitaal behoud je bij crowdfunding meestal de volledige eigendom en controle over je bedrijf. Je hoeft geen aandelen of zeggenschap op te geven aan externe investeerders met vreemd vermogen.
 • Crowdfundingplatforms kunnen je in contact brengen met investeerders, experts en andere ondernemers in je branche. Dit kan waardevolle samenwerkingsmogelijkheden bieden, zoals mentorschap, advies of zelfs potentiële zakelijke partnerschappen.


Nadelen van crowdfunding

Hoewel crowdfunding succesvol kan zijn, is er geen garantie dat je het beoogde financieringsdoel zult bereiken. Als je van externe financiering gebruikmaakt, welke dan ook, moet je laten zien wat je plan waard is. Hier wat overwegingen:

 • Als je doel niet wordt bereikt binnen de gestelde termijn, ontvang je mogelijk geen enkele financiering.
 • Bij crowdfunding moet je vaak gedetailleerde informatie over je bedrijf, project of idee delen om mensen te overtuigen om bij te dragen. Dit kan betekenen dat je concurrenten toegang krijgen tot jouw bedrijfsinformatie, wat een potentieel risico kan vormen.
 • Een succesvolle campagne via crowdfunding stelt je voor een nieuwe uitdaging: je moet ervoor zorgen dat je voldoet aan de beloningen of andere voordelen die je hebt aangeboden. Dit kan extra administratieve inspanningen vergen en mogelijk leiden tot hogere kosten.
 • Als je ervoor kiest om via crowdfunding mensen mede eigenaar te maken, moet je rekening houden met de verwachtingen van deze investeerders. Ze kunnen meer inspraak willen hebben en kunnen hogere verwachtingen hebben met betrekking tot rendement op hun investering.
 • Crowdfundingplatforms kunnen druk bezocht worden door talloze andere ondernemers die ook op zoek zijn naar financiering. Het kan een uitdaging zijn om op te vallen tussen de vele andere projecten en de aandacht te trekken.
 • Bij crowdfunding ben je afhankelijk van het functioneren van het crowdfundingplatform. Als het platform technische problemen heeft, offline gaat of zijn diensten beperkt, kan dit gevolgen hebben voor je crowdfunding campagne.


Wet- en regelgeving

Als je een crowdfunding campagne opzet, moet je rekening houden met wet- en regelgeving, die verschilt per type crowdfunding.

Het is belangrijk om juridisch advies in te winnen en de specifieke wet- en regelgeving te raadplegen die van toepassing is op jouw situatie. Een gespecialiseerde advocaat of een deskundige op het gebied van crowdfunding kan je helpen bij het navigeren door deze complexe regels en ervoor zorgen dat je aan alle vereisten voldoet.

 • Wet op het financieel toezicht (Wft): In Nederland valt crowdfunding onder de Wft. Afhankelijk van het type crowdfunding, moet je mogelijk een vergunning hebben van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM heeft specifieke regels opgesteld voor crowdfunding platforms en de aanbieders van crowdfundingprojecten.
 • Prospectuswetgeving: Als je een crowdfundingcampagne wilt opzetten waarbij je effecten (aandelen, obligaties, converteerbare leningen) aanbiedt, moet je mogelijk een prospectus opstellen en goedkeuring krijgen van de AFM voordat je deze effecten aan het publiek kunt aanbieden.
 • Consumentenbescherming: Bij crowdfunding zijn er regels en voorschriften om de belangen van de consumenten te beschermen. Het is belangrijk om duidelijke en eerlijke informatie te verstrekken over het crowdfundingproject, de risico’s en de voorwaarden voor investeerders.
 • Privacywetgeving (AVG): Bij het verzamelen en verwerken van persoonlijke gegevens van investeerders moet je voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Zorg ervoor dat je toestemming hebt van de investeerders voor het verzamelen en gebruiken van hun gegevens en neem passende maatregelen om hun privacy te beschermen.
 • Reclame- en marketingregels: Houd rekening met regels omtrent reclame en marketing bij het promoten van je crowdfundingcampagne. Vermijd misleidende praktijken en zorg ervoor dat je eerlijke en nauwkeurige informatie verstrekt aan potentiële investeerders.


Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

 

Een succesvolle crowdfunding campagne starten in 5 stappen

Als je de voor- en nadelen van deze alternatieve manier van financieren zorgvuldig op een rijtje hebt gezet, kan het heel goed zijn dat je uiteindelijk besluit dat je via crowdfunding financiering op wilt halen. Bijvoorbeeld omdat je via crowdfunding de steun van investeerders krijgt die stuk voor stuk in jouw bedrijfsplannen geloven, zodat je jouw plannen kunt financieren met een lineaire lening. We geven je hieronder een 5 stappenplan crowdfunding, waarmee jij een succesvolle campagne kunt opzetten.

1. Start met een goed ondernemingsplan

Met een duidelijke, beknopte businesscase van wat je straks wilt gaan aanbieden inclusief een realistisch en onderbouwd ondernemingsplan, met een duidelijke financiële prognose overtuig je investeerders zodat ze geld investeren in jouw plan. Bovendien helpt dat financiële inzicht jou zelf ook om te bepalen of je nieuwe project succesvol kan worden. Beantwoord in zo’n plan de volgende vragen:

 1. Hoeveel wil je lenen?
 2. Hoeveel geld heb je echt nodig om je plan uit te voeren?
 3. Waar heb je het geld voor nodig? Specificeer alle doelen.
 4. Hoe gaan die investeringen geld opleveren en hoeveel?
 5. Op welke wijze zorg je voor terugbetaling aan je investeerders?


2. Verzamel je financiële documenten

Zorg dat je actuele jaarrekeningen en recente aangiftes voor de inkomstenbelasting verzameld hebt. Met deze gegevens kan het crowdfundplatform beoordelen hoe je zaken ervoor staan. Zo kan er snel vastgesteld worden wat je financieringsbehoefte is, of de financieringsvorm bij je past en of de lening verantwoord is.

3. Kies een platform

Er zijn diverse crowdfundingsplatforms. Vergelijken loont. Selecteer het platform dat het beste past bij jouw doelen, doelgroep en type crowdfunding. Soms moet je een gedeelte laten financieren door je “inner-crowd”, mensen die je persoonlijk kent. Je kunt ook kiezen voor een mix van een traditionele lening bij een bank en een deel crowdfunding.

4. Creëer een boeiende en informatieve campagne

Als er een match is, wordt je lening meestal gepubliceerd op een crowdfundplatform. Succesvolle campagnes zijn campagnes waarmee je je toekomstige investeerders overtuigt van je bedrijfsplannen.

 • Besteed er tijd aan om het plan aantrekkelijk te maken. Neem je potentiële investeerders mee in je verhaal. Leg uit wat je doel is en waarom jij degene bent die dit tot een succes kan maken. Dit helpt je om investeerders aan je bedrijf te binden.
 • Bied beloningen aan voor verschillende bijdrageniveaus zodat investeerders daadwerkelijk storten. Zorg ervoor dat de beloningen aantrekkelijk, relevant en uitvoerbaar zijn binnen je mogelijkheden. Denk aan exclusieve producten, ervaringen, diensten of erkenning van supporters op sociale media.
 • Een succesvolle crowdfundingcampagne vereist effectieve marketing en promotie. Identificeer je doelgroep en bedenk strategieën om hen te bereiken, zoals het gebruik van sociale media, e-mailmarketing, persberichten of samenwerkingen met relevante influencers of media.
 • Zodra je campagne live is, promoot je deze actief via verschillende kanalen.


5. Houd regelmatig contact met je investeerders

 • Houd je geldschieters vanaf het begin betrokken.
 • Stuur tijdens de campagne updates en beantwoord vragen en bedank mensen voor hun bijdragen.
 • Als je campagne succesvol is en je financiering ontvangt, zorg er dan voor dat je de overeengekomen beloningen of financiële afspraken tijdig en zoals beloofd nakomt.
 • Houd je supporters op de hoogte van de voortgang van je project en de impact die hun bijdragen hebben gemaakt.

Wil jij je voorraad aanvullen of betalen je klanten laat? Dit kan je makkelijk oplossen met flexibel zakelijk krediet. Leer hoe jij je cashflow verbetert en financiële stabiliteit kan bereiken met dit gratis whitepaper.

Foto van Jean-Paul Taffijn

Jean-Paul Taffijn

Jean-Paul Taffijn werkte jarenlang in de journalistiek, voordat hij besloot zijn blik te verbreden. Zijn ervaring gebruikt hij voor het maken van producties die informatie op een aantrekkelijke manier presenteren. De menselijke kant is wat hij zoekt in zijn teksten.
Lees ook…
Ga je om tafel met investeerders? Dan wil je ze natuurlijk over de streep trekken. Of je nu een start-up bent die op zoek is naar groeikapitaal of een…
i.s.m.
Betalen je klanten laat of wil je je voorraad aanvullen? Dan is het misschien handig om een zakelijk krediet af te sluiten. Zo heb je extra geld om een…
Start-ups zijn voor ondernemers een spannend en potentieel lucratieve investering, maar er komen ook grote risico’s bij kijken. In dit artikel…
De winstmarge op jouw producten of diensten is een belangrijke graadmeter van de gezondheid van je onderneming. Bereken je winstmarge snel met onze…
Solvabiliteit berekenen is essentieel voor elke ondernemer die inzicht wil krijgen in de financiële gezondheid van zijn of haar bedrijf. De…
i.s.m.
Als ondernemer wil je elke dag het beste uit je werk halen. En je wilt groeien. Misschien wel door het kopen van een eigen bedrijfspand. Bijvoorbeeld…