Categorieën

Een zakelijke auto kopen is één ding, maar heb je al nagedacht over de beste manier om een auto van de zaak af te schrijven? Dit kan je fiscale winst aanzienlijk beïnvloeden. In dit artikel geven we je de tools om met de juiste kennis en een doordachte strategie de belastingregels optimaal in te zetten.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is zakelijk afschrijven?

Voordat we dieper ingaan op hoe je een auto zakelijk afschrijft, leggen we kort uit wat afschrijven inhoudt. Afschrijven betekent dat je de waardevermindering van je bedrijfsmiddelen (daaronder vallen ook zakelijke auto’s) op je bedrijfsbalans verwerkt.

In een notendop spreid je de kosten van waardevermindering uit over meerdere jaren. Hoeveel jaren dat precies zijn, hang af van de vermoedelijke gebruiksduur (ook wel economische levensduur) van het bedrijfsmiddel. Met afschrijven schets je een eerlijk beeld – waardevermindering van je bedrijfsmiddelen correct verwerken op je balans zorgt ervoor dat je winst boekhoudkundig en fiscaal daalt.

Hoe schrijf je een auto zakelijk af?

Een zakelijke auto moet je in maximaal vijf jaar afschrijven via de lineaire methode. 5 jaar (op enkele uitzonderingen na) is namelijk de maximale afschrijvingstermijn die de Belastingdienst stelt. De lineaire methode betekent dat je de waardevermindering in gelijke stappen uitsmeert over 5 jaren.

Afschrijving auto berekenen doe je als volgt:

Afschrijving per jaar = (aanschafkosten – restwaarde) / vermoedelijke gebruikersduur (dus 5 jaar)

Voorbeeld: je koopt een auto voor je zaak. Aan je nieuwe voertuig hangt een prijskaartje van € 45.000. De jaarlijkse afschrijving voor het merk en model auto en de restwaarde zijn bekend.

De berekening is als volgt:

€ 45.000 – € 5.000 = € 40.000 / 5 = € 8.000 per jaar schrijf je af.

Na het eerste jaar staat je zakelijke auto dus als € 45.000 – € 8.000 = € 37.000 op de beginbalans van jaar twee.

Hoe bepaal je de restwaarde van een auto van de zaak?

De bovenstaande formule is vrij eenvoudig. Maar hoe kom je tot de restwaarde? Met restwaarde wordt de toekomstige restwaarde bedoeld. Dus wat is je zakelijke auto over vijf jaar nog waard? Oftewel: hoeveel van je oorspronkelijke aankoopprijs kun je dan nog terugverdienen als je de auto verkoopt?

Gelukkig hoef je dit in het geval van zakelijke auto’s (meestal) niet zelf te schatten. Voor machines, auto’s en apparaten zijn de restwaarde en bedragen namelijk bekend die je jaarlijks als afschrijving verwerkt op je balans. Je kunt deze opvragen bij de leverancier of leasemaatschappij.

De jaarlijkse afschrijving voor zakelijke auto’s wordt vastgesteld op basis van zaken als: populariteit van het merk en model, kilometerstand en fabrieksgarantie.

Formule voor het berekenen van de restwaarde van een auto van de zaak:

Restwaarde = aanschafwaarde – afschrijvingskosten per jaar (x 5 jaar)

Hoe zit het met andere afschrijvingsmethoden?

Over vijf jaren lineair afschrijven is de meest gebruikte methode voor auto’s van de zaak. Toch staat de Belastingdienst in sommige gevallen ook willekeurige afschrijving toe. Dat geldt alleen voor milieu-investeringen (onder voorwaarden) en investeringen die je doet als startende ondernemer – dus in de eerste vijf jaar van je ondernemerschap.

Voor het willekeurig afschrijven van een zakelijke auto gelden regels. Het hoeft niet per se een nieuw of milieuvriendelijk voertuig te zijn. In principe mag je het toepassen als je ook de kleine investeringsaftrek (KIA) zou kunnen claimen. Een bestelauto mag je bijvoorbeeld willekeurig afschrijven als starter. Een personenauto meestal niet.

Willekeurig zakelijke auto afschrijven als startende ondernemer

Als startende ondernemer kan het fiscaal voordelig zijn om een (bestel)auto van de zaak willekeurig af te schrijven. Maak je in je eerste jaar veel winst en is je prognose voor de jaren daarna minder rooskleurig? Dan is het fiscaal aantrekkelijk om in het eerste jaar een groter deel af te schrijven dan het lineaire deel.

Afschrijven levert namelijk kosten op en die mag je aftrekken van je belastbare winst wanneer je aangifte inkomstenbelasting (of aangifte vennootschapsbelasting) doet. Dankzij meer aftrekbare kosten val je misschien ook wel in een lagere belastingschijf (progressievoordeel). Je houdt dan meer geld over in dat jaar (liquiditeitsvoordeel).

Het nadeel van willekeurig afschrijven is dat je in latere jaren minder kunt afschrijven. Zeker als je in die jaren (onverwacht) veel winst maak, kan dit nadelig uitpakken. Overleg daarom altijd met je boekhouder wat handig is in jouw situatie.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Milieu investeringsaftrek (MIA)

Een milieuvriendelijke auto kopen of leasen biedt meer voordelen. Naast willekeurig afschrijven mag je sommige gevallen gebruikmaken van een aantrekkelijke aftrekpost: de Milieu Investeringsaftrek (MIA). Deze aftrekpost is alleen van toepassing op milieuvriendelijke voertuigen, zoals elektrische auto’s of voertuigen op waterstof.

Vanaf 2024 zijn de regels strenger voor elektrische voertuigen. De MIA geldt bijvoorbeeld alleen nog voor volledig elektrische personenauto’s met ingebouwde zonnepanelen. Voor nieuwe elektrische bestelauto’s mag je in 2024 wel nog 27 procent van de aanschafwaarde van je winst aftrekken.

Zakelijke personenauto op waterstof

De aanschaf van personenauto’s op waterstof biedt wel volop MIA-voordeel: in 2024 mag je eenmalig 45 procent afschrijven op een aanschafprijs van maximaal € 75.000.

Waterstofpersonenauto’s en VAMIL

Voor de aanschaf van een personenauto op waterstof geldt nog een extra fiscaal voordeel: je hebt recht op maximaal 75 procent willekeurige afschrijving milieubedrijfsmiddelen (VAMIL).

Bijtelling: wat moet je weten?

Naast het afschrijven van de kosten van een auto van de zaak, moet je ook rekening houden met bijtelling als een zakelijke auto ook privé wordt gebruikt. Daarmee heb je namelijk extra belastingverplichtingen. En ook deze regels zijn veranderd in 2024.

Zorgvuldige planning en analyse

Het afschrijven van een auto van de zaak lijkt makkelijk dankzij de eenvoudige formule. Toch is het vanwege allerlei mogelijkheden en fiscale regels een complex proces dat zorgvuldige planning en analyse vereist. Twijfel je? Dan is het slim om met een fiscaal expert te overleggen.

Door gebruik te maken van fiscale voordelen zoals de MIA en willekeurige afschrijving, kun je bijvoorbeeld je belastingdruk in een boekjaar verlagen, waarmee je je liquiditeit verhoogt. Met een goed begrip van de verschillende afschrijvingsmethoden en fiscale overwegingen kun je je zakelijke autokosten effectief beheren en optimaliseren.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Martin De Coninck

Martin De Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.
Lees ook…
Misschien denk jij – net als veel andere zzp’ers en mkb’ers – na over de vraag of nú overstappen op elektrische bestelwagens een goede investering…
Op vakantie met je auto van de zaak? Dat kan, maar er zijn wat regels waar je rekening mee moet houden. Van bijtelling tot btw en…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…
De maximale onbelaste reiskostenvergoeding is vanaf 1 januari 2024 € 0,23 per kilometer. Wat moet jij als ondernemer en/of werkgever weten over de…
De kosten van bedrijfsauto’s rijzen de pan uit, terwijl deelmobiliteit snel in populariteit groeit. Veruit de meeste Nederlandse ondernemers overwegen…
Voor werknemers is een auto van de zaak een gewilde secundaire arbeidsvoorwaarde. Voor werkgevers kan het juist een kostenpost zijn met extra…