Categorieën

Naast de verplichte en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn er ook tertiaire arbeidsvoorwaarden. Extra voordelen die je als werkgever aan kunt bieden. Denk aan goede koffie en thee, een hoogwaardige werkomgeving of flexibele werktijden. In dit artikel lees je wat tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn, hoe je ze kunt gebruiken binnen je bedrijf en het vinden van personeel – inclusief voorbeelden.

Inhoudsopgave

Wil je niet voor verrassingen komen te staan door verborgen personeelskosten? Bereken met deze handige personeelskosten rekentool wat je personeel écht kost.

Wat zijn tertiaire arbeidsvoorwaarden?

Tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn extra voordelen die niet in het contract zijn vastgelegd. Deze arbeidsvoorwaarden kun je aanbieden naast de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze arbeidsvoorwaarden zijn niet in de wet vastgelegd. Je hoeft ze dus niet aan te bieden. Toch doen steeds meer werkgevers het wel, om zo het welzijn en de tevredenheid van hun werknemers te verbeteren.

Soorten arbeidsvoorwaarden: van primair tot quartair

Er zijn vier soorten arbeidsvoorwaarden: primaire arbeidsvoorwaarden, secundaire arbeidsvoorwaarden, tertiaire arbeidsvoorwaarden en quartaire arbeidsvoorwaarden.

 • Primaire arbeidsvoorwaarden. Deze arbeidsvoorwaarden zijn wettelijk verplicht. Primaire arbeidsvoorwaarden gaan over het loon, de functie van de werknemer, vakantiedagen en het aantal uren dat iemand werkt. Deze staan omschreven in de arbeidsovereenkomst. Hiermee worden dus de belangrijkste arbeidsvoorwaarden bedoeld.
 • Secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn extra voordelen die je bovenop het salaris aan kunt bieden. Deze arbeidsvoorwaarden zijn niet verplicht, maar helpen wel met het aantrekken en behouden van medewerkers. Zo is een pensioenregeling een bekende secundaire arbeidsvoorwaarde, net als opleidingsmogelijkheden, scholing en een dertiende maand.
 • Tertiaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn vaak voorzieningen en faciliteiten, ondergeschikt aan de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Toch zijn ze belangrijk voor werknemers. Dit zijn zaken als flexibele werktijden, de mogelijkheid om thuis te werken, goede koffie of een fitnessruimte.
 • Quartaire arbeidsvoorwaarden. Deze voorwaarden gaan over immateriële waarden die niet direct in geld uit te drukken zijn. Voorbeelden van quartaire arbeidsvoorwaarden zijn een prettige werksfeer, zelfstandigheid, veel verantwoordelijkheid en persoonlijke ontwikkeling.


Waarom zijn tertiaire arbeidsvoorwaarden belangrijk?

Tertiaire arbeidsvoorwaarden kunnen in een krappe arbeidsmarkt een grote rol spelen bij de beslissing van potentiële medewerkers. Naast secundaire arbeidsvoorwaarden kun je deze gebruiken om je te onderscheiden. Tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn de aanvullende afspraken die je een aantrekkelijke werkgever kunnen maken en je employer brand kunnen versterken.

5 redenen om tertiaire arbeidsvoorwaarden te gebruiken

 • Complete ervaring wordt steeds belangrijker. Kandidaten kijken verder dan alleen het salaris en een pensioenregeling. Waar komen ze te werken? Kunnen ze thuiswerken? Wat kunnen ze eten tijdens de lunch? Is er vers fruit op kantoor?
 • Meer werkplezier en werktevredenheid. Tertiaire arbeidsvoorwaarden kunnen het werkplezier en de werktevredenheid van werknemers vergroten. Ze maken werken leuker, interessanter en/of uitdagender. Dit zorgt voor meer werkplezier en een hogere productiviteit.
 • Hogere aantrekkingskracht op nieuwe werknemers. In een krappe arbeidsmarkt moet je concurreren met andere werkgevers. Door te investeren in tertiaire arbeidsvoorwaarden kan jouw bedrijf zich onderscheiden van de concurrentie en hierdoor meer geschikte kandidaten aantrekken.
 • Verhoogde loyaliteit. De medewerkers die je al hebt, wil je zo lang mogelijk houden. Tertiaire arbeidsvoorwaarden kunnen de loyaliteit van medewerkers verhogen. Hoe meer medewerkers zich gewaardeerd voelen door hun werkgever, hoe minder snel ze op zoek gaan naar een nieuwe baan.
 • Mogelijkheid tot onderscheiden in vacatures. In je vacatures en in sollicitatiegesprekken kun je tertiaire arbeidsvoorwaarden gebruiken om je te onderscheiden en de functie nog aantrekkelijker te maken voor kandidaten.


Tertiaire arbeidsvoorwaarden voorbeelden

 • Bedrijfsuitjes
 • Kerstpakketten
 • De mogelijkheid zich in te zetten voor goede doelen
 • Een prettige werksfeer
 • Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid
 • Vers fruit en/of andere gezonde snacks in de kantine
 • Kwalitatief hoogwaardige werkomgeving
 • Deelname aan trainingen
 • Mogelijkheid tot flexibel werken en thuiswerken
 • Gebruik van de bedrijfskantine
 • Mogelijkheden tot verbeteren welzijn, zoals fitnessruimte, tafeltennis of mindfulnesstraining
 • Goede carrièremogelijkheden
 • Verjaardagscadeau


Waar moet je op letten als je tertiaire arbeidsvoorwaarden aanbiedt?

Als je tertiaire voorwaarden wilt aanbieden, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

 • Wensen en behoeften van je medewerkers. Onderzoek wat werknemers belangrijk vinden en hoe je voorzieningen kiest die passen bij je medewerkers.
 • Kosten. Net als primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden kosten ook tertiaire arbeidsvoorwaarden geld. Denk aan de directe kosten, zoals de kosten van voorzieningen voor fitness of de lunchvergoeding. Maar er zijn ook indirecte kosten, zoals de kosten voor het beheren van de tertiaire arbeidsvoorwaarden.
 • Concurrentie. Wat doen andere bedrijven? Hoe kun je een concurrerend aanbod samenstellen, zodat werknemers gemotiveerd worden en bij jou blijven werken?
 • Praktische haalbaarheid. Bekijk goed wat bij je bedrijf past en wat haalbaar is. Vers fruit en gezonde snacks zijn makkelijker te realiseren dan een fitnessruimte in je bedrijf.
 • Evalueren en bijstellen. Evalueer regelmatig of de faciliteiten, voorzieningen en mogelijkheden die je aanbiedt nog voorzien in de behoeftes van je medewerkers. Ook kun je tijdens zo’n evaluatie kijken naar de kosten en de baten.


Tertiaire arbeidsvoorwaarden vastleggen

Tertiaire arbeidsvoorwaarden leg je net als andere voorwaarden zoveel mogelijk vast. Op die manier voorkom je miscommunicatie en onduidelijkheid. Bij het vastleggen kijk je naar de voorwaarden die gelden voor al je werknemers en de voorwaarden die specifiek voor een bepaalde werknemer gelden.

Tertiaire arbeidsvoorwaarden die voor iedereen gelden

De meeste tertiaire arbeidsvoorwaarden gelden voor al je werknemers. Omdat ze voor iedereen gelden, leg je ze vast in het bedrijfsreglement of in het personeelshandboek. Hier kun je in de contracten van je werknemers naar verwijzen, zodat iedereen op de hoogte is van de voorzieningen.

Tertiaire arbeidsvoorwaarden voor specifieke werknemers

Een voorwaarde, afspraak of voorziening die specifiek voor een bepaalde werknemer geldt, leg je vast in het arbeidscontract van deze werknemer.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen primaire arbeidsvoorwaarden, secundaire arbeidsvoorwaarden, tertiaire arbeidsvoorwaarden en quartaire arbeidsvoorwaarden?

Primaire arbeidsvoorwaarden zijn de wettelijk verplichte basisvoorwaarden van een arbeidsovereenkomst, zoals de functie, het aantal uren, vakantiedagen en het loon. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn extra afspraken die per organisatie verschillen en niet verplicht zijn, zoals pensioen en een dertiende maand. Tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn voorzieningen of faciliteiten die je aanbiedt om het werkplezier en de werktevredenheid van werknemers te verhogen. Quartaire arbeidsvoorwaarden zijn immateriële waarden, zoals een prettige werksfeer en een gezonde werk-privé-balans.

Hoe kun je tertiaire arbeidsvoorwaarden implementeren in je bedrijf?

Door te onderzoeken wat werknemers belangrijk vinden, kun je prioriteit geven aan de voorzieningen en faciliteiten die het meeste invloed hebben op het werkplezier en de medewerkerstevredenheid. Bekijk of je deze nieuwe voorwaarden zelf moet regelen of samenwerkingen aan kunt gaan met andere bedrijven. Wanneer je hebt bepaald wat de extra’s worden binnen jouw bedrijf, is het belangrijk om ze goed vast te leggen.

Hoe leg je tertiaire arbeidsvoorwaarden vast?

Dat verschilt per bedrijf en voorwaarde. Sommige tertiaire arbeidsvoorwaarden kun je opnemen in het arbeidscontract, zoals lunchvergoeding of extra reiskostenvergoeding. Andere regelingen leg je vast in het personeels- of bedrijfsreglement, bijvoorbeeld flexibele werktijden of studiefaciliteiten. Ook een handboek of een protocol kan een plek zijn om deze arbeidsvoorwaarden vast te leggen, zoals de procedure voor het aanvragen van scholing of deelname aan bedrijfsfitness.

Wil jij jouw personeelskosten nauwkeurig berekenen? 
Download hier de handige rekentool – inclusief instructie en tips – om alle personeelskosten op een rijtje te zetten. Na het invullen van het overzicht zie jij direct wat jouw personeel daadwerkelijk kost.
     

Picture of Lian de Snoo van Zon

Lian de Snoo van Zon

Als ondernemer heb je het druk genoeg. Daarom vind ik het belangrijk om ingewikkelde informatie om te zetten in praktische, makkelijk leesbare artikelen, zodat jij snel weer verder kunt.
Lees ook…
Soms mogen een opdrachtgever en een freelance opdrachtnemer een arbeidsrelatie aanmerken als een (fictieve) dienstbetrekking. Dit noemen we opting-in….
Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor het betalen van het juiste loon – ook als het gaat om werknemers onder de 21 jaar. Dit is geregeld in het…
i.s.m.
In Nederland vinden er jaarlijks zo’n 200.000 bedrijfsongevallen plaats, waarvan 2.300 ernstig en 60 helaas fataal aflopen. Als werkgever wil jij hier…
i.s.m.
Zelfs als je je salarisadministratie toevertrouwt aan je boekhouder, blijf jij als ondernemer verantwoordelijk voor fouten. En die fouten brengen…
Als ondernemer wil je goed voorbereid zijn op alles wat op je pad komt. Ook als gaat om de regels rondom ontslag. In dit artikel gaan we in op de…
Arbeidsvoorwaarden kun je vinden in de wet, in een cao, in een bedrijfsregeling en in arbeidscontracten. Maar welke regels zijn leidend? Lees meer over…