De populariteit van elektrisch rijden neemt snel toe. Daarmee groeit ook de behoefte aan een laadinfrastructuur – ook bij bedrijven zelf. In dit artikel vertellen we je meer over de keuze voor laadstations voor elektrische auto's bij kleine en middelgrote ondernemingen. Wat zijn je opties? Waar moet je op letten? En welke financiële voordelen levert het installeren van een zakelijke laadpaal op?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Waarom zou je zakelijke laadpalen installeren?

Laten we beginnen met het waarom van zakelijke laadpalen. Er zijn verschillende redenen om ze te installeren.

Duurzaamheid

Een reden is bijvoorbeeld: je ondersteunt een belangrijke ontwikkeling in duurzame mobiliteit.

Elektrisch rijden is inderdaad here to stay. Door dit te faciliteren laat je zien dat het niet bij woorden blijft. Dit is goed voor je duurzame imago, wat weer goed afstraalt op klanten. Concurrentievoordeel dus. Ook je werknemers zullen er blij mee zijn, want zijn kunnen hun auto makkelijker opladen op het werk.

Wettelijk verplicht bij nieuwe kantoren

Daarnaast krijg je wellicht te maken met wetgeving. Bij de bouw van een nieuw kantoor heb je de wettelijke verplichting om bij minimaal tien parkeerplaatsen ook minimaal één elektrisch laadpunt te installeren. Dit is een regel die uit de koker komt van de Europese Energy Performance of Buildings Directive.

Bij bestaande kantoren met minstens twintig parkeerplaatsen moet er vanaf 2025 ook minstens één laadpaal zijn. Maar misschien kun je bij nieuwe kantoren het best gewoon een laadpaal installeren per parkeerplaats. Dan ben je helemaal klaar voor de toekomst en hoeven je klanten niet op zoek naar openbare laadpunten als je laadpaal in gebruik is.

Welke soorten laadstations zijn er?

Als het gaat om laadpalen, heb je twee soorten:

AC-laders en DC-laders

De laders langs de snelweg zijn meestal DC-laders (gelijkstroom), laders die erg snel laden. Bij kantoren en huizen staan meestal AC-laders (wisselstroom). Daarmee laad je in 2 tot 8 uur een auto op. Thuis laden veel mensen hun auto ‘s nachts op zodat ze in de ochtend weer met een volle accu kunnen vertrekken.

Bij AC-laders heb je de keuze uit meerder vermogensniveaus. Meer vermogen betekent een kortere oplaadtijd.

Enkele en dubbele laadpalen

Zakelijke laadpalen zijn meestal wat robuuster dan laadpalen voor thuisgebruik. Ze zijn ontwikkeld om wat langer mee te gaan en het is niet erg als ze wat opvallender zijn dan een laadpaal bij het huis.

Je kunt kiezen uit verschillende soorten, zoals enkele laadpalen en dubbele laadpalen. Een Wallbox is ook een optie als je een kleine onderneming hebt of niet zoveel ruimte.

Kosten en financiering zakelijke laadpalen

De kosten van een zakelijke laadpaal zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals het type laadpaal. De kosten voor de aanschaf van een laadpaal zijn minstens € 750 exclusief btw per laadpaal, maar dat is zonder kosten voor de laadpaal installeren en eventuele abonnementen. Natuurlijk is dit een prijsindicatie, want prijzen veranderen snel. Vraag aan je aanbieder wat de installatiekosten en de prijs per laadpunt zijn.

Subsidie zakelijke laadpalen

Je kunt voor zakelijke laadpalen gebruikmaken van subsidie, bijvoorbeeld van Milieu-investeringsaftrek (MIA), te combineren met Vamil. In dit artikel lees je meer over de MIA en Vamil. Bij deze regeling komt het erop neer dat je 36 procent van je investeringskosten mag aftrekken van de winst, natuurlijk boven op de normale investeringsaftrek. Om in aanmerking te komen voor deze fiscale voordelen moet je minstens € 2500 investeren in laadpalen.

Stappenplan zakelijke laadpalen

Voordat je aan de slag gaat met laadpalen installeren, is het handig om bij een aantal punten stil te staan, zodat je de beste laadoplossing vindt voor jouw bedrijf. Breng je wensen in kaart door jezelf vragen te stellen als:

  • Hoeveel laadpunten heb je nodig? Inventariseer wie er allemaal elektrisch rijden en regelmatig gebruik zullen maken van een laadpaal. Zo heb je genoeg laadpalen en kan iedereen zorgeloos laden.
  • Welk type laadpaal installeren? Ga je voor een laadpaal in de grond of toch voor een laadstation aan de muur?
  • Kan je meterkast het laadvermogen aan? Misschien is het zinvol om de meterkast aan te laten passen en Dynamic Load Balancing in te zetten om je netwerk te beschermen tegen overbelasting.
  • Welk laadvermogen en welke laadsnelheid heb je nodig? Denk hierbij ook aan de toekomst en de toename in elektrisch rijden. Natuurlijk is snel laden ook gewoon fijn.
  • Is het mogelijk laadpalen te delen met andere bedrijven? Het delen van laadpalen kan schelen in de kosten en de samenwerking met andere bedrijven stimuleren.

Laadpalen zijn maatwerk: vraag advies

Laat je adviseren bij het opzetten van de laadinfrastructuur die bij jouw bedrijf past en wat de beste laadpaal voor jouw bedrijf is.

Heb je veel elektrische auto’s die tegelijkertijd opgeladen moeten worden? Kijk dan of dubbele laadpalen de handigste optie zijn, zodat je meerdere aansluitingen per laadpaal hebt. Is een slimme laadpaal handig zodat je automatisch kunt declareren? En vergeet niet te checken welk stekkertype het handigst is voor jouw bedrijf. De geschiktste oplossing is vaak een oplossing op maat.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Veelgestelde vragen over zakelijke laadpalen

Welke impact heeft het installeren van laadstations op mijn energierekening?

Natuurlijk kost elektrisch laden geld, net zoals tanken geld kost. Je elektriciteitsverbruik gaat dus omhoog. Maar deze kosten vervangen de kosten die je had voor de tankbeurten die je medewerkers hadden bij tankstations. Als andere gebruikmaken van je laadpaal, kun je je investering gedeeltelijk terugverdienen door de laadkosten in rekening te brengen.

Hoeveel laadstations heb ik nodig op basis van het aantal werknemers?

Dat ligt aan het aantal elektrische auto’s in je wagenpark. Komt er af en toe iemand met een elektrische auto? Dan heb je misschien maar één laadpaal nodig per tien parkeerplaatsen. Toch kan het handig zijn om aan de toekomst te denken en eerder te veel oplaadpunten te installeren dan te weinig.

Kan ik laadstations laten installeren als ik huurder ben?

Ja, dat kan. Je moet dan wel toestemming hebben van de verhuurder. Ook om eventuele aanpassingen te laten doen aan de meterkast en bekabeling, zoals dynamic load balancing.

Hoe zit het met onderhoud en garanties van de laadstations?

In principe zijn laadstations na het aanleggen redelijk onderhoudsarm. Toch is het verstandig om de installatie jaarlijks te laten controleren. Vaak kun je hierover afspraken maken met de installateurs die de laadpalen geïnstalleerd hebben en komt de installatie van nieuwe laadpalen met een onderhoudsabonnement.

Kan ik mijn laadstations openstellen voor publiek?

Ja, dat kan. Je kunt er ook voor kiezen om de laadpaal zo in te stellen dat alleen mensen die jij goedgekeurd hebt daar hun elektrische auto kunnen opladen. Als je een laadpaal openstelt voor het publiek, kun je hiermee je investering terugverdienen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Job Jansen

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij onder andere De Zaak elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.
Lees ook…
Iedere eigenaar van een zakelijke of auto in privé betaalt wegenbelasting, ofwel motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze wegenbelasting wordt regelmatig…
Hoe kom ik met mijn bedrijf van het gas af? We willen in Nederland het liefst zo snel mogelijk van de fossiele brandstoffen af. Maar het daadwerkelijk…
In een wereld die steeds meer gericht is op duurzaamheid, is de overstap naar energie-efficiënte oplossingen cruciaal, ook op zakelijk gebied….
Rij je zakelijk? Let dan goed op op de regels voor bijtelling van je bedrijfsauto. In dit artikel duiken we in de wereld van bijtelling voor…
Ondernemers die een auto van 15 jaar of ouder rijden, kunnen gebruikmaken van een gunstige regeling. In dit artikel onderzoeken we de redenen waarom…
Als we het hebben over technologische ontwikkelingen, valt al snel het woord AI (Artificial Intelligence). Geen verrassing, want kunstmatige…