Benieuwd welk energiecontract het beste bij jouw bedrijf past? Of je nu kiest voor zekerheid met een vast tarief, de flexibiliteit van een variabel contract of wilt inspelen op de markt met dynamische prijzen – er is altijd wel een optie die aansluit op jouw behoeften. Ontdek de voor- en nadelen van elk type contract en maak een weloverwogen keuze waarmee je je energiekosten onder controle houdt.

In het kort

  • Een vast energiecontract biedt zekerheid met vaste tarieven, maar je profiteert niet van prijsdalingen en je betaalt vaak een boete bij vroegtijdige opzegging.
  • Een variabel energiecontract biedt flexibiliteit en de mogelijkheid om te profiteren van prijsdalingen, maar brengt risico op prijsstijgingen met zich mee.
  • Een dynamisch energiecontract laat je inspelen op wisselende marktprijzen, wat voordelig kan zijn bij slim energieverbruik, maar zorgt ook voor onzekerheid door prijsfluctuaties.

Inhoudsopgave

Heb jij het juiste energiecontract voor je onderneming? Kies zekerheid voor thuis of op kantoor en ontvang tot €400,- korting. 

Wat is een vast energiecontract voor ondernemers?

Bij een vast energiecontract staan de tarieven voor stroom en gas vast gedurende de looptijd van het contract. De energiemarkt was de laatste jaren erg onvoorspelbaar en daarom waren lange vaste contracten een tijd niet beschikbaar. Inmiddels zijn ze terug van weggeweest.

Looptijden en tarieven

Je kunt meestal kiezen uit vaste contracten met een looptijd van 1 jaar, 2 jaar of 3 jaar. Let op: alleen het tarief per kWh (elektriciteit) of m³ (gas) staat vast. Andere kosten, zoals energiebelastingen en netbeheerkosten, kunnen veranderen.

Wat zijn de opzegregels bij vaste contracten?

Wil je je contract vroegtijdig beëindigen, bijvoorbeeld omdat je overstapt naar een andere leverancier of je bedrijf stopt, dan betaal je een boete. Deze boete wordt sinds 1 juni 2023 berekend op basis van de financiële schade die de leverancier lijdt door jouw opzegging.

Voordelen van vaste energiecontracten

Een vast energiecontract biedt bedrijven voorspelbaarheid en zekerheid. Doordat de energietarieven gedurende de hele looptijd van het contract vaststaan, ben je beschermd tegen eventuele prijsstijgingen op de markt. Dit maakt het makkelijker om je energiekosten nauwkeurig te budgetteren.

Nadelen van een vast energiecontract

Met een vast contract profiteer je niet van eventuele prijsdalingen tijdens de looptijd van je contract. Daarnaast ben je bij vroegtijdige opzegging vaak gebonden aan een opzegboete, wat de flexibiliteit van je onderneming kan beperken als je energiebehoeften veranderen of als je je bedrijf wilt uitbreiden of verhuizen.

Wat is een variabel energiecontract voor ondernemers?

Een variabel energiecontract heeft geen vaste looptijd. Dit betekent dat je leverancier de tarieven tijdens de looptijd kan wijzigen. Deze wijzigingen vinden minimaal twee keer per jaar plaats, maar soms vaker (als dat in de voorwaarden staat).

Voordelen van een variabel energiecontract

Het grootste voordeel van een variabel contract is dat je mogelijk profiteert van prijsdalingen. Daarnaast kun je op elk moment opzeggen zonder boetes. Dat biedt flexibiliteit en dat is voor sommige bedrijven prettig.

Nadelen van een variabel energiecontract

Bij een variabel contract loop je het risico dat de prijzen stijgen, waardoor je meer betaalt. Het gebrek aan prijszekerheid kan een nadeel zijn.

Wat is een dynamisch energiecontract voor ondernemers?

Bij een dynamisch energiecontract betaal je de inkoopprijs van energie zoals die geldt op de handelsmarkt, plus een kleine opslag. Dit betekent dat je energietarieven dagelijks of zelfs per uur kunnen variëren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je energieverbruik aanpassen aan de momenten waarop de prijs het laagst is, wat je geld kan besparen.

Voordelen van dynamische contracten

Dynamische energiecontracten bieden ondernemers veel flexibiliteit, omdat je op elk moment kunt opzeggen zonder boetes. Bovendien kun je met een dynamisch contract kosten besparen door je energieverbruik slim te plannen en zo te profiteren van de momenten waarop de energieprijzen het laagst zijn. Dat is extra interessant als je elektrische voertuigen en laadpalen hebt.

Nadelen van een dynamisch contract

Een dynamisch contract brengt onzekerheid met zich mee, omdat de prijzen dagelijks of zelfs per uur fluctueren. Hierdoor weet je nooit van tevoren precies wat je zult betalen. Daarnaast vraagt het een tijdsinvestering om de markt en prijsontwikkelingen actief te volgen, zodat je optimaal kunt profiteren van de wisselende tarieven.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Welk energiecontract past bij jouw bedrijf?

Vast contract

Vaste contracten zijn vooral aantrekkelijk voor bedrijven met stabiele energiebehoeften, zoals kantoren, die kosten door onvoorziene prijsstijgingen niet kunnen doorberekenen aan klanten.

Variabel contract

Dit type contract is vooral aantrekkelijk voor ondernemingen met relatief lage energiekosten, zoals detailhandel of kleine bedrijven, waar eventuele prijsstijgingen niet direct een grote impact hebben op de totale kostenstructuur. Het voordeel is dat je op elk moment kunt opzeggen zonder boetes, maar je loopt wel meer risico bij prijsstijgingen.

Dynamisch contract

Als jouw bedrijf flexibel is in het energieverbruik, zoals een productiebedrijf of een onderneming met wisselende werktijden, dan kan een dynamisch contract zeer voordelig zijn. Bedrijven die actief gebruik maken van energiebeheer kunnen inspelen op lage prijzen en daardoor grote besparingen realiseren.

Contracten en bedrijfsgroei

Als je verwacht dat je bedrijf snel groeit, kan een variabel of dynamisch contract aantrekkelijker zijn omdat je energiebehoefte toeneemt. Vaste contracten kunnen je belemmeren om snel te schakelen of om van betere tarieven te profiteren bij grotere volumekortingen.

Zakelijk of particulier energiecontract: wat is voordeliger?

Zzp’ers en eenmanszaken kunnen vaak zelf kiezen of ze een zakelijk of particulier energiecontract afsluiten. Een zakelijke energieovereenkomst lijkt in eerste instantie voordelig, maar dit is vaak misleidend. De tarieven worden namelijk exclusief btw gepresenteerd, terwijl particulieren standaard de tarieven inclusief btw zien. En niet elke ondernemer kan de btw van zijn energiekosten aftrekken.

Daarnaast profiteren particulieren vaak van aantrekkelijke welkomstbonussen en worden ze door de overheid beter beschermd dan ondernemers.

Leestip: Kiezen voor een zakelijk of particulier energiecontract?

Hoe vergelijk je zakelijke energiecontracten?

Wil je weten welk type energiecontract het beste bij jouw bedrijf past? Vergelijk de verschillende opties en kijk naar jouw energieverbruik, huidige tarieven en de behoefte aan flexibiliteit. Een energievergelijker voor zakelijke contracten kan je helpen een weloverwogen keuze te maken.

Wil jij besparen op je (zakelijke) energiekosten? Vind een energiecontract die bij jouw onderneming past. Met een kantoor aan huis of een eigen bedrijfspand. Bekijk je aanbod.

Foto van Bob van der Burg

Bob van der Burg

Bob van der Burg is econoom, ondernemer en schrijver.
Lees ook…
Wil je als ondernemer aan de slag met duurzame energie? Wist je dat je dan gebruik kunt maken van subsidies die duurzame maatregelen een stuk…
Wil jij groeien met je onderneming? Nieuwe machines aanschaffen? Of je wagenpark uitbreiden met elektrische auto’s. Een vol stroomnet kan je ambities…
De energiemarkt in Nederland biedt veel uitdagingen, maar ook veel kansen voor ondernemers. Met wisselende prijzen, verschillende energiecontracten,…
Energieprijzen zijn de laatste jaren flink in beweging en als ondernemer merk je dat meteen in je kosten. Dat maakt het extra belangrijk om goed na te…
Energiebelasting is een kostenpost waar elke ondernemer mee te maken heeft, maar wist je dat je in sommige gevallen recht hebt op een teruggave? Ontdek…
Met de stijgende energiekosten en de groeiende nadruk op duurzaam ondernemen, kan een warmtepomp voor je bedrijfspand een slimme investering zijn. In…