Als je over de grens producten of diensten levert, heb je vaak te maken met bijkomende kosten en mogelijk een langer durende transactie. De kans is groot dat je daarom extra werkkapitaal nodig hebt. Wat zijn de opties om export te financieren?

Inhoudsopgave

Als ondernemer is het handig als je kunt investeren op momenten dat het nodig is. Zakelijk krediet kan je hier een handje bij helpen. Maar wat zijn jouw opties? Ontdek direct jouw mogelijkheden

In het internationale handelsverkeer zijn lange betalingstermijnen heel gebruikelijk, zeker als het om grote transacties gaat. In sommige gevallen wordt een product of dienst pas vele maanden of zelfs enkele jaren (!) na levering betaald. Om dat gat te dichten is er altijd een kredietvorm nodig. De opties zijn simpel:

1. Je krijgt achteraf betaald. Je verleent ‘leverancierskrediet’.

2. Je krijgt vooraf betaald. Je maakt gebruik van ‘afnemerskrediet’.

Het verlenen van afnemers- en leverancierskrediet kun je laten dekken door de bank, maar banken financieren niet alle transacties. Zij eisen altijd bepaalde garanties en/of zekerheden. En natuurlijk vragen zij rente over de uitstaande financiering. Zorg dat je deze kosten meeneemt in de verkoop- of inkoopprijs, zodat je een rendabele winstmarge behoudt als je gaat exporteren.

‘Product en afzetmarkt aangepast’

Als je liever onafhankelijk blijft van een bank, investeerder of andere financier, kun je natuurlijk ook jouw businessmodel aanpassen. Dat is precies wat de broers Michael en Steven Ryan deden met hun bedrijf Vinice. Voorheen importeerden ze wijn uit Tsjechië en verkochten het in Nederland. Door de lange betalingstermijnen, een lastig product en een krappe afzetmarkt bleek dat een lastige onderneming. Nú exporteren ze design wijn- en cocktailglazen vanuit Tsjechië naar landen over de hele wereld.

Vormen van krediet

Niet ieder bedrijf is natuurlijk in staat de koers zomaar te wijzigen. Om te overleven of te groeien heb je mogelijk toch hulp van de bank of een externe kredietvorm nodig. Dan zijn er de volgende opties:

Documentair krediet

Doe je zaken met een importeur die je nog niet goed kent en wil je het risico van wanbetaling tegengaan? Dan is documentair krediet een optie (ook wel accreditief / letter of credit genoemd). Met een documentair krediet is de bank van jouw afnemer verplicht de goederen/diensten te betalen. Je eigen bank kan ook het documentair krediet bevestigen (confirmeren). Je bent dan verzekerd van betaling, ongeacht of de bank van uw afnemer betaalt of niet.

Documentair incasso

Er bestaat ook documentair incasso. Hierbij krijgt de importeur (jouw klant) de beloofde goederen pas zodra hij betaalt. Jouw bank en de bank van de importeur houden in de gaten of de betaling binnenkomt. Zodra het geld binnen is, worden de handelsdocumenten pas vrijgegeven. En pas daarna worden de goederen geleverd.

Traditionele factoring

Ook factoring (debiteurenfinanciering) is geschikt om internationale transacties te financieren. Factoring is puur de voorfinanciering van je uitstaande facturen. Bij traditionele factoring gaat dit door middel van een krediet dat je krijgt op basis van jouw totale debiteurenportefeuille. De meeste traditionele factormaatschappijen vragen als tegenprestatie een vast bedrag per jaar of een klein percentage van jouw omzet (tussen de 0,1 en 1 procent). Voor factoring kun je in Nederland terecht bij een aantal banken en factormaatschappijen. Sommige aanbieders van traditionele factoring kunnen dit combineren met een voorraadfinanciering en/of zelfs je debiteurenbeheer overnemen. Traditionele factoring is met name geschikt voor het midden- en grootbedrijf.

American factoring

Bij American factoring krijg je geen vast krediet, maar kun je losse facturen indienen die per stuk voorgefinancierd worden. Binnen 48 uur wordt het volledige ingediende factuurbedrag uitbetaald, minus de afgesproken kosten voor factoring. De factormaatschappij vraagt meestal tussen de 3 en 6 procent van het factuurbedrag en neemt in ruil daarvoor de invorderingsprocedure en het bijbehorend risico op zich. Deze manier van factoring is vaker geschikt voor het mkb.

Leasing

Als je voor je exportplannen extra middelen nodig hebt, zoals nieuwe vervoersmiddelen, hardware of complete productielijnen, dan kan leasing een uitkomst bieden. Veel banken en leasemaatschappijen kunnen een groot deel van het aankoopbedrag voorfinancieren. De kosten voor leasing zijn onder andere afhankelijk van het totaalbedrag, het type bedrijfsmiddel en het type onderneming.

Top 10 slechtst betalende landen in de EU

In Nederland wordt 29,2 procent van de facturen te laat betaald. Maar het kan erger. Er zijn tien landen in Europa waar je nog langer op je geld moet wachten.

  1. Slowakije (38,7% te laat)

  2. Italië (36,8%)

  3. Griekenland (35,1%)

  4. Ierland (34,5%)

  5. Spanje (32,7%)

  6. Turkije (32,1%)

  7. Zwitserland (31,4%)

  8. Oostenrijk (30,8%)

  9. Frankrijk (30,5%)

  10. Groot-Brittannië (30,1%)

Lees meer over factoring in het whitepaper Financiering via factoring. Gratis te downloaden via DeZaak.nl/factoring.

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Nieuwsgierig geworden wat jouw kredietopties zijn en tegen welke voorwaarden? Ontdek direct je opties.

Lees ook…
Financiering is van vitaal belang voor iedere ondernemer. Of je nu financiering zoekt voor je start up, of geld nodig hebt om je bedrijf te laten…
Als je voor je bedrijf financiering nodig hebt, dan zou je kunnen aankloppen bij familie of vrienden. Dat scheelt je een heel proces bij een bank of…
Als je als kleine ondernemer een lening nodig hebt om je zaak verder te helpen, kun je bij een bank aankloppen. Vaak is dat een moeilijke weg. Op zo’n…