Categorieën

Van inkomstenbelasting tot omzetbelasting. Van btw-aangifte tot loonheffingen. Als ondernemer heb je te maken met verschillende soorten belastingen. Heb jij een eigen zaak en wil je weten wat je van de Belastingdienst kunt verwachten? In dit artikel zetten we de belastingen voor ondernemers op een rij, zodat jij weet hoe je kunt voldoen aan je fiscale verplichtingen. 

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Belastingaangifte voor bedrijven en ondernemers 

Bedrijven betalen andere belastingen dan particulieren. Welke van toepassing zijn op jouw onderneming, ligt aan de aard van je werkzaamheden en de rechtsvorm van je onderneming.

Zo werkt het voor dienstverleners net even anders dan voor ondernemers die producten verkopen en inkopen. En voor eenmanszaken zijn de regels en mogelijkheden anders dan een nv of bv.

Een ding dat voor alle ondernemers geldt: het is altijd verplicht om een boekhouding bij te houden en belastingaangifte te doen. Ook is het belangrijk dat je op tijd belasting betaald, want anders kun je een boete krijgen. 

Ben je een bedrijf voor de Belastingdienst?

Allereerst moet je rekening houden met of de Belastingdienst je als bedrijf ziet. Hier zijn eisen aan verbonden. Ziet de Belastingdienst jou niet als bedrijf? Dan geef je je inkomsten op als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’.

Ben jij voor de belastingdienst wel een ondernemer? Dan moet je rekening houden met de volgende soorten belastingen. 

  • de omzetbelasting (btw)

  • vennootschapsbelasting 

  • inkomstenbelasting

  • loonbelasting en premie volksverzekeringen (als je personeel hebt)

Omzetbelasting (btw) 

De omzetbelasting of btw (belasting toegevoegde waarde) is de belastingvorm waarmee je het meest te maken krijgt. Btw is een echte consumentenbelasting: het wordt doorberekend aan de eindgebruiker.

Als bedrijf hoef je geen btw te betalen. Jij rekent de btw aan de klant, de klant betaalt de belasting aan jou en jij betaalt het weer aan de Belastingdienst. Vergeet de btw nooit op de factuur te zetten, anders betaal je het uit eigen zak. 

Andersom werkt het zo. Heb jij iets gekocht voor je bedrijf waarvoor je btw moest betalen? Denk aan een nieuwe laptop, tablet of zelfs maar een notitieblok of potlood? Dan vraag je deze belasting terug bij je btw-aangifte. Je bent immers geen consument. Tip: probeer onze gratis online btw-calculator eens uit.  

Vennootschapsbelasting 

Heb jij geen eenmanszaak of vof? Dan komt er nog een andere belasting om de hoek kijken: de vennootschapsbelasting. Deze belasting regel je nog vóór de inkomstenbelasting.

Vennootschapsbelasting is bedoeld voor de rechtsvormen bv, nv en coöperatie. Belastingtechnisch werken bij dit type ondernemingen nét even anders dan bij een eenmanszaak.

Is er bij jouw onderneming sprake van vennootschapsbelasting? Dan raden we je aan om een boekhouder in te huren. Die weet precies waar je rekening mee moet houden. Zo moet je bijvoorbeeld weten dat wanneer je dividend uitkeert aan aandeelhouders daar dividendbelasting bij komt kijken. 

Lees ook: Vennootschapsbelasting 2024: Geen verandering in tarieven, wel in aftrekposten

Inkomstenbelasting 

Ook ondernemers betalen loonbelasting. Hiervoor zet je zelf een deel van je ‘loon’ opzij. De gouden regel die veel zzp’ers en ondernemers aanhouden is minimaal 50%. Wanneer je voor een werkgever werkt, wordt dit deel al voor je ingehouden en zie je het dus niet terug op je bankrekening.

Op dit gebied wordt er van de ondernemer een iets proactievere houding verwacht: je geeft bij de Belastingdienst zelf aan hoeveel je moet betalen en zorgt ervoor dat de betaling ook werkelijk op tijd gedaan is. Benieuwd hoeveel inkomstenbelasting je als zzp’er moet betalen? Gebruik dan onze rekentool inkomstenbelasting zzp bereken.

Voor de inkomstenbelasting zijn er als ondernemer verschillende voordelen te behalen, zoals heffingskortingen en vrijstellingen. Om hiervan gebruik te maken, zit je vaak vast aan een urencriterium. Heb jij een zeer lage omzet? Dan kun je misschien gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). In sommige gevallen kun je de btw ook verleggen naar de afnemer, bijvoorbeeld wanneer je zaken doet met het buitenland. 

Lees ook: Inkomstenbelasting tarief – dit moet je weten als ondernemer

Dividendbelasting

De fiscus heft dividendbelasting over de opbrengst van aandelen en winstbewijzen. Sinds enkele jaren bedraagt dit tarief 15 procent van die opbrengst. Een vennootschap die dividend uitkeert, is verplicht de dividendbelasting in te houden en aan de Belastingdienst te betalen.

Lees ook: Dividendbelasting 2024: Doe je voordeel met de veranderingen in box 2

Loonbelasting en de premie volksverzekeringen

Heb je medewerkers in dienst? Dan krijg je te maken met loonbelasting en de premie volksverzekeringen. Deze vormen samen de loonbelasting. Als werkgever moet jij deze loonbelasting inhouden op het loon van de medewerker.

Tip: besteed je belastingzaken uit en bespaar geld 

Wist je dat 70 procent van de ondernemers niet al zijn aftrekposten gebruikt? Hierdoor blijven jaarlijks miljarden euro’s liggen bij de Belastingdienst. Met hulp van een belastingadviseur weet je zeker dat jij van alle voordelen profiteert en geen geld laat liggen. Via De Zaak vind je een betrouwbare expert bij jou in de buurt.

Lees ook: Wat is bijzonder tarief in 2023? En hoe werkt het?

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Een auto van de zaak is een mooi voordeel, maar hoe zit het met de belastingregels? Met een Verklaring geen privégebruik auto kun je de bijtelling…
Inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) is een korting op de belasting die het voor ouders aantrekkelijk maakt om werk en zorg voor kinderen tot…
In 2024 daalt de mkb-winstvrijstelling van 14 naar 12,7 procent. Hierdoor gaan veel ondernemers meer belasting betalen. In dit artikel leggen we uit…
De dividendbelasting is aangepast. Het kabinet heeft voor dit ‘box 2-inkomen’ twee belastingschijven geïntroduceerd. In een stelsel met twee schijven…
Als ondernemer in de transportsector is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende autobelastingen in Nederland, zoals de belasting…
Ook als ondernemer kom je er niet onderuit: inkomstenbelasting betalen. Maar hoeveel moet je precies betalen? Dat wordt berekend via drie…