De opmars van de elektrische auto is niet te stoppen. Vanaf 2035 is de aanschaf van nieuwe benzine- en dieselauto's in de EU zelfs helemaal verboden. Hoe voordelig is het voor zakelijke rijders om in 2023 over te stappen op elektrisch rijden? De Zaak praat je bij over de bijtelling elektrische auto 2023 voor ondernemers én werknemers met een zakelijke auto.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans 2023 van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Wat is bijtelling auto?

Elke zakelijke rijder van een bedrijfsauto of leasewagen in Nederland moet extra belasting betalen. Afhankelijk van het voertuig telt de Belastingdienst een percentage van de catalogusprijs van het voertuig bij het loon van de werknemer op. Dit noemen we ook wel bijtelling. Elke maand wordt deze belastingverhoging verrekend met de loonbelasting van de werknemer of van de winst van de ondernemer.

Hoeveel procent bijtelling betalen we? De hoogte is afhankelijk van de hoeveelheid CO2-uitstoot van de auto. Er zijn twee tarieven, een lage bijtelling voor de nul-emissie elektrische voertuigen (en dus 0 gram CO₂) en een hogere bijtelling voor alle andere voertuigen, waaronder ook de hybride auto’s. Elk jaar wordt de bijtelling en de uitstootgrens door de Belastingdienst bijgesteld.

Hoe hoog is de bijtelling elektrische auto 2023?

Het percentage bijtelling voor elektrische auto’s die in 2023 op naam worden gezet, is 16 procent. Dit percentage geldt tot het drempelbedrag van € 30.000. Heeft de auto een hogere catalogusprijs? Voor elke euro erboven rekent de overheid 22 procent bijtelling.

In 2022 betaalde je als ondernemer het lagere 16 procent tarief alleen nog over een maximale catalogusprijs van € 35.000.

Toelichting bijtelling 2023

Alle auto’s zonder CO2-emissie vallen in 2023 onder het lagere tarief. De lage bijtelling geldt voor een waterstofauto (auto’s die volledig op waterstof rijden) en elektrische auto’s die volledig aangedreven worden door geïntegreerde zonnecellen. De zonnecellen van deze elektrische auto’s moeten een piekcapaciteit hebben van minstens 1 kilowatt en de batterij van de elektrische auto moet loodvrij zijn.

Net als bij de gewone elektrische voertuigen geldt ook bij de andere nul-emissie auto’s de toeslag van 16 procent alleen voor voertuigen met een cataloguswaarde tot € 30.000. Is die cataloguswaarde hoger? Dan betaal je wederom 22 procent meer over elke euro die deze elektrische of waterstof auto boven de drempelwaarde uitkomt.

Bijtelling voor hybride auto’s 2023

De bijtelling voor hybride auto’s is niet gelijk aan die van een volledig elektrische auto. Voor hybride voertuigen betaal je evenveel bijtelling als voor benzine- of dieselauto.

Hiervoor staat hetzelfde tarief van 22 procent over de cataloguswaarde. Het bijtellingspercentage dat je moet afdragen, berekent de Belastingdienst op basis van de CO2-uitstoot van de auto.

Hoe lang geldt het verlaagde percentage?

Kom je in aanmerking voor het lagere bijtellingstarief van 16 procent? Dan is dit percentage geldig voor de komende 60 maanden, oftewel 5 jaar. Deze periode start vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand van de eerste registratie (toelating).

Voorbeeld: wanneer de datum 7 oktober is, dan start de 60-maanden periode dus op 1 november.  

Na afloop van deze 60 maanden wordt de bijtelling opnieuw bepaald volgens de regels die op dat moment gelden voor bijtelling elektrische auto.

Datum bepaling van eerste toelating

De datum van de eerste toelating is de dag waarop de auto voor het eerst wordt gebruikt. Dit kan zowel in Nederland zijn als in het buitenland.

Voor een nieuwe elektrische auto komt deze datum overeen met de datum waarop het kentekenbewijs voor het eerst is afgegeven. Maar let op, dit is niet altijd het geval, zoals bij de invoer van gebruikte import auto’s.

Wie moet bijtelling auto betalen?

Zowel werknemers als ondernemers met een auto van de zaak moeten bijtelling betalen. De Belastingdienst maakt geen onderscheid tussen het elektrisch rijden in een auto van de werkgever en het rijden van een voertuig van de eigen onderneming.

Als het aantal privékilometers meer is dan 500 kilometer, moet je de fiscale bijtelling elektrische auto betalen. Verder geldt daarin er geen onderscheid in de rechtsvorm van de onderneming.

De Belastingdienst heft de bijtelling van een werknemer in de vorm van loon in natura. Bij ondernemers wordt de bijtelling gewoon bij de winst opgeteld. Als de onderneming een bv of nv is, heft men de bijtelling van de ondernemer als zijnde een werknemer. Dat verloopt via de inkomstenbelasting. Je kunt heel eenvoudig zelf bijtelling berekenen voor elektrische auto 2022 en zakelijke auto 2023 via de website van Vereniging Zakelijke Rijders.

Het grote voordeel van elektrisch rijden bij zakelijk gebruik

Elektrisch rijden heeft meerdere voordelen voor ondernemers. Ten eerste de lagere bijtelling elektrische auto 2023 en ten tweede de subsidiemogelijkheden. Daarnaast hoef je voor zakelijke elektrische auto’s vooralsnog geen wegenbelasting te betalen.

De komende jaren betaalt een zakelijk rijder van een volledig elektrische, emissievrije auto wel wegenbelasting. Dat gaat in vanaf 2025. Voor een elektrische auto is de hoogte van de motorrijtuigenbelasting slechts 25 procent van wat ondernemers betalen met een auto op fossiele brandstoffen. Ondernemers die zakelijk een hybride auto hebben, betalen 50 procent.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe verkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Veelgestelde vragen

Wat is de bijtelling voor auto’s?

De bijtelling voor auto’s is een bedrag dat bij het inkomen van een werknemer wordt opgeteld als deze een auto van de zaak ook privé gebruikt. Het bedrag van de bijtelling hangt af van de CO2-uitstoot van de auto en varieert tussen 16% en 22% van de cataloguswaarde van de auto. De bijtelling wordt berekend over het privégebruik van de auto en wordt gezien als extra belastbaar inkomen.

Hoe wordt de bijtelling berekend?

De bijtelling voor auto’s wordt berekend als een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dit is de officiële nieuwprijs van de auto inclusief btw en BPM. Het bijtellingspercentage wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot van de auto.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Een elektrische auto van de zaak. Dat klinkt vaak ideaal, maar rijden is en blijft niet gratis. De overheid vindt het prima als jij privé ook gebruik…
Het openbaar vervoer kan een aantrekkelijke en duurzame optie zijn voor zakelijk reizen. Hoe zit het met de kosten en btw? Wat zijn de voordelen? Hoe…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…
Betaald parkeren, het is met stip ergernis nummer één van de automobilist. Maak je leven aangenamer en soms zelfs goedkoper: zet een parkeer-app op…
De maximale onbelaste reiskostenvergoeding stijgt vanaf 1 januari 2024 naar € 0,23 per kilometer. Dat staat in het Belastingplan 2024. Wat moet jij…
Ondernemers die een auto van 15 jaar of ouder rijden, kunnen gebruikmaken van een gunstige regeling. In dit artikel onderzoeken we de redenen waarom…