The war for talent is volop aan de gang en nog nooit wisselden zoveel werknemers – 1 op de 5 in 2022 – van werkgever. Bedrijven trekken alles uit de kast om goede arbeidskrachten weg te kapen. Lastig, want je beste medewerkers zie je niet graag vertrekken. De vraag is: hoe behoud je personeel? We helpen je op weg met 10 tips.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Tip 1: Zorg voor goede arbeidsvoorwaarden

Het ligt misschien voor de hand, maar goede arbeidsvoorwaarden zijn onmisbaar. Dat begint met primaire arbeidsvoorwaarden. Betaal je werknemers een passend loon en check regelmatig of het tijd is voor een verhoging.

Zeker in tijden van hoge inflatie is loonindexering belangrijk om mensen te behouden – in dit artikel lees je meer over inflatiecorrectie van het salaris. Hiermee zorg je ervoor dat de koopkracht van je werknemers gelijk blijft.

Geef waardering met goede secundaire arbeidsvoorwaarden

Minstens zo belangrijk zijn goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Een goed salaris weegt zwaar, maar het zijn meestal de secundaire voorwaarden die zorgen voor loyaliteit en meer werkplezier. Je kunt je personeel op verschillende manieren net dat beetje extra geven: 

  • Wat meer vakantiedagen dan gebruikelijk is in de branche.
  • Doe een abonnement cadeau voor bijvoorbeeld de sportschool, streamingdienst of krant.
  • Rijdt een werknemer een auto van de zaak? Sta privégebruik toe, wanneer gewenst.
  • Zorg voor ontspanningsmogelijkheden op kantoor. Richt bijvoorbeeld een ruimte in voor games, darten of tafelvoetbal. Vooral jongere werknemers moeten hun energie kwijt kunnen.
  • Sta flexibele werktijden toe als dat mogelijk is.

Tip 2: Stimuleer een gezonde bedrijfscultuur

Probeer je werknemers genoeg te laten bewegen. Dat is vooral van belang als het gaat om zittend werk. Zorg dat iedereen tijdens werkuren genoeg korte pauzes neemt voor een blokje om en stimuleer dynamisch werken met zit-sta-werkplekken of bureaufietsen. Genoeg beweging zorgt voor fittere werknemers, een goede werksfeer, meer werkgeluk én een hogere productiviteit.

Tip 3: Werk nieuwe werknemers goed in

Besteed volle aandacht aan nieuwe medewerkers en neem ruim de tijd om mensen goed in te werken. Iemand meteen in het diepe gooien na halfslachtig inwerken, leidt tot frustratie en zal zeker niet bijdragen aan productiviteit en loyaliteit.

Voor de overgrote meerderheid zijn de eerste indrukken bepalend. Een nieuwe medewerker beslist meestal in de eerste 4 weken of de nieuwe functie een blijvertje is of dat het tijd is voor een nieuw avontuur.

Zorg voor een goede onboarding en gun een nieuwe werknemer de tijd om te wennen aan je bedrijfscultuur, nieuwe collega’s, praktische zaken en werkzaamheden.

Tip 4: Geef werknemers eigen verantwoordelijkheid

Je eigen bedrijf voelt soms als een kind: loslaten kan lastig zijn. Het gevaar is dat je als ondernemer overal bovenop zit en te veel gaat micromanagen.
Dat kost niet alleen veel tijd en energie; het levert ook de nodige frustratie op bij je werknemers. Motivatie onder je personeel ontstaat namelijk ook door autonomie en meesterschap. Geef ze dus zo veel mogelijk eigen verantwoordelijkheid.

Tip 5: Stimuleer groei met een persoonlijk ontwikkelingsplan

Stimuleer persoonlijke ontwikkeling van individuele werknemers, bijvoorbeeld met een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Samen met je werknemers nadenken en afspraken maken over ontwikkeling verhoogt de mate van betrokkenheid en productiviteit. Hierbij staat de persoonlijke ontwikkeling van je werknemer centraal en kijken jullie samen naar werk-privébalans, carrièrekansen en doelen.

Tip 6: Biedt ruimte aan zingeving

Steeds meer mensen zoeken naar de zingeving van hun werk. Ook als je onderneming nog geen duidelijk sociaal of maatschappelijk doel heeft, kun je op verschillende manieren zingeving creëren op het werk. Bijvoorbeeld door een goededoelendag of sponsorloop te organiseren.

Tip 7: Vier successen samen

Mooi project afgerond of een bijzondere mijlpaal bereikt? Vier het met je werknemers. Organiseer een borrel of ander evenement waarbij iedereen stilstaat bij het succes .

Tip 8: Stel een vertrouwenspersoon aan

Zorg voor een veilige werkomgeving en stel een vertrouwenspersoon aan. Dat is iemand die luistert, adviseert en bemiddelt bij ongewenste situaties op de werkvloer. De drempel om aan te kloppen bij een vertrouwenspersoon is voor je medewerker zo minder hoog dan direct naar de baas te stappen bij grensoverschrijdend gedrag. Bovendien zijn vertrouwenspersonen vaak toegankelijke personen met een flinke dosis empathie.

Tip 9: Sluit een WIA-verzekering af

Sluit een WIA-verzekering (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) af voor je personeel. Een WIA-verzekering is niet verplicht voor de meeste branches, maar hiermee laat je wel aan je werknemers zien dat je een goede werkgever bent – ook als iemand langdurig ziek is.

Belandt een langdurig zieke werknemer na twee jaar loondoorbetaling in de WIA? Dan krijgt deze een wettelijke WIA-uitkering van het UWV. Met een WIA-aanvullingsverzekering ontvangt een langdurig zieke werknemer een aanvulling op deze wettelijke WIA-uitkering. Zo voorkom je dat je werknemer na 2 jaar te maken krijgt met een ‘WIA-gat’.

Tip 10: Gaat iemand toch weg? Voer een exitgesprek

In de huidige markt ontkom je er niet aan: vroeg of laat zal iemand voor een andere baan kiezen. Ook al ben je een betrokken werkgever die flink investeert in het welzijn van je werknemer. Probeer het niet persoonlijk op te vatten en voer een exitgesprek.

Je kunt in de blessuretijd namelijk nog heel waardevolle informatie boven tafel krijgen. Bijvoorbeeld: zijn er zaken waar je werknemer ontevreden over was en die beter kunnen? Of: heb je nog tips voor mij als werkgever?

Goed personeel en duurzame inzetbaarheid is goud waard voor je onderneming. Gelukkig zijn er dus genoeg manieren om je huidige personeel te binden en boeien. Een investering die zeker de moeite waard is, want in deze tijden van schaarste op de arbeidsmarkt zijn er altijd kapers op de kust die je beste werknemers willen inlijven.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Martin De Coninck

Martin De Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.
Lees ook…
In deze tijd van arbeidskrapte is investeren in opleidingen van je medewerkers een strategische zet om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Benieuwd…
Wil jij je bedrijf klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat je medewerkers blijven ontwikkelen en ontwikkelen? Ontdek hoe de SLIM-regeling…
Sinds 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je scholing die wettelijk verplicht is…
6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet…