Categorieën

Zonnepanelen plaatsen is een populaire groene keuze, maar zijn ze anno 2024 een slimme investering voor jouw bedrijf? Wat zijn de voordelen? Hoe rendabel zijn ze op je bedrijfspand? En waar moet je nog meer rekening mee houden?

In het kort

  • Zakelijke zonnepanelen zijn in 2024 een slimme investering door voordelen zoals de salderingsregeling.
  • Je kunt profiteren van fiscale regelingen zoals de EIA, KIA en VAMIL, wat aanzienlijke belastingvoordelen oplevert.
  • De terugverdientijd van zonnepanelen ligt meestal tussen de 5 en 7 jaar en zonnepanelen hebben een lange levensduur.
  • Zonnepanelen helpen je bedrijf geld besparen op energiekosten, wat je liquiditeit verbetert en bijdraagt aan een groen imago.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Ben je een klein- of grootverbruiker?

Als je nadenkt over zakelijke zonnepanelen voor groene energie, is het handig om eerst te checken of je een kleinzakelijke of grootzakelijke aansluiting hebt. De spelregels tussen deze typen aansluitingen verschillen namelijk nogal.

Salderingsregeling

Zo mag je als kleinzakelijke verbruiker (tot 3 x 80 Ampère) – net als huishoudens – vooralsnog gebruikmaken van de aantrekkelijke salderingsregeling. De meeste mkb- en zzp-energiecontracten vallen onder kleinzakelijk verbruik.

Bedrijven met grootzakelijke aansluiting krijgen alleen terugleververgoeding

Als grootzakelijke afnemer (> 3 x 80 Ampère) mag je niet salderen. Grootverbruikers krijgen alleen een terugleververgoeding: een vooraf afgesproken bedrag per kWh. Dit voordeel is een stuk minder groot en steeds meer energieleveranciers rekenen hier kosten voor. Aan de andere kant kun je als grootzakelijke verbruiker in aanmerking komen voor de SDE++-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie).

Weet je niet wat voor soort aansluiting je hebt? Vraag het aan je netbeheerder. Aangezien de meeste mkb’ers en zzp’ers een kleinzakelijke aansluiting hebben, richten we ons in het vervolg van dit artikel alleen op deze groep.

Salderen, terugleververgoeding en energiebelasting

Wat is salderen?

De salderingsregeling werkt als volgt: je mag energie die je teruglevert aan het stroomnet wegstrepen tegen je eigen verbruik. Niet alle stroom die je opwekt, gebruik je immers direct zelf voor je elektrische apparaten. Op zonnige dagen wek je meestal meer op dan je zelf verbruikt. Als particulier of kleinzakelijke klant lever je dat terug. Of je slaat het op met een thuisbatterij. Je krijgt dus in feite dezelfde prijs als de energieprijs van je leverancier. Het terugleveren en wegstrepen van energie gebeurt automatisch.

Misschien vraag je je af of er wel iets weg te strepen valt wanneer je zelf energie opwekt met zonnepanelen. Het antwoord is ja. Je neemt altijd wel iets van stroom af bij je energiemaatschappij. ‘s Nachts en op bewolkte dagen wekken de panelen weinig tot niets op en je hebt altijd wel iets van elektrische apparaten draaien (bijvoorbeeld servers of apparaten die op stand-by staan).

Blijft de salderingsregeling bestaan?

Over de salderingsregeling is een hoop te doen. Zo zou deze aantrekkelijke overheidsregeling afgebouwd worden, maar dit voornemen is door het demissionaire kabinet weer teruggedraaid. Toch lijkt het erop dat het er wel van gaat komen: het nieuwe te vormen kabinet heeft een hoofdlijnenakkoord bereikt waarin staat dat de salderingsregeling in 2027 helemaal verdwijnt. Voorlopig is het nog niet zover en kun je dus gewoon gebruikmaken van de salderingsregeling. Bovendien zijn de plannen nog niet definitief.

Wat heb je nodig om te salderen?

Hoewel het terugleveren en verrekenen automatisch gebeurt, moet je wel de volgende zaken regelen:

  • meld je zonnestroomsysteem aan op energieleveren.nl, het liefst voordat de panelen geplaatst worden.
  • zorg voor een geschikte meter. Een slimme meter is geen vereiste, maar wel gebruikelijk.


Hoe zit het met de terugleververgoeding? 

Het kan voorkomen dat je onderaan de streep meer opwekt dan je zelf verbruikt. Het overschot dat ontstaat, lever je terug tegen een vooraf afgesproken terugleververgoeding. Dat is een vast bedrag per kWh. Dit voordeel is wel een stuk minder dan het eerder genoemde salderen. Bovendien rekenen steeds meer energieleveranciers een ‘terugleverheffing’. Wisselende stroomprijzen en wisselende opbrengsten zorgen voor extra kosten voor de energieleverancier en die willen ze doorberekenen.

Hoe zit het met de energiebelasting? 

Een ander voordeel is dat je over je zelf opgewekte energie geen energiebelasting betaalt. Je eigen zonnestroom opwekken is dus ook belastingtechnisch aantrekkelijk. 

Zakelijk zonnepanelen kopen: welke aftrekposten mag je toepassen?

Naast de salderingsregeling stimuleert de overheid de aanschaf van zakelijke zonnepanelen met een aantal fiscale regelingen: 

EIA (Energie-investeringsaftrek)

Overweeg je een zonnestroominstallatie met een vermogen tussen de 15 en 55 kilowattpiek? Dan mag je 40 procent van je investeringskosten aftrekken van je fiscale winst. Dit levert gemiddeld een voordeel van 10 procent op je investeringskosten op.

MIA, KIA en VAMIL

De MIA (Milieu-investeringsaftrek) toepassen op de aanschafkosten van je zonnestroominstallatie is geen optie in 2024. Wel mag je gebruikmaken van de VAMIL (Vrije Afschrijving Milieu-investeringen). Dat kan een rente- en liquiditeitsvoordeel opleveren.

Je zonnepanelen moeten dan aan specifieke eisen voldoen, zoals omschreven in de Milieulijst 2024 onder code C 4610. Zo is een belangrijke voorwaarde dat je leverancier de zonnepanelen kosteloos terugneemt voor hergebruik of recycling. Het moet dus gaan om ‘circulaire zonnepanelen’. Als je aan alle voorwaarden voldoet, mag je tot 75 procent van de investeringskosten willekeurig afschrijven. 

Hoewel de MIA in 2024 dus geen optie is voor extra belastingaftrek wanneer je zakelijk zonnepanelen aanschaft, kun je wél de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) toepassen. Voor 2024 mag je met de KIA maximaal 28 procent van de investeringskosten van je zonnepanelen aftrekken van de winst. 

Tip: je mag de EIA combineren met de KIA. Zo kan je netto-voordeel nog hoger oplopen.

Wat zijn andere voordelen van zonnepanelen op je bedrijfspand?

Naast de salderingsregeling en aantrekkelijke aftrekposten leveren zonnepanelen meer voordelen op: 

Meer geld beschikbaar voor groei en ontwikkeling

Al met al zul je met een zonnesysteem op je dak aanzienlijk besparen op je energiekosten. Dankzij een lagere energierekening bespaar je maandelijks op je operationele kosten. Daarmee verbeter je je liquiditeit en houd je meer geld over voor groei en ontwikkeling.

Bijdragen aan een groene reputatie

Door te investeren in groene stroom draag je bij aan een duurzamer imago van je bedrijf. Veel klanten en partners zullen het waarderen als je actief bezig bent met energietransitie. Dit kan leiden tot nieuwe zakelijke kansen en een sterkere marktpositie.

Laden elektrische auto’s

Met zonnepanelen kun je elektrische bedrijfsauto’s met zelf opgewekte stroom opladen. Dan wordt elektrisch rijden echt duurzaam. Met voldoende panelen en de juiste laadpaal laad je ook nog eens veel goedkoper.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen voor jouw bedrijf?

Zakelijke zonnepanelen op je bedrijfspand leveren dus genoeg voordelen op. Maar hoe rendabel is zo’n zonnestroominstallatie nu eigenlijk?

Terugverdientijd van de investering

De terugverdientijd is een cruciale factor bij het beoordelen van de rentabiliteit van zonnepanelen. Over het algemeen kan de investering in zonnepanelen binnen 5 tot 7 jaar worden terugverdiend, afhankelijk van de omvang van het systeem en het stroomverbruik van je bedrijf.

Prestaties van zonnepanelen

De efficiëntie van zonnepanelen is in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Moderne panelen hebben een hogere capaciteit en kunnen meer energie produceren, zelfs op minder zonnige dagen. Het is belangrijk om te kiezen voor kwalitatieve producten die passen bij de specifieke toepassingen van jouw bedrijf.

Onderhoud en levensduur

Zonnepanelen zijn relatief onderhoudsarm en hebben een lange levensduur, vaak minimaal 25 jaar. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je panelen optimaal blijven presteren.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Welke andere factoren beïnvloeden je beslissing om zakelijke zonnepanelen aan te schaffen?

Wanneer je de aanschaf van zonnepanelen overweegt, zijn de volgende overwegingen belangrijk:

Locatie en dakruimte

Niet elk bedrijfspand is geschikt voor de installatie van een dak vol zonnepanelen. De locatie, oriëntatie ten opzichte van de zon en de beschikbare dakruimte zijn bepalend voor de hoeveelheid energie die je zonnesysteem kan genereren.

Financiële overwegingen

De initiële kosten van aankoop en installatie van zonnepanelen kunnen hoog zijn. Toch kun je de financiële last met de juiste financieringsmogelijkheden sterk verminderen. Het is ook belangrijk om te overwegen hoe de investering past binnen het bredere financiële plaatje van je bedrijf.

Toekomstige energieprijzen en wetgeving

De prijs van elektriciteit kan fluctueren, dat hebben we wel gezien de afgelopen jaren. Dit kan impact hebben op de rentabiliteit van je investering in zonnepanelen. Toch zijn hogere energieprijzen in dit verband niet alleen maar negatief. Hogere energieprijzen betekenen namelijk ook hogere besparingen, waardoor je terugverdientijd afneemt.

Daarnaast kan het zomaar zijn dat het afbouwen van de salderingsregeling ooit weer op tafel komt. Zonnepanelen zijn ook zonder deze aantrekkelijke regeling nog interessant, maar de terugverdientijd zal wel toenemen.

Zakelijke zonnepanelen in 2024: doen of niet?

Het investeren in zakelijke zonnepanelen kan in 2024 zeker een slimme zet zijn, afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, subsidies, aftrekregelingen en energiebehoeften van je bedrijf. Bij twijfel kun je altijd advies inwinnen bij een duurzaamheidsadviseur. Die zal kijken wat mogelijk is en een berekening voor je maken.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Foto van Martin De Coninck

Martin De Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.
Lees ook…
Wetenschappelijke studies tonen aan dat een groene werkplek voor je medewerkers net zo cruciaal is voor de mentale gezondheid als een goede stoel voor…
In een wereld waar de focus steeds meer ligt op duurzaam ondernemen, moeten bedrijven meegaan om competitief te blijven. Uiteraard kost verduurzamen…
Als ondernemer kun je niet meer om duurzaamheid heen. Of het nu komt door je eigen groene ambities, de verwachtingen van je klanten of omdat…
Duurzaam ondernemen is niet langer een trend, maar een noodzaak. Wil je weten hoe je direct kunt beginnen met een groener bedrijf? Deze 9 praktische…
Wil je als ondernemer je steentje bijdragen aan een betere wereld? Begin met iets simpels: afval scheiden binnen je bedrijf. Dit is niet alleen goed…
Zwetend op het werk? Dat hoeft niet de norm te zijn in jouw bedrijf. Een koele werkplek is niet alleen een kwestie van comfort, maar beïnvloedt ook de…