In 2025 wil je als zzp’er zorgeloos blijven ondernemen, ook nu de Belastingdienst via de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie strenger gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Hoe voldoe je als freelancer aan de regels en voorkom je schijnzelfstandigheid? In dit artikel bespreken we de belangrijkste veranderingen en hoe je je bedrijf hierop voorbereidt. Zo kun je zonder zorgen blijven freelancen.

In het kort

  • De Belastingdienst handhaaft in 2025 strenger op de Wet DBA om schijnzelfstandigheid aan te pakken, wat boetes en naheffingen kan betekenen voor zzp’ers en opdrachtgevers.
  • Gebruik een modelovereenkomst of de webmodule beoordeling arbeidsrelatie om duidelijkheid te krijgen over de samenwerking en mogelijke dienstbetrekking.
  • Voorkom schijnzelfstandigheid door voor meerdere opdrachtgevers te werken, eigen werktijden te bepalen en controle over de werkuitvoering te behouden.
  • Een duidelijke arbeidsrelatie biedt zzp’ers een sterkere rechtspositie en kan bijdragen aan minder concurrentie van schijnzelfstandigen op de markt.

Inhoudsopgave

Zzp’ers in dienst maar niet zeker of ze voldoen aan de wet DBA (Schijnzelfstandigheid)? Check het met onze nieuwe Scan Schijnzelfstandigheid.

Wat is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA)?

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties is ingevoerd om meer duidelijkheid te geven over de relatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers. De Wet DBA verving de oude Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Het doel is het tegengaan van schijnzelfstandigheid.

Tegengaan schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid betekent kort gezegd dat iemand zich presenteert als zelfstandig ondernemer terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband. Als zzp’er moet je kunnen aantonen dat je echt zelfstandig werkt en dat er geen sprake is van een verkapte arbeidsovereenkomst.

In 2025 blijven de kernprincipes van de Wet DBA van kracht, maar er zijn enkele belangrijke wijzigingen en handhavingsplannen waar je rekening mee moet houden.

Wat betekent de aankomende handhaving?

De overheid streeft naar een gelijker speelveld tussen werknemers in loondienst en zelfstandige ondernemers. Daarom zal er in 2025 meer aandacht zijn voor de handhaving van de Wet DBA. De Belastingdienst gaat strenger controleren op schijnzelfstandigheid.

Opdrachtgevers en opdrachtnemers die de wet overtreden, riskeren boetes en naheffingen. Dit betekent dat je als zzp’er en opdrachtgever duidelijke afspraken moet maken over de samenwerking.

Niet per definitie negatief

Strakkere regels dus, maar dat hoeft niet per se negatief uit te pakken. Minder schijnzelfstandigheid betekent namelijk ook minder concurrentie van goedkope opdrachtnemers die eigenlijk in loondienst werken en een arbeidsovereenkomst nodig hebben.

Daarnaast profiteer je van een sterkere rechtspositie wanneer je arbeidsrelatie duidelijker wordt gedefinieerd. En dat kan weer van pas komen bij zakelijke geschillen.

Mogelijke opvolger van de Wet DBA

Er wordt veel gesproken over de Wet VBAR (Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties) als mogelijke opvolger van de Wet DBA. Deze nieuwe wetgeving moet zorgen voor meer duidelijkheid en een betere afbakening tussen zelfstandigen en werknemers.

De Wet VBAR introduceert specifieke regels en criteria waarmee je als zzp’er moet aantonen dat je daadwerkelijk zelfstandig bent. Houd daarom de ontwikkelingen goed in de gaten om up-to-date te blijven.

Webmodule beoordeling arbeidsrelatie

Een belangrijke check of er sprake is van zelfstandigheid, is de webmodule beoordeling arbeidsrelatie. Met deze online tool kunnen jij als zzp’er beoordelen of de samenwerking voldoet aan de criteria van de Wet DBA.

Door de vragen stap voor stap in te vullen, krijg je meer inzicht in de aard van de arbeidsrelatie. Heb je alle vragen beantwoord? Dan krijg je een indicatie of er sprake is van een dienstbetrekking of een zelfstandige opdracht. Hoewel de webmodule geen juridische zekerheid biedt, geeft het wel een idee of je op de goede weg bent.

Werk met een modelovereenkomst

Je kunt samen met je opdrachtgever een modelovereenkomst gebruiken. Op de website van De Belastingdienst vind je meerdere modelovereenkomsten die duidelijkheid scheppen over de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Je kunt ook zelf een opdrachtovereenkomst op maat maken.

Met een modelovereenkomst toon je aan dat er geen sprake is van een dienstbetrekking en kun je goed voorbereid een samenwerking met elkaar aangaan. Zorg ervoor dat je altijd de juiste overeenkomst gebruikt en deze afstemt op de specifieke situatie van je opdracht.

Situaties waarin een modelovereenkomst nuttig is:

  • Wanneer je langdurig voor dezelfde opdrachtgever werkt.
  • Als je werkzaamheden verricht die lijken op die van een werknemer.
  • Wanneer er sprake is van enige vorm van werkgeversgezag.


Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

7 tips om schijnzelfstandigheid te voorkomen

Een van de belangrijkste doelen van de Wet DBA is het voorkomen van schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat je moet aantonen dat het om zelfstandig ondernemerschap gaat. Enkele tips om schijnzelfstandigheid te voorkomen:

1. Werk met een modelovereenkomst

Vul samen met je opdrachtgever een modelovereenkomst in. Hiermee toon je aan dat er geen sprake is van een dienstbetrekking.

2. Werk voor meerdere opdrachtgevers

Idealiter werk je voor meerdere opdrachtgevers, zodat je niet afhankelijk bent van één opdrachtgever.

3. Bepaal je eigen werktijden

Laat zien dat je zelf de regie hebt over je werk.

4. Werk volgens eigen methodes

Behoud de controle over hoe je je werk uitvoert en voorkom ondergeschiktheid aan een opdrachtnemer.

5. Ga actief aan de slag met marketing en acquisitie

Zorg dat je actief nieuwe opdrachtgevers werft. Dit versterkt je positie en juiste kwalificatie als zelfstandige.

6. Communiceer duidelijk

Wees open en duidelijk in je communicatie met opdrachtgevers over je rol en verantwoordelijkheden.

7. Blijf op de hoogte

Volg de laatste ontwikkelingen op het gebied van wetgeving en handhaving en speel proactief in op veranderingen.

Door deze tips in de praktijk toe te passen, toon je aan dat je een echte ondernemer bent.

Goed voorbereid een nieuw ondernemersjaar in

Als zzp’er wil je ook in 2025 graag zekerheid. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de Wet DBA, de mogelijke opvolging door de Wet VBAR en de aankomende handhaving.

Maak gebruik van hulpmiddelen zoals de webmodule beoordeling arbeidsrelatie en modelovereenkomsten om te zorgen dat je voldoet aan de wet. Voorkom schijnzelfstandigheid door je als echte ondernemer te profileren. Zo blijf je zorgeloos freelancen en bouw je verder aan een succesvolle zelfstandige carrière.

Ben je opdrachtgever en wil je in een paar minuten weten of er sprake is van schijnzelfstandigheid in jouw arbeidsrelatie met zzp’ers? Doe dan onze Scan Schijnzelfstandigheid.

 

De Belastingdienst gaat per 1 januari streng controleren op de Wet DBA. Heb je zzp’ers werkzaam? Start dan de Schijnzelfstandigheid Scan en weet direct of jij voldoet.

Foto van Martin De Coninck

Martin De Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.
Lees ook…
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger handhaven op de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie). Oftewel: schijnzelfstandigheid…
Ben je een zzp’er die vaak werkt voor dezelfde opdrachtgever? Of heb je een bedrijf dat op vaste basis met dezelfde freelancers samenwerkt? Dan is het…
De Belastingdienst voert regelmatig controles uit op zakelijke administraties. Toch is de kans op een boekenonderzoek volgens cijfers van de…
Meer dan de helft van de zzp’ers is niet goed op de hoogte van strengere regels rondom schijnzelfstandigheid die in 2025 van kracht gaan. Dit kan…
Om schijnconstructies aan te pakken, is De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) in het leven geroepen. Deze wet beschermt werknemers tegen onderbetaling…
Schijnzelfstandigheid lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar als ondernemer kan het je duur komen te staan. De regels rondom het inhuren van…