Categorieën

Heb je een inkomen en woon je in Nederland? Dan betaal je inkomstenbelasting. Voor 2024 vind je hier de tarieven. In dit artikel praten we je bij over de stand van zaken en beantwoorden we veelgestelde ondernemersvragen over de aangifte inkomstenbelasting.

In het kort

  • In Nederland betaalt iedereen met een inkomen inkomstenbelasting; tarieven voor 2024 variëren tussen 36,97% en 49,50% afhankelijk van het inkomen.
  • Zelfstandige ondernemers (zzp’ers) moeten zelf inkomstenbelasting en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet betalen, waarbij ze met aftrekposten de te betalen belasting kunnen verlagen.
  • Veel ondernemers benutten niet alle aftrekposten; het inschakelen van een belastingadviseur kan financiële voordelen opleveren.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Wat is is inkomstenbelasting

Werk je in loondienst? Dan heb je een belastbaar inkomen en betaal je inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Je werkgever houdt dit maandelijks in op je loon.

Inkomstenbelasting tarief (ib tarief) 2024 voor ondernemers

Ben je zzp’er, heb je een eenmanszaak en ziet de Belastingdienst je als ondernemer? Dan moet je zelf inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) betalen.

Controleer of je voor de Belastingdienst wel ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Lang niet iedereen die ondernemer wil zijn, is voor de Belastingdienst ook ondernemer voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst beoordeelt dit aan de hand van een aantal factoren. Je kunt dit zelf controleren door de Ondernemerscheck te doen.

Als zzp’er betaal je belasting over je winst. Met aftrekposten zoals de ondernemersaftrek en mkb-winstvrijstelling verlaag je de winst en hoef je dus minder belasting te betalen.

Tarieven inkomstenbelasting 2024

De tarieven voor de inkomstenbelasting (box 1) zijn voor iedereen met een belastbaar inkomen hetzelfde. Of je nu ondernemer bent of in loondienst bent. Ons belastingstelsel is progressief en sinds een paar jaar werken we in Nederland met twee tarieven: het basistarief en het hoge tarief.

Dit zijn de tarieven inkomstenbelasting 2024:

Tarieven inkomstenbelasting 2024 Box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning)

SchijfPercentage
Schijf 1: tot € 75.51836,97 %
Schijf 2: vanaf € 75.51849,50 %

Tarieven inkomstenbelasting 2024 Box 2 (belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang)

SchijfPercentage
Schijf 1: tot € 67.00024,50%
Schijf 2: vanaf € 67.000 33 %

Tarieven inkomstenbelasting 2024 Box 3 (belastbaar inkomen uit sparen en beleggen)

JaarPercentage
202336 %

Tarieven premie volksverzekeringen

Voor de premies volksverzekeringen betaal je een percentage over je winst tot een maximumbedrag. Dit noemen we ook de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet.

In 2024 bedraagt de inkomensafhankelijke bijdrage 5,32 % voor ondernemers en gepensioneerden. Het maximum-bijdrage-inkomen voor 2024 bedraagt € 71.628.

Inkomstenbelasting tarief 2024 AOW-leeftijd

Voor iedereen die in 2024 de AOW-leeftijd heeft bereikt of gaat bereiken, liggen de tarieven nét even anders.

Bereik je in 2024 de AOW-leeftijd van 66 jaar en 10 maanden? Dan betaal je in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning) over de 1e schijf – tot € 38.098 – een aangepast belastingtarief, afhankelijk van in welke maand je deze leeftijd bereikt, tussen de 19,07 en 35,47 %

De tarieven over de schijf 2 en 3 blijven gelijk.

Bereik je in 2024 de AOW-leeftijd? Hier vind je alle tarieven voor 2024.

Hoe bereken je inkomstenbelasting 2024?

Het belastbaar inkomen uit loondienst, winst uit onderneming en pensioen valt in box 1. Hierover gelden de bovenstaande tarieven.

Hoeveel belasting je als zzp’er betaalt, is wat lastiger te bepalen dan bij iemand in loondienst die maandelijks salaris gestort krijgt. Het hangt af van je omzet en verwachte kosten. 

Je kunt ook zelf berekenen hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen:

  • Bepaal je winst of je bruto jaarinkomen
  • Pas aftrekposten toe
  • Bereken hoeveel belasting je betaalt

Naast je inkomen uit loondienst of de winst die je maakt als ondernemer, moet je in box 1 mogelijk rekening houden met het eigenwoningforfait.

Ook kun je nog andere vormen van inkomen hebben die in box 2 (aanmerkelijk belang) of in box 3 (sparen en beleggen) worden belast. En wanneer je een fiscaal partner hebt, wordt de belasting berekend over het verzamelinkomen.

Tip: besteed je belastingzaken uit en bespaar geld 

Wist je dat 70 procent van de ondernemers niet al zijn aftrekposten gebruikt? Hierdoor blijven jaarlijks miljarden euro’s liggen bij de Belastingdienst. Met hulp van een belastingadviseur weet je zeker dat jij van alle voordelen profiteert en geen geld laat liggen. Via De Zaak vind je een betrouwbare expert bij jou in de buurt.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.


Veelgestelde vragen inkomstenbelasting 2024

Hoeveel procent inkomstenbelasting in 2024?

Het laagste tarief voor de inkomstenbelasting is in 2024 36,97% tegenover 36,93 % in 2023. Het toptarief van 49,5% is onveranderd.

Hoeveel belasting over pensioen in 2024?

Hoeveel belasting je precies betaalt over je pensioen, hangt af van het geboortejaar. Zie ook de bovenstaande tabel over AOW-leeftijd.

Hoeveel inkomen belastingvrij in 2024?

Als je in loondienst werkt, kun je in 2024 tot € 8700 verdienen zonder dat je belasting hoeft te betalen. Zzp’ers mogen tot ongeveer € 30.700 winst maken voordat ze belasting moeten betalen. Voor inkomsten uit overige werk gelden mogelijk speciale regels.

Gelden heffingskortingen ook voor zzp’ers?

Met heffingskorting krijg je directe korting op je inkomstenbelasting. Heffingskortingen zijn dus geen aftrekposten. De korting gaat rechtstreeks van het bedrag af dat je moet betalen. Ook zelfstandige ondernemers hebben recht op heffingskorting.

Meer over bedrijfsbelasting:

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Peter Westhof

Peter Westhof

Ik schrijf als journalist veel over ondernemerszaken en voor De Zaak specifiek over energie voor ondernemers. Ook heb ik veel ondernemers geïnterviewd. Ondernemers willen vooral graag ondernemen, zo heb ik gemerkt. Het is buitengewoon handig en waardevol voor hen als een site als De Zaak op een begrijpelijke manier bepaalde ingewikkelde onderwerpen uitlegt. Daar draag ik graag aan bij.
Lees ook…
Van sportabonnementen tot kerstpakketten en een vergoeding voor thuiswerken. Met de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever bepalen wat je…
Ben je ondernemer met een eenmanszaak? Of overweeg je er een te starten? Dan is kennis over belastingen essentieel. Dit artikel biedt je uitleg over…
Erfbelasting is een complex en gevoelig onderwerp in Nederland. Het betreft de belasting die wordt geheven over vermogen dat wordt verkregen na…
Wanneer je als ondernemer een investering doet, kan je investeringsaftrek krijgen. Door deze fiscale regelingen toe te passen, kun je een hoop geld…
In box 2 gaat het over belasting over aanmerkelijk belang. In 2023 is het tarief 26,90%. Vanaf 2024 zijn er twee tariefschijven: tot € 67.000 betaal…
Internationaal zakendoen opent deuren naar onbegrensde mogelijkheden, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. In dit artikel duiken we in de…