Over de winst die je als zzp'er maakt, betaal je inkomstenbelasting. Hoeveel dat is, is wat lastiger te bepalen dan bij iemand in loondienst die maandelijks salaris gestort krijgt. Het hangt af van je omzet en verwachte kosten. En ook privéomstandigheden tellen mee. Wat houd je uiteindelijk over? Inkomstenbelasting berekenen zzp doe je met een handige rekentool.

Wist je dat 30% van de Nederlandse ondernemers per jaar tot wel 138 uur op hun financiële taken kunnen besparen? Download het gratis e-book en leer hoe jij je bedrijfsuitgaven kunt stroomlijnen, tijd en geld kan besparen én het risico op financiële fouten kan minimaliseren.

Inhoudsopgave

Welke bedrijven betalen inkomstenbelasting?

Bedrijven die onder de regels van de inkomstenbelasting vallen, zijn eenmanszaken (zzp’ers), een vennootschap onder firma (VOF), een commanditaire vennootschap en deelname in een maatschap. Als zzp’er doe je dus aangifte inkomstenbelasting.

Ben je directeur-grootaandeelhouder (DGA) en ontvang je een salaris vanuit je onderneming? Dan gelden voor jou dezelfde belastingregels als voor (eventuele) andere werknemers in je bedrijf.

Ben je er niet helemaal zeker van of jij ondernemer bent voor de inkomstenbelasting (IB-ondernemer)? Neem dan contact op met de Belastingdienst.

Handige rekentool inkomstenbelasting

Met onderstaande calculator kun je achterhalen wat jouw besteedbaar inkomen is. Het bedrag wat eruit komt, is je netto-inkomen. Dat geeft een indicatie van wat jij onder de streep in een jaar gaat overhouden.

De calculator kent een aantal vereiste velden die je moet invullen, deze zijn gemarkeerd met een *.

Rekentool

Rekentool inkomstenbelasting zzp – uitleg termen

Met onze rekentool inkomstenbelasting zzp berekenen, kun je als zzp’er makkelijk en snel berekenen wat je aan inkomstenbelasting betaalt.

Voordat je begint, is het handig als je de termen kent die in de tool aan de orde komen. Die lichten we daarom kort toe.

Belastbare winst uit onderneming

De belastbare winst – of de fiscale winst – is de winst die je met je onderneming maakt en die belastbaar is. Over deze winst betaal je inkomstenbelasting.

In het scherm belastbare winst in de rekentool voer je de winst in die je met je onderneming hebt gerealiseerd in een bepaald jaar. Het gaat hier om de netto-omzet min de kosten die je hebt moeten maken. Zie hiervoor ook onze korte uitleg over je bruto jaarinkomen verderop in het artikel.

Om met deze tool je netto-inkomen te berekenen, is het belangrijk dat je een beeld hebt van wat de kosten zijn die jij en je onderneming maken.

Urencriterium

Besteed je per jaar minimaal 1225 uur aan je bedrijf? Dan heb je recht op extra aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek (zie uitleg verderop in dit artikel).

Deze aftrekposten kunnen je behoorlijk wat euro’s per jaar schelen. Het is dus verstandig om het aantal declarabele uren bij te houden om te zien of je voldoet aan het urencriterium. Heb je vragen over het urencriterium? Dan kun je contact opnemen met onze helpdesk.

Fiscale voordelen voor zzp’ers

Bij het uitrekenen van je besteedbaar inkomen, dien je rekening te houden met de fiscale voordelen die je als zzp’er hebt. We zetten ze op een rij:

Startersaftrek

Ben je startende ondernemer? Dan kun je in aanmerking komen voor de startersaftrek. Je betaalt dan minder belasting. Je krijgt de startersaftrek maximaal 3 keer in de eerste 5 jaar dat je ondernemer bent.

Zelfstandigenaftrek

Ben je ondernemer, heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt en voldoe je aan het urencriterium? Dan komt de zelfstandigenaftrek in 2023 uit op een bedrag van € 5.950.

Mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling verlaagt de belastbare winst van je bedrijf met 14%. Daardoor hoef je minder belasting te betalen. Iedereen die ondernemer is voor de inkomstenbelasting, komt voor de regeling in aanmerking.

Uitleg begrippen:

Bruto jaarinkomen

Het bruto jaarinkomen is de winst voor belasting. Het betreft je omzet waar de bedrijfskosten vanaf zijn gehaald. Dat zijn bijvoorbeeld kosten voor je laptop, diensten als een boekhoudpakket, je zakelijke bankrekening of – als je producten verkoopt – de inkoopkosten van die producten.

Netto besteedbaar inkomen

Het netto besteedbaar inkomen is gelijk aan de omzet waar je al je kosten vanaf hebt getrokken. Kosten die je aftrekt om je netto-omzet te berekenen, zijn bijvoorbeeld de btw, goederen die je hebt moeten terugnemen, schadevergoedingen en verleende kortingen.

Voorbeeldberekening netto besteedbaar inkomen 2023

  • Met een belastbaar inkomen van € 50.000  in 2023 is de te betalen belasting (36,93% x € 50.000 (het bedrag is lager dan € 73.031 en dus valt je volledige inkomen in schijf 1) = € 18.465.
  • -/- Heffingskorting: belastbaar inkomen uit werk en woning – € 22.660. Het belastbaar inkomen – € 22.660 = € 27.340 | 6,095% x € 27.340 = € 1.666,38. We trekken dit bedrag nu van € 3.070 af en dan houden we de heffingskorting over. Dat is € 1.403,62.
  • -/- Arbeidskorting: bereken je volgens de volgende formule: € 5.052  – 6,510% x (arbeidsinkomen – € 37.691). We trekken dus eerst € 37.691 af van € 50.000 = € 12.309. Dit vermenigvuldigen we met 6,51% = € 801,32. Dit bedrag halen we vervolgens af van € 5.052 en dan houden we een arbeidskorting van € 4.250,68 over.
  • Als zzp’er betaal je een bijdrage aan de Zorgverzekeringswet. In 2023 is deze bijdrage 5,43% over een belastbare winst tot € 66.956. In ons voorbeeld van iemand met een belastbaar inkomen van 50.000 euro = € 50.000 x 6,68% = € 3.340

Voor de zzp’er in dit voorbeeld geldt de volgende tabel voor inkomstenbelasting 2023

  1. Inkomstenbelasting: € 18.465
  2. Heffingskorting: € 1.403,62
  3. Arbeidskorting: € 4.250,68
  4. Zorgverzekeringswet: € 3.340

Hij/zij betaalt dus € 18.465 – 1403, 62 – 4.250,68 + 3.340 = € 16.151,32 inkomstenbelasting.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe verkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Veelgestelde vragen 

Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen als zzp’er?

Met een belastbaar inkomen lager dan € 73.031 betaal je 36,93%

Met een belastbaar inkomen hoger dan € 73.031 betaal je 49,50%

Hier gaan de aftrekposten nog vanaf.

Hoe bereken ik mijn netto-inkomen als zelfstandige?

Je berekent je netto-inkomen door je bruto-inkomen te verminderen met de inkomstenbelasting die je moet betalen. In feite komt het berekenen van je inkomen als zzp’er neer op je omzet verminderd met je kosten, sociale bijdragen en belastingen.

Wat is belastbaar inkomen?

Dit is het inkomen waarover je belasting betaalt. Dat gebeurt na het verrekenen van de aftrekposten. Door enkele fiscale voordelen daalt het inkomen waarover je belasting moet betalen.

Het bedrag dat je als zzp’er uiteindelijk aan inkomstenbelasting betaalt, wordt bepaald door het belastingtarief van het betreffende jaar. In Nederland hanteren we een progressief belastingstelsel. Dat betekent dat er meerdere belastingtarieven zijn. Hoe hoger je winst, hoe meer belasting je gaat betalen. Voor 2023 gelden de volgende belastingtarieven:

Schijf 1 belastbaar inkomen: < € 73.031 (tarief: 36,93%)

Schijf 2 belastbaar inkomen: > € 73.031 (tarief: 49,50%)

Op welke aftrekposten heb ik recht?

Het antwoord op deze vraag hangt van een aantal zaken af. De twee belangrijkste fiscale voordelen voor zzp’ers zijn zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.

Voor de zelfstandigenaftrek kom je in aanmerking als je ondernemer bent en voldoet aan het urencriterium van 1225 uur. De startersaftrek is feitelijk een verhoging van de zelfstandigenaftrek. De startersaftrek krijg je maximaal drie keer in de eerst vijf jaar dat je als ondernemer actief bent.

Naast de zelfstandigen- en startersaftrek kun je gebruik maken van de mkb-winstvrijstelling.

Hoe bepaal je als zzp’er je uurtarief?

Je uurtarief moet voldoende zijn om minimaal een bedrag over te houden om van te kunnen leven. Daarbij is het belangrijk om in kaart te brengen wat je kosten zijn, zowel zakelijk als privé.

De volgende stap is bepalen wat je per maand netto wilt overhouden. Heb je dat helder? Dan weet je wat je per maand dient om te zetten.

Als laatste stap bepaal je als zzp’er wat je declarabele uren per jaar zijn. Wil je meer informatie over het uitrekenen van je uurtarief en je declarabele uren? Lees dan ook eens dit artikel op onze website.

Gelden heffingskortingen ook voor zzp’ers?

Met heffingskorting krijg je directe korting op je inkomstenbelasting. Je betaalt hierdoor dus minder belasting. Er zijn verschillende heffingskortingen in Nederland.

De algemene heffingskorting geldt voor iedereen, dus ook voor zzp’ers. Of je voor andere heffingskortingen in aanmerking komt, hangt af van je persoonlijke situatie.

Wat is de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)?

Alle zzp’ers dienen voor de Zvw een percentage te af te dragen van de belastbare winst van hun onderneming. De hoogte van deze premie wordt elk jaar bepaald.

In 2023 is het percentage 5,43% over maximaal € 66.956 belastbare winst. 

Hoe zit het met de aftrekbaarheid van een fiets van de zaak?

Heb je een fiets van de zaak? Dan wordt deze gezien als een investering. Gebruik je de fiets ook privé? Dan moet je een bedrag bij de winst tellen voor privégebruik.

Op dit moment stelt de Belastingdienst de bijtelling op 7 % van de adviesprijs van de fiets. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een fiets van de zaak? Lees dan zeker eens dit artikel op onze website.

Ben jij veel tijd kwijt met het verwerken van bonnetjes, declaraties en facturen? Download gratis e-book: Zo bespaar je tot 138 uur per jaar op je bedrijfsuitgaven en ga direct aan de slag!

Lees ook…
i.s.m.
Voor veel ondernemers, met name de kleinere, speelt de prijs van boekhouding een belangrijke rol bij het maken van een keuze. Begrijpelijk, maar vaak…
Een scherpe prijs is een belangrijk onderdeel van een winnende offerte. Maar hoe reageren consumenten op prijsveranderingen? Dit is waar…
i.s.m.
Hoe kun je je medewerkers betrokken en gemotiveerd houden in deze tijd? Thuiswerken wordt steeds populairder, maar tegelijkertijd hebben mensen ook…
Veel zzp’ers houden zelf hun administratie bij en sturen zelf hun facturen aan klanten en opdrachtgevers. Een factuur moet voldoen aan wettelijke…
Tijdens het ondernemen wil je zo veel mogelijk inzicht in je financiën en je geldzaken. Dit krijg je door een jaarlijkse begroting te maken. Naast het…
Wanneer je als ondernemer een zakelijke betaalrekening opent, zul je ontdekken dat dit duurder is een particuliere bankrekening. Waar komt dit door? In…