Bied je werknemers een leaseauto van de zaak aan? Dan kun je als werkgever een eigen bijdrage vragen. Wist je dat je een eigen bijdrage in bepaalde gevallen fiscaal kunt aftrekken? Hoe werkt dat precies? En wat zijn de spelregels in 2025? In dit artikel leggen we het helder uit, zodat je weet waar je aan toe bent – zowel voor jezelf als voor je medewerkers.

In het kort

  • Eigen bijdragen voor privégebruik van een leaseauto zijn aftrekbaar op de bijtelling.
  • De aftrek wordt naar rato berekend bij gedeeltelijk privégebruik.
  • Bovennormbijdragen zijn aftrekbaar als ze voor privégebruik zijn bedoeld en vastgelegd.
  • Een goede kilometeradministratie is essentieel voor correcte aftrek.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is een eigen bijdrage bij een leaseauto?

Wanneer je werknemers een leaseauto aanbiedt, kun je in sommige gevallen om een eigen bijdrage vragen. Het helpt om de kosten van privégebruik of van een duurdere leaseauto binnen de perken te houden. Een eigen bijdrage kan een vast bedrag per maand zijn of een bedrag per gereden privékilometer.

Eigen bijdrage vs. bijtelling: wat is het verschil?

De eigen bijdrage wordt weleens verward met bijtelling, maar is echt iets anders.

Bijtelling is een bedrag dat de Belastingdienst rekent wanneer een werknemer meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt met een auto van de zaak. Dit wordt als een vorm van loon gezien en belast via de loonheffing.

Een eigen bijdrage is een bedrag dat jij als werkgever kunt vragen aan de werknemer voor het privégebruik van de auto.

Wanneer kies je voor een eigen bijdrage?

Vaak is een eigen bijdrage van toepassing als de werknemer kiest voor een duurdere leaseauto dan het beschikbare leasebudget toelaat. Met een eigen bijdrage geef je werknemers meer keuzevrijheid, terwijl je de kosten voor je bedrijf beheersbaar houdt.

Is een eigen bijdrage verplicht?

Nee, eigen bijdrage is niet verplicht. Als werkgever bepaal je zelf of je deze wilt invoeren. Als de auto binnen het leasebudget blijft, kun je ervoor kiezen geen eigen bijdrage te rekenen.

Helder leasebeleid

Praktische tip: stel een helder leasebeleid op waarin je afspraken over eigen bijdragen, privékilometers en budgetoverschrijdingen duidelijk vastlegt. Dit voorkomt misverstanden en zorgt voor transparantie binnen je organisatie.

Verrekening eigen bijdrage

De aftrek van de eigen bijdrage gaat via je loonadministratie. De werknemer mag een eigen bijdrage voor het privégebruik auto niet aftrekken in zijn aangifte inkomstenbelasting.

Het is noodzakelijk een goede administratie bij te houden van de kilometers bij privégebruik van de zakelijke auto. Veel online boekhoudprogramma’s hebben een kilometeradministratie voor zakelijke lease standaard in hun pakket.

Is de eigen bijdrage leaseauto aftrekbaar?

De eigen bijdrage die jouw werknemer betaalt, kan je als werkgever in mindering brengen op de bijtelling. Concreet betekent dit dat de loonbelasting die je over de bijtelling afdraagt, verlaagd wordt met de eigen bijdrage die de werknemer betaalt.

Let op: dit geldt alleen als de bijdrage bestemd is voor privégebruik van de auto. Gebruikt je medewerker het voertuig uitsluitend zakelijk (minder dan 500 kilometer per jaar) Dan is er niets af te trekken.

Bij gedeeltelijk privégebruik mag de aftrek naar ratio worden toegepast. Bijvoorbeeld: rijdt de werknemer 10 procent privé? Dan mag je 10 procent van de eigen bijdrage in mindering brengen.

Voorbeeld
De werknemer rijdt in een jaar in totaal 40.000 km. Daarvan is 10.000 km privé. De werkgever mag dan een 10.000/40.000 (1/4 deel dus) van de betaalde eigen bijdrage in aftrek brengen op de bijtelling.

Regels voor duurdere auto’s

Soms biedt een werkgever de mogelijkheid om een duurdere leaseauto uit te kiezen. Wanneer een werknemer daarvoor een hogere bijdrage betaalt, noemen we dat een bovennormbijdrage.

Heb je een leaseregeling waarbij de werknemers de mogelijkheid hebben een duurdere auto te rijden in combinatie met een extra eigen bijdrage? En heb je samen afgesproken dat de hogere eigen bijdrage (bovennormbijdrage) volledig is bedoeld als een bijdrage voor het privégebruik? Dan mag je de hele bijdrage in mindering brengen op de bijtelling. Als je samen niets of iets anders hebt afgesproken, mag dit niet.

Raadpleeg een expert voor maatwerk

Het bepalen of een eigen bijdrage aftrekbaar is, hangt af van complexe fiscale regels. Het kan verschillen per situatie en vereist vaak een gedetailleerde administratie. Ons advies: schakel een ervaren boekhouder in. Een expert kan je helpen om de regelgeving juist toe te passen en je administratie op orde te houden. Zo voorkom je fouten en benut je optimaal de fiscale mogelijkheden. Een goed advies betaalt zich altijd terug.

(Fiscaal) Voordelige Zakelijke Autolease Whitepaper - Mockup

Whitepaper Zakelijke Autolease

Jouw 5 opties uitgelegd: financial lease, operational lease, shortlease, private lease of toch gewoon bijtelling?

Veelgestelde vragen

Hoe wordt de eigen bijdrage leaseauto verrekend?

De verrekening van de eigen bijdrage voor een leaseauto is afhankelijk van de specifieke afspraken tussen jou als werkgever en de werknemer. In sommige gevallen wordt de eigen bijdrage voor de leaseauto door jou opgevangen in de brutoloonbetalingen en wordt deze verrekend met de maandelijkse betalingen aan de leasemaatschappij. In andere gevallen betaalt de werknemer de eigen bijdrage rechtstreeks aan de leasemaatschappij.

Wat valt onder eigen bijdrage leaseauto?

De eigen bijdrage voor een leaseauto is een bedrag dat de werknemer zelf betaalt voor de leaseauto die hij of zij van de werkgever krijgt. Het omvat kosten die niet door de werkgever worden gedekt, zoals het aankoopbedrag, leasekosten, verzekeringen of onderhoudskosten. Let op: een eigen bijdrage is niet hetzelfde als de bijtelling.

Welke kosten van de leaseauto zijn aftrekbaar?

Er zijn verschillende kosten van een leaseauto die aftrekbaar zijn, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. De meest voorkomende aftrekbare kosten zijn de maandelijkse leasekosten, brandstofkosten en onderhoud- en reparatiekosten.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Foto van Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Overweeg je een tweedehands leaseauto voor je bedrijf? Met lagere maandlasten, minder afschrijving en geen gedoe met onderhoud is een occasion vaak een…