Categorieën

Loopt het lekker met je bedrijf en hou je geld over dat je niet direct nodig hebt? Dan kun vermogen opbouwen door te beleggen, bijvoorbeeld voor een comfortabel pensioen. Maar hoe begin je met beleggen? Met welke risico's moet je rekening houden? Waarin kun je allemaal beleggen? En beleg je beter zakelijk of privé? Of je nu aan het begin staat van je beleggingsreis of al wat ervaring hebt, dit artikel biedt je een helder overzicht van de mogelijkheden en aandachtspunten van beleggen voor ondernemers.

In het kort

  • Beleggen kan hoger rendement bieden dan sparen, maar met risico’s; belangrijk is een spaarbuffer en risicobewustzijn.
  • Starten met beleggen vereist een financieel plan, bepalen van beleggingshorizon en keuze tussen zelf of beheerd beleggen.
  • Beleggingsopties omvatten aandelen, fondsen, vastgoed, crypto, met variatie in duurzaamheid en risico.

Inhoudsopgave

Wil je meer uit je spaargeld halen? Ontvang nu een voorschotdividend van 6% met een maandelijkse uitkering. Vraag geheel vrijblijvend een brochure Vastgoed Beleggen aan voor alle voorwaarden en behaalde resultaten afgelopen jaren

Wat is (zakelijk) beleggen?

Simpel gezegd is beleggen het investeren van geld in de hoop dat het in de loop van de tijd meer waard wordt. Je kunt je vermogen in veel verschillende zaken beleggen. Bekende voorbeelden zijn aandelen(fondsen) en obligaties, maar je kunt ook kiezen voor vastgoed, grondstoffen, cryptocurrency of kunst. Daarover later in dit artikel meer.

Eerst kijken we naar wat zakelijk beleggen inhoudt. Als ondernemer heb je de keuze: ga je privé of vanuit je bedrijf beleggen? Wanneer je winst maakt, kun je kapitaal van je zakelijke bankrekening naar privé overmaken en van daaruit beleggen. In dat geval beleg je als privépersoon.

Zakelijk beleggen betekent dat je kapitaal investeert via een zakelijke rekening, waardoor het vermogen binnen je bedrijf blijft. Dit kan als je een eenmanszaak, vof, bv of nv hebt, al werkt het voor de verschillende rechtsvormen net even anders.

Beleggen als ondernemer is niet hetzelfde als beleggen als particulier en beide opties hebben voor- en nadelen. Ook daarop komen we later in dit artikel terug.

Waarom zou je als ondernemer beleggen?

Beleggen kan een aantrekkelijke manier zijn om rendement te maken op het geld dat je met je bedrijf hebt verdiend, zeker als het gaat om geld dat je op korte termijn niet nodig hebt. Beleggen is immers vooral interessant als je kijkt naar de middellange of lange termijn. Bijvoorbeeld als je extra geld opzij wilt zetten voor een goed pensioen, de studie van je kinderen wilt kunnen financieren, later een wereldreis wilt maken, een tweede huis kopen of eerder wilt stoppen met werken.

Sparen versus beleggen

Wanneer je met je bedrijf meer winst maakt dan je voor zakelijke kosten en levensonderhoud nodig hebt, kun je gaan sparen of beleggen. Deze twee opties verschillen op cruciale punten van elkaar.

Verschil 1: tijdshorizon

Als je spaart, doe je dat vaak met een concreet doel voor ogen. Denk aan het kopen van een nieuwe (bedrijfs)auto of een machine. Spaargeld is ook essentieel als buffer voor onverwachte uitgaven, bijvoorbeeld als je als ondernemer ziek wordt.

Sparen is vaak gericht op de korte termijn, hoewel je ook termijndeposito’s hebt waar je je geld voor meerdere jaren tegen een vast percentage wegzet. Bij beleggen draait het juist om een langetermijnvisie. Je wilt immers niet in een situatie belanden waarin je beleggingen moet verkopen omdat je spaarpotje tekortschiet – vooral niet als de waarde van die beleggingen op dat moment lager ligt dan wat ze oorspronkelijk kostten. Dit zou betekenen dat je ze met verlies verkoopt.

Tip: zorg voordat je de beleggingswereld instapt voor een stevige spaarbuffer. Zo ben je voorbereid op onvoorziene uitgaven.


Verschil 2: de risico’s

Sparen bij een gerenommeerde bank is veilig. Mocht een bank failliet gaan, dan zorgt De Nederlandsche Bank (DNB) ervoor dat je je inleg tot 100.000 euro terugkrijgt.

Bij beleggen horen altijd risico’s: je kunt je inleg verliezen. Het is belangrijk dat je begrijpt welke risico’s er zijn. Zo kun je beter inschatten welk risico voor jou zakelijk en privé aanvaardbaar is en kun je stappen ondernemen om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken.

Verschil 3: rendement op sparen en beleggen

Wanneer je geld op een spaarrekening zet, krijg je daar een afgesproken rentepercentage over. De rentes waren jarenlang historisch laag (onder de 1 procent), maar stegen in 2023 sterk naar gemiddeld 2,4 procent.

Maar zelfs met 2,4 procent duurt het vrij lang om vermogen te laten groeien. En als de inflatie hoger is dan de rente, wordt je geld zelfs minder waard. In veel gevallen levert beleggen een hoger rendement op dan sparen, zeker op de lange termijn. Beleggen is dus een interessante optie voor iedereen die een financiële buffer wil opbouwen en vermogen wil laten groeien.

Beginnen met beleggen: waar moet je als ondernemer op letten?

Beleggen staat zeker niet gelijk aan gemakkelijk geld verdienen. Als beginnend belegger is het cruciaal dat je je goed verdiept in wat beleggen precies inhoudt, hoe je het aanpakt en wat de mogelijkheden zijn. We zetten een aantal basistips op een rij:

Maak een beleggingsplan

Wanneer je besluit te gaan beleggen, is het verstandig om vooraf een financieel plan op te stellen. Hierbij kijk je naar het bedrag dat je op lange termijn kunt missen. Ook breng je in kaart welke risico’s je zakelijk en privé kunt dragen.

Bepaal je beleggingshorizon

Je beleggingshorizon geeft aan hoe lang je van plan bent te investeren voordat je je geld voor iets anders nodig hebt. Als je bijvoorbeeld kiest voor een horizon van vijf jaar, dan geef je je investering vijf jaar de kans om te groeien.

Een langere horizon betekent over het algemeen minder druk om snel rendement te behalen, waardoor je een grotere kans hebt op het bereiken van je financiële doelen.

Zelf beleggen of beheerd beleggen?

Als je gaat beleggen, kun je ervoor kiezen om zelf de touwtjes in handen te nemen of het deels of helemaal uit te besteden aan een beleggingsspecialist. Beginners beleggen hun geld vaak via een bank of broker (platform). Dit wordt ook wel beheerd beleggen genoemd. Dat kan op het gebied van aandelen en obligaties, maar ook als het gaat om vastgoed.

Zeker als je onervaren bent of niet veel tijd hebt, kan beheerd beleggen een verstandige keuze zijn. Heb je als ondernemer een groot vermogen? Dan kun je kiezen voor een vermogensbeheerder. Dit kan handig zijn als je zelf onvoldoende kennis of tijd hebt om te beleggen.

Bepaal je risicoprofiel

Kies je voor beheerd beleggen? Dan geeft een risicoprofiel aan hoeveel risico je beleggingsexpert mag nemen met jouw kapitaal. Dat kan uiteenlopen van heel voorzichtig tot heel avontuurlijk.

Als je een voorzichtige belegger bent, kies je voor weinig risico op koersverlies. Dan moet je er wel rekening mee houden dat je kans op een hoog rendement kleiner is. Ben je het avontuurlijke type? Dan ga je voor de kans op een hoger rendement, maar accepteer je ook dat je meer risico loopt op verliezen.

Het juiste instapmoment

Wat is het juiste moment om te starten met beleggen? Je bent zeker niet de enige die zich dat afvraagt. Veel beleggers zoeken naar het perfecte moment om in te stappen. Alleen blijkt uit historische gegevens dat het perfecte instapmoment in de beleggingswereld niet bestaat.

Koersen voorspellen is een uitdaging, zelfs voor de professionals. Begin met beleggen wanneer jouw financiële situatie dit toelaat. Hoe eerder, hoe beter. Belangrijk is wel dat je belegt met geld dat je voorlopig niet nodig hebt. Zo blijf je rustig slapen, ook als de koersen fluctueren.

Verschillende beleggingsmogelijkheden voor ondernemers

Qua beleggingsopties zit er weinig verschil tussen zakelijk en privé investeren. Zowel jij als individu als jij als eigenaar van een bedrijf kunnen geld steken in aandelen, cryptocurrency, vastgoed en edelmetalen als goud en zilver. De belangrijkste opties op een rij:

Aandelen kopen

Wanneer je belegt in aandelen, investeer je geld in een ander bedrijf en word je daarmee voor een klein deel eigenaar. Als het goed gaat met de onderneming, stijgen je aandelen in waarde. Maar gaat het minder goed, dan daalt de waarde van je investering.

Als aandeelhouder deel je vaak ook in de winst van een onderneming, wat we dividend noemen. Veel (beginnende) beleggers kiezen voor een beleggingsfonds, waarbij geld van verschillende beleggers wordt samengevoegd en belegd en beheerd door specialisten. Vind je het belangrijk dat je vermogen duurzaam wordt belegd? Dan kun je kiezen voor groene fondsen.

Beleggen in obligaties

Door in obligaties te beleggen, leen je geld uit aan een bedrijf of de overheid, die jou terugbetaalt met rente. Dit is anders dan bij het kopen van aandelen; je wordt geen mede-eigenaar, maar eerder een financier. Een obligatie heeft vaak een vaste looptijd, wat inhoudt dat je op een vooraf vastgestelde datum je oorspronkelijke investering terugkrijgt.

Het voordeel van obligaties is het relatief lage risico. Zoek je een veiliger alternatief dan aandelen maar wil je iets meer rendement dan je spaarrekening biedt? Dan kunnen obligaties interessant zijn.

Investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed kan je vermogen vergroten of een extra, passieve inkomstenbron opleveren. Dit kan op meerdere manieren, zoals door zelf een woning of bedrijfspand aan te kopen om eventueel te verhuren. Naast directe investeringen in vastgoed bestaan er ook vastgoedfondsen.

Investeren in start-ups

Je vermogen laten groeien door te investeren in een start-up kan een slimme zet zijn, maar het is belangrijk je bewust te zijn van de risico’s. Er bestaat namelijk een aanzienlijke kans dat je je investering verliest. Niet elke start-up slaagt erin zijn plannen te realiseren en het verwachte rendement te behalen. En mocht je besluiten je aandelen van de hand te doen, dan kan het vinden van een koper soms uitdagend zijn.

Beleggen in cryptocurrency

Cryptocurrencies zijn digitale valuta die zijn gebaseerd op blockchain technologie. Of het een slimme belegging is, hangt af van hoeveel risico je wilt nemen. Met cryptocurrency als de Bitcoin genereer je geen dividend of andere inkomsten. Beleggers moeten het dus puur hebben van koersstijging.

De toekomst van cryptocurrencies is onzeker, wat vaak leidt tot grote koersschommelingen. Kiezen voor crypto betekent sowieso risico nemen, want er is geen toezicht vanuit de centrale bank.

Beleggen in grondstoffen

Er is een eindeloze lijst van grondstoffen waarin je kunt investeren. Vooral in tijden van hoge inflatie kan het toevoegen van grondstoffen aan je beleggingsportefeuille een slimme zet zijn. Ze kunnen dienen als een buffer tegen mogelijke verliezen van je andere investeringen. Je kunt direct in grondstoffen beleggen of kiezen voor gespecialiseerde beleggingsfondsen.

Zakelijk of privé beleggen: wat is beter?

Twijfel je tussen beleggen vanuit je bedrijf of privé? Wat slim is, hangt af van je individuele situatie, je doelen en de juridische structuur van je onderneming.

Zakelijk beleggen kent voordelen, zoals de mogelijkheid om eventuele verliezen af te trekken van de bedrijfswinst, wat kan leiden tot een lagere belastingaanslag. Het risico hierbij is dat bij een faillissement, crediteuren recht hebben op het zakelijk belegde vermogen. Het grootste verschil tussen zakelijk en privé beleggen zit in de belastingregels. Die zijn vrij complex, waardoor het slim is om een fiscaal adviseur bij je plannen te betrekken.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Beleggen en belastingen

Beleggen met een eenmanszaak of vof

Als je een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (vof) hebt, biedt met je bedrijf beleggen de mogelijkheid om vermogen op te bouwen. Dit is echter aan regels gebonden. De investeringen moeten direct gekoppeld kunnen worden aan je zakelijke doelen of dienen als een zakelijke buffer. Het rendement dat je behaalt, ziet de Belastingdienst als bedrijfswinst en wordt belast in box 1.

Privébeleggingen vallen onder je persoonlijke vermogen en worden belast in box 3. In 2024 geldt een vrijstelling van € 57.000 (€ 114.000 voor fiscale partners). Bezit je meer? Dan betaal je over het meerdere 36 procent belasting in 2024, berekend over een forfaitair (verondersteld) rendement van 6,04 procent.

 Zakelijk behaald rendement wordt beschouwd als winst en valt in box 1, waar je vaak meer belasting betaalt dan in box 3. Verwacht je een hoog rendement? Dan kan privé beleggen financieel aantrekkelijker zijn. Bij een substantieel vermogen of een bescheiden rendement kan zakelijk beleggen voordeliger uitpakken. Het omslagpunt ligt voor iedereen anders.

 Beleggen als directeur-grootaandeelhouder van een bv of nv

Als ondernemer met een besloten vennootschap (bv) kun je kiezen: vermogen opbouwen op je zakelijke of je privérekening. Dit werkt net iets anders dan bij een eenmanszaak of vof. De winsten uit aandelen, dividenden en rente worden in box 2 belast met vennootschapsbelasting. In 2024 bedraagt het tarief 19 procent over de winst tot € 200.000 en 25,8 procent daarboven.

Wil je als aandeelhouder van een bv privé beleggen? Dan moet je bv eerst dividend uitkeren. Bij een aanmerkelijk belang wordt zo’n dividenduitkering belast in box 2. Het rendement op je beleggingsportefeuille wordt belast met de vermogensrendementsheffing in box 3.

Over het algemeen is het voor mensen met een groter vermogen vaak voordeliger om het vermogen binnen de bv te beleggen, maar als je zeker van je zaak wilt zijn is het slim om daar samen met een expert naar te kijken.

De sprong naar slim beleggen

Door de extra fiscale mogelijkheden is slim beleggen als ondernemer net wat gecompliceerder dan voor privépersonen. Of je nu kiest voor aandelen, obligaties, vastgoed, of een andere vorm van investering: de sleutel tot succes is kennis. Om goed geïnformeerd stappen te zetten, is het altijd verstandig om met een beleggingsadviseur of fiscaal specialist te sparren.

Hoe bereik je het beste rendement voor jouw vermogen? Bekijk nu alle voor- én nadelen van beheerd beleggen in de gratis brochure.

Picture of Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Als ondernemer wil je het maximale uit je beleggingen halen, maar hoe kies je de juiste partner? Betrouwbaarheid, kosten en gebruiksvriendelijkheid…
Je hebt als ondernemer hard gewerkt en een mooi bedrag opgebouwd. Dat kun je op een spaarrekening zetten – je krijgt weer rente over je spaargeld –…
Voor start-ups en scale-ups zijn aandelenopties vaak een slimme strategie om talentvolle medewerkers aan te trekken zonder hoge salarissen te betalen….
Wanneer je als ondernemer vermogen hebt opgebouwd, is (zakelijk) beleggen een interessante optie om je geld voor je te laten werken. Dit kun je zelf…
Als het financieel voor de wind gaat, is het slim om een deel van je vermogen opzij te zetten. Dit kan via een spaarrekening, maar ook door te…
Wanneer je winst maakt die je niet nodig hebt voor je bedrijf, is het slim om een deel van je vermogen apart te zetten. Zo kun je een buffer of goed…