Wat zijn de belangrijkste kenmerken van zakelijke energiecontracten? En hoe kies je als ondernemer het juiste contract? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Heb jij het juiste energiecontract voor je onderneming? Kies zekerheid voor thuis of op kantoor en ontvang tot €400,- korting. 

Inhoudsopgave

De tarieven van zakelijke energiecontracten zijn vaak gelijk, of soms zelfs hoger dan een particulier contract.

Deze contracten lijken misschien goedkoper, maar de bedragen worden vaak exclusief btw weergegeven. Dat kan dus misleidend zijn. Daarnaast kun je als particulier vaak gebruik maken van een aantrekkelijke welkomstpremie. 

Consumenten worden door de overheid veel beter beschermd dan ondernemers. Daarom zijn de voorwaarden van een particulier energiecontract vaak ook een stuk gunstiger.

Langlopende contracten

Vanwege de onzekerheid op de energiemarkt waren langlopende contracten lang niet beschikbaar. De laatste maanden bieden leveranciers ze weer aan.

Het afsluiten van een langlopend contract is niet alleen interessant voor thuisgebruik, maar kan ook interessant zijn voor kantoren en bedrijfspanden.

Bij vaste energietarieven staan de tarieven voor de levering van gas en stroom vast gedurende de looptijd van je contract. Momenteel kun je kiezen tussen vaste contracten met een looptijd van 6 maanden, 1 jaar, 2 jaar of 3 jaar. 

Een vaste prijs geldt alleen voor het tarief per kWh of m³. Andere onderdelen van je energierekening kunnen tijdens deze periode wel veranderen. Bijvoorbeeld de belastingen of de netbeheer kosten. Met een vast tarief heb je geen voordeel van tussentijdse prijsdalingen, maar loop je ook geen risico als de prijzen stijgen. 

Zzp’ers kunnen meestal zelf beslissen of ze een zakelijk of particulier energiecontract willen afsluiten.

Opzegregels bij langlopend contract

Overweeg je om voor de zekerheid van een langlopend contract te kiezen? Houd er dan rekening mee dat het sinds 1 juni duurder is geworden om voortijdig van leverancier te wisselen.

Door nieuwe opzegregels loop je het risico op aanzienlijke boetes als je je contract tussentijds opzegt.

Voortijdig opzeggen gebeurt in twee situaties: 

  1. Als je switcht naar een andere zakelijke energieleverancier terwijl het huidige energiecontract nog een loopt.
  2. Bij bedrijfsbeëindiging terwijl je huidige zakelijke energiecontract nog een lange loopt.

Per 1 juni 2023 stemmen zakelijke energieleveranciers de boete af op de financiële schade die ze mislopen door jouw opzegging.

De volgende factoren bepalen uiteindelijk de hoogte van de boete:

  1. De energietarieven die je op dit moment betaalt aan de leverancier.
  2. De energietarieven die nieuwe klanten op dit moment kunnen afsluiten.
  3. De resterende hoeveelheid stroom en/of gas die je nog zou afnemen bij de leverancier.

Variabele contracten

Een variabel energiecontract heeft een onbepaalde looptijd. Dit betekent dat jouw energieleverancier de prijs kan verhogen of verlagen tijdens de looptijd van het contract. 

Het is moeilijk te voorspellen of deze zullen stijgen of dalen. Ga voor jezelf na of je de ‘zekerheid van een vaste prijs wilt.

Het verschil tussen een vast en variabel energiecontract zit alleen in de leveringskosten van stroom en gas. De andere kosten – zoals overheidsheffingen en netbeheerkosten – zijn hetzelfde voor vaste en variabele prijscontracten.

Vast, variabel of dynamisch: wat zijn de verschillen?

Je kunt kiezen uit een vast, variabel of dynamisch contract.

De belangrijkste verschillen zijn:

  • De prijs
  • De looptijd

Vast contract

Bij een vast energiecontract ligt de prijs vast voor de looptijd van het contract.

  • De duur van een vast contract kan variëren van 6 maanden tot maximaal 3 jaar.
  • Er is sprake van vaste maandelijkse leveringskosten.
  • De verrekening gebeurt jaarlijks.

Variabel contract

Bij variabele energiecontracten variëren de prijzen.

  • Bij een variabel contract wisselen de prijzen minimaal twee keer per jaar, maar soms ook vaker. Dat mag, mits het in de algemene voorwaarden staat.

Dynamisch contract

Bij het dynamische energiecontract betaal je voor energie de inkoopprijs die geldt op de handelsmarkt, plus een kleine transparante opslag aan je energieleverancier. De leveringsprijs wordt bepaald door:

  • Inkoopprijs van energie, de transparante opslag en de vaste leveringskosten (administratiekosten).
  • De netbeheerkosten.
  • De overheidsheffingen (Opslag Duurzame Energie, energiebelasting en btw).

Er zijn verschillende leveranciers die een dynamisch energiecontract afsluiten.

Dit betekent dat de tarieven direct meebewegen met de prijsontwikkelingen op de handelsmarkt.

  • Bij een dynamisch energiecontract wisselt de prijs van stroom per uur en van gas per dag.
  • De verrekening van de prijs en verbruik gebeurt bij een dynamisch contract elke maand.

Wat zijn de voordelen van dynamische energiecontracten?

  • Je contract is net zo dynamisch als de energieprijs. Dat betekent dat je op ieder moment kunt opzeggen zonder boetes.
  • Een ander voordeel is dat je je elektriciteitsvraag kunt matchen met de momenten waarop stroom het goedkoopst is. Dat levert je geld op. Die tijden vind je terug in de app van je energiebedrijf.

Wat zijn de nadelen van dynamische contracten?

  • Onzekerheid. Je betaalt de actuele prijzen van de spotmarkten. Bij het afsluiten van een dynamisch energiecontract zijn de te betalen tarieven dus niet vast te stellen.
  • Kennis van zaken nodig. Bij een dynamisch energiecontract neem je in feite de risico’s van de energiehandelaar over. Je moet dus kennis van de actuele energiemarkt hebben om de juiste beslissingen te nemen.
  • Tijdrovend. Om optimaal van de prijsschommelingen te kunnen profiteren, moet je de tarieven goed in de gaten houden. Daar gaat veel tijd in zitten.

Zijn dynamische tarieven goedkoper?

Soms wel. Door meer aanbod van energie daalt de prijs van energie. Zelfs tot in de min. Je krijgt dan negatieve stroomprijzen.

Negatieve stroomprijzen komen vaak voor. Vooral in het weekend. Dat betekent dat je op die momenten uitbetaald krijgt voor de energie die je gebruikt. 

Hoe ontstaan negatieve stroomprijzen?

Negatieve stroomprijzen krijg je door de toenemende investeringen in duurzame energie. En bij gunstige weersomstandigheden, zoals veel zon en veel wind, wordt er veel groene stroom geproduceerd en opgeslagen.

Let op:  heb je zonnepanelen op je dak en lever je op dat moment veel stroom terug aan het net, dan zal je terugleververgoeding tegenvallen.

Dus zet op die momenten dat er sprake is van een negatieve stroomprijs je machines aan die veel stroom verbruiken!

Maandelijkse verrekening kosten

Je betaalt net als bij andere vormen van een energiecontract een maandelijks voorschot. Maar in tegenstelling tot een vast of variabel contract, waarin de kosten jaarlijks of halfjaarlijks met je worden verrekend, worden je kosten bij een dynamisch energiecontract iedere maand met je verrekend.

Hoe wordt je maandelijkse voorschot berekend?

Er wordt een indicatief dynamisch leveringstarief vastgesteld op basis van de marktprijzen op dit moment. Die indicatieve tarieven kunnen dus variëren.

Dat tarief wordt vermenigvuldigd met je jaargebruik dat is gebaseerd op je verbruik in het verleden. Je voorschotbedrag stijgt en daalt mee met de energieprijs op de handelsmarkt. 

Betaling in gelijke termijnen

Waar je rekening mee moet houden is dat de leverancier het voorschot heeft bepaald op je jaargebruik in het verleden en dat door 12 gelijke maanden deelt.

In werkelijkheid gebruik je over het algemeen in de zomer minder energie dan in de winter. Je voorschot zal dus in de zomer waarschijnlijk hoog uitvallen en in de winter laag.

Dat betekent dat je in de zomer wellicht geld terugkrijgt en in de winter moet bijbetalen.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Welk energiecontract sluit je af?

Het hangt af van je behoefte als ondernemer. Kun jij je kosten van energie doorberekenen aan de eindgebruiker, dan kies je misschien liever voor de zekerheid van een vast contract.

Kun jij als ondernemer vrij bepalen wanneer je energie verbruikt, dan zijn wellicht de dynamische energieprijzen voor jou aantrekkelijk.

Voordelen van een contract met vaste looptijd en vaste tarieven:

  • Zekerheid.
  • Geen omkijken naar je contract.

Nadeel:

  • Je kunt bij een vast contract niet zomaar opzeggen binnen de looptijd. Dan betaal je een opzegvergoeding.

Voordelen van een contract met onbepaalde looptijd en variabele tarieven

  • Een contract met variabele tarieven heeft geen einddatum.
  • Je kunt je contract op elk moment opzeggen zonder kosten.
  • Je profiteert van een lage prijs als de energietarieven dalen.

Nadeel

  • Je neemt meer risico.
  • Als de tarieven stijgen, betaal je meer.

Misschien een goed moment voor een vast contract?

De tarieven zijn dit jaar veel lager dan op het hoogtepunt vorig jaar, maar de schommelingen in de prijs zijn nog steeds aanwezig. Dit maakt het wellicht een interessant moment om de huidige tarieven vast te leggen in een langlopend contract, vooral omdat de prijzen naar verwachting later in het jaar zullen stijgen en het prijsplafond in 2024 afloopt.

Bekijk welke optie voor jou de beste is

Wil je weten welk type zakelijk energiecontract voor jouw bedrijf het beste is? Onderzoek dan goed wat je eigen wensen en behoeften zijn, wat je huidige energietarieven zijn en welk type contract je nu hebt. 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Bob van der Burg

Bob van der Burg

Bob van der Burg is econoom, ondernemer en schrijver.
Lees ook…
Een nieuwe energieleverancier kiezen hoeft niet ingewikkeld te zijn. De grote vraag is: waar moet je allemaal op letten als je een nieuwe…
Investeer in duurzame energie met ISDE en SDE. Om ondernemers te ondersteunen bij de investering in duurzame energieproductie, zijn twee subsidies…
De energiebelasting betaal je over de levering van aardgas en elektriciteit. Die is dit jaar voor ondernemers flink omhoog gegaan. Tot dit jaar…
De recente daling in energieprijzen biedt ondernemers de uitgelezen kans om te onderzoeken of het voordelig is om over te stappen van…
Hoe kom ik met mijn bedrijf van het gas af? We willen in Nederland het liefst zo snel mogelijk van de fossiele brandstoffen af. Maar het daadwerkelijk…
We krijgen fors stijgende energieprijzen in 2024. Hoe kun je je als ondernemer voorbereiden? Vanaf 1 januari neemt de energiebelasting (EB) voor gas…