DGA en pensioen: hoe zit het?
Wat is een directeur-grootaandeelhouder?
Een directeur-grootaandeelhouder (dga) is iemand met aanmerkelijk belang in een rechtspersoon, meestal een besloten vennootschap. Ook staat hij op de loonlijst van die vennootschap en ontvangt hij van het bedrijf een salaris, ook wel bekend als gebruikelijk loon.
Pensioenopbouw als dga en de AOW
Als dga ben je verantwoordelijk voor de opbouw van je eigen pensioen. Net als iedere andere Nederlander heb je vanaf een bepaalde leeftijd recht op AOW, maar dat is geen vetpot. Een appeltje voor de dorst regelen is dus verstandig.
Nieuwe regels voor pensioenopbouw voor dga’s
Wet Toekomst Pensioenen en afschaffing pensioen in eigen beheer
De wetgeving rondom pensioenopbouw voor dga’s is de afgelopen jaren veranderd. Nieuwe regels, zoals de afschaffing van pensioen in eigen beheer en de introductie van de Wet Toekomst Pensioenen, hebben grote impact op hoe je je pensioen kunt inrichten.
Persoonlijk aansprakelijk
Een belangrijk aandachtspunt is dat je als dga persoonlijk aansprakelijk kunt worden gesteld voor onbehoorlijk bestuur als je pensioenverplichtingen niet goed zijn geregeld. Dit geldt met name als je pensioen opbouwt binnen je eigen bedrijf.
Daarnaast moet je rekening houden met de algemene vergadering van aandeelhouders bij het nemen van beslissingen over je pensioen, vooral als er sprake is van een minderheidsbelang.
Pensioen en belastingen voor dga’s
Fiscale voordelen bij pensioenopbouw
Een goed pensioenplan als dga houdt rekening met belastingregels. Deze regels bepalen bijvoorbeeld welke aftrekposten je kunt gebruiken en welke grenzen er zijn voor de opbouw van pensioen.
Het voordeel van pensioenopbouw is dat je premies vaak fiscaal kunt aftrekken en dat de uitkeringen later belast worden tegen een lager tarief. Dit lagere belastingtarief geldt voor uitkeringen, lijfrenteproducten en andere vormen van pensioen. Daardoor houd je uiteindelijk netto meer over. Het is verstandig om je hierover goed te laten informeren, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.
Pensioenopties voor dga’s: de mogelijkheden
Er zijn verschillende manieren waarop je als dga pensioen kunt opbouwen. Welke methode je kiest, hangt af van je persoonlijke situatie, je kapitaal en je wensen voor de toekomst. Pensioen opbouwen in eigen beheer is sinds juli 2017 niet langer mogelijk. Deze opties heb je nog wel:
Optie 1: zelf sparen of beleggen voor je pensioen
Als dga kun je ervoor kiezen zelf te sparen of beleggen voor je pensioen. Dat kan in je bv of privé via box 3. Dit biedt flexibiliteit, want je kunt altijd bij je geld. Ook heb je de mogelijkheid om een hoog rendement te behalen, afhankelijk van hoe goed je beleggingen het doen.
Beleggen brengt wel risico’s met zich mee en dat kan zeker, als je richting pensioen gaat, een probleem zijn. Het is dus belangrijk om goed geïnformeerd te werk te gaan en een financieel adviseur in te schakelen. De rendementen uit beleggingen kunnen zowel binnen als buiten je BV vallen, afhankelijk van hoe je dit hebt ingericht in je boekhouding.
Let op: als je kiest voor zelf sparen of beleggen, is de inleg niet aftrekbaar. Fiscaal gezien is deze privé-pot daarom de onvoordeligste optie om dga-pensioen op te bouwen.
Optie 2: pensioenregeling via een pensioenverzekeraar
Veel dga’s kiezen ervoor om een pensioenregeling af te sluiten bij een pensioenverzekeraar. Dit heeft als voordeel dat je zekerheid hebt over je uitkeringen bij pensionering. Ook valt het pensioen buiten de risicosfeer van je onderneming – voor het geval dat je failliet gaat of aansprakelijk wordt gesteld.
De premies die je betaalt aan de pensioenverzekeraar zijn fiscaal aftrekbaar. Dat betekent dat je deze kosten mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Let wel op dat er bepaalde voorwaarden en strenge eisen zijn waaraan je moet voldoen om van dit voordeel gebruik te maken.
Ook kan een pensioenregeling via een verzekeraar complex zijn en in de papieren lopen. Bekijk de voorwaarden samen met een onafhankelijk expert.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Optie 3: lijfrenteproducten voor pensioenopbouw
Een lijfrente is een individuele pensioenrekening waar je zelf regie over voert. Lijfrenteproducten bieden dus een flexibele manier om pensioen op te bouwen. Als dga kun je ervoor kiezen om periodieke premies te betalen, die later als lijfrente-uitkeringen worden uitgekeerd. Dit kan bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. Let op: het geld staat vast tot je pensioen.
Ook deze premies zijn fiscaal aftrekbaar, zolang je binnen je jaarruimte blijft. Op die manier kun je flink wat belastingvoordeel behalen. De uitkeringen worden belast tegen het lagere belastingtarief dat geldt voor gepensioneerden, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt dan over je gebruikelijk loon.
Reserveringsruimte
Maar naast het benutten van je jaarruimte is er nog een manier om dat belastbare inkomen omlaag te brengen. Sinds 2023 is naast de jaarruimte ook de reserveringsruimte groter geworden. Reserveringsruimte is niet-gebruikte jaarruimte. Waar die vroeger tot zeven jaar terug kon worden ingehaald, is dat nu tot tien jaar terug.
Optie 4: pensioen door te beleggen in vastgoed
Sommige dga’s kiezen ervoor om in vastgoed te investeren als vorm van pensioenopbouw. Dit kan een interessante manier zijn om kapitaal op te bouwen, vooral als de vastgoedmarkt gunstig is. Het is belangrijk om de risico’s en voordelen goed af te wegen. Vastgoed vraagt bijvoorbeeld om onderhoud en kan in waarde fluctueren. Ook zijn de financieringsrentes de afgelopen jaren gestegen, waardoor het rendement op huurinkomsten daalt.
Vastgoed aankopen via je bv
Je kunt zakelijk vastgoed aankopen via je bv en dit vastgoed gebruiken als pensioenbelegging. De huurinkomsten die je hiermee genereert, blijven dan binnen de vennootschap en worden belast met vennootschapsbelasting. Dit kan aantrekkelijk zijn omdat je het vermogen binnen de bv kunt laten groeien.
Verkoop of verhuur
Want een goed opgebouwd pensioen zorgt ervoor dat je later kunt genieten van een welverdiende rust zonder financiële zorgen.
Verkoop van vastgoed bij pensionering
Bij pensionering kun je ervoor kiezen om het vastgoed te verkopen of de huurinkomsten te blijven ontvangen als aanvulling op je pensioen. Bij verkoop van het vastgoed moet je rekening houden met eventuele winstbelasting binnen de bv.
Fiscale gevolgen van beleggen in vastgoed
Het is belangrijk om de fiscale gevolgen goed in kaart te brengen. De inkomsten uit vastgoed worden anders belast dan reguliere pensioenuitkeringen. Het is verstandig om een financieel adviseur in te schakelen om te bepalen wat de meest gunstige aanpak is voor jouw situatie.
Conclusie: laat je goed adviseren over het dga-pensioen
Als dga heb je verschillende mogelijkheden om je pensioen op te bouwen: van pensioenverzekeringen tot beleggingen en lijfrenteproducten. Elke optie kent eigen voordelen en risico’s en het is belangrijk om een keuze te maken die past bij je persoonlijke situatie en doelen.
De huidige wetgeving biedt verschillende fiscale voordelen, maar brengt ook eisen met zich mee. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en een pensioenadviseur inschakelt. Want een goed opgebouwd pensioen zorgt ervoor dat je later kunt genieten van een welverdiende rust zonder financiële zorgen.