Categorieën

Liquiditeit is de mate waarin een bedrijf aan zijn kortlopende schulden kan voldoen. Maar hoe kan je de liquiditeit van je bedrijf zelf beïnvloeden? Je leest het hieronder in dit artikel.

Verbeter je cashflow met flexibel zakelijk krediet. Ontdek gunstige financieringsopties in dit gratis whitepaper.

Inhoudsopgave

Wat is liquiditeit en waarom is het belangrijk?

Liquiditeit betekent dat je op korte termijn aan je financiële verplichtingen kunt voldoen. Als ondernemer verdien je namelijk niet alleen geld, je moet het ook uitgeven. Je betaalt bijvoorbeeld je personeel, belastingen en grondstoffen. Maar als je wilt groeien betekent dat investeren. En ook dat kost geld. 

Het is bijna zover, mei is vakantiegeld maand. Heb jij genoeg werkkapitaal voor het uitbetalen van vakantiegeld? Met factoring heb jij je geld van openstaande b2b facturen binnen 24 uur uitbetaald.

Het is wel zo fijn als je weet dat dat geld er ook is en dat jij je rekeningen op tijd kunt betalen. Een goede liquiditeit betekent daarom ondernemen met minder zorgen. En daarnaast draagt een goede liquiditeit bij aan jouw eigen kredietwaardigheid. Wel zo handig als je bijvoorbeeld geld wilt lenen om verder te groeien of met een nieuwe leverancier in zee gaat.

Je liquiditeit schommelt gedurende het jaar. Van sommige uitgaven weet je dat ze eraan komen. Je personeel betaal je iedere maand. En de Belastingdienst staat elk kwartaal bij je op de stoep. Sommige uitgaven zijn redelijk stabiel, bijvoorbeeld de huur van een pand. Maar neem je een groot project aan waardoor je veel meer omzet en een nieuwe medewerker inhuurt? Dan heb je daarna ineens meer personeelskosten en betaal je meer btw. Heb je dat geld op de bank staan of breekt het zweet je al uit bij de gedachte dat er weer een blauwe envelop op de mat valt?

Hoe kun je je liquiditeit zelf positief beïnvloeden?

Is meer omzet maken de oplossing om meer saldo op je bankrekening te krijgen? Dat hoeft niet zo te zijn want om meer te verdienen moet je soms ook meer kosten maken. Meer inkopen en extra mensen aannemen. En het kost je meer inspanning. En het is nog niet eens gezegd dat die extra inspanning ook resultaat oplevert.

Met deze tips verbeter je jouw liquiditeit:

  • Zorg voor een goed debiteurenbeheer. Hanteer korte betalingstermijnen naar jouw eigen debiteuren, houd je openstaande facturen scherp in de gaten en stuur snel betalingsherinneringen.
  • Check de kredietwaardigheid van jouw (potentiële) opdrachtgevers. Laat die te wensen over? Dan is het beter om je op andere kansen te concentreren. Neem ook afscheid van slecht- of niet-betalende klanten. Ze kosten je veel energie en leveren niets op.
  • Werk jij met voorraden? De inkoop en opslag daarvan kosten geld. Geld dat ‘in je voorraad’ zit, verdien je pas terug als je je voorraad verkoopt. Zorg voor een goede balans in je voorraadbeheer.


Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Met factoring is jouw liquiditeit optimaal

Merk jij dat je ondanks de korte betalingstermijnen op jouw facturen toch steeds achter je geld aan moet? Omdat jouw opdrachtgevers zich niets aantrekken van jouw betalingstermijn of soms ook gewoon het geld niet hebben om jou te betalen? Dit is stress waar jij als ondernemer niet op zit te wachten en het beperkt je in je groeikansen.

Gelukkig is er een slimme oplossing. Factoring, ook wel debiteurenfinanciering genoemd. Je verstuurt jouw factuur zoals je gewend bent. Maar in plaats van dat je moet wachten totdat je opdrachtgever betaalt, betaalt de factoringmaatschappij direct aan jou uit. En de factoringmaatschappij wacht vervolgens tot jouw klant betaalt. Het grote voordeel: het geld dat jij hebt verdiend, staat direct op jouw rekening.

Ben je liquide genoeg om vakantiegeld uit te betalen in mei? Je kunt factoring inzetten om je B2B factuur binnen 24 uur uitbetaald te krijgen

Wil jij je voorraad aanvullen of betalen je klanten laat? Dit kan je makkelijk oplossen met flexibel zakelijk krediet. Leer hoe jij je cashflow verbetert en financiële stabiliteit kan bereiken met dit gratis whitepaper.

Picture of Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
i.s.m.
Als ondernemer wil je elke dag het beste uit je werk halen. En je wilt groeien. Misschien wel door het kopen van een eigen bedrijfspand. Bijvoorbeeld…
i.s.m.
Klaar om de sprong te wagen in de wereld van bedrijfsvastgoed? In vijf stappen nemen we je mee door het aankoopproces – van het stellen van de juiste…
i.s.m.
Misschien droom je wel van een eigen bedrijfspand. Bijvoorbeeld omdat je nu huurt, en je alvast wilt investeren voor je oude dag. Of je huidige pand…
De Single European Payments Area (SEPA) standaardiseert het betalingsverkeer binnen Europa. In dit overzicht zie je hoeveel landen momenteel onderdeel…
Solvabiliteit berekenen is essentieel voor elke ondernemer die inzicht wil krijgen in de financiële gezondheid van zijn of haar bedrijf. De…
De winstmarge op jouw producten of diensten is een belangrijke graadmeter van de gezondheid van je onderneming. Bereken je winstmarge snel met onze…